Следят рискови престъпници със сателити у нас

Гривната на глезена с чип осигурява постоянно наблюдение на нарушителите
Обновена: 8 юни 2015 07:35 | 8 юни 2015 07:08, Василия Пейчева
8
Следят рискови престъпници със сателити у нас
Снимка: Архив Reuters


Заподозрени в тероризъм и други високорискови закононарушители се следят със сателити в рамките на проект за електронен мониторинг. Това съобщи началникът на отдел „Социални дейности и възпитателна работа“ при Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ в правосъдното министерство Валентина Караганова пред "Монитор".

В САЩ, Израел и други държави, които са обект на терористични прояви, сателитното наблюдение на такива хора е практика. У нас това се прави за първи път. В момента под сателитно наблюдение е един човек, предстои включването и на втори. Караганова, която е ръководител на проекта, не разкри тяхната самоличност.

У нас електронното наблюдение не е алтернатива на лишаването от свобода, а възможност за изпълнение на пробационна мярка, т.е. средство за контрол. Закононарушителят сам избира дали да се подложи на електронно наблюдение или да изпълнява мярката по стандартния начин - да се разписва в пробационната служба, а при забрана за напускане на страната да бъде проверяван от МВР или пробационен служител.

GPS-контролът е една от трите форми за електронен мониторинг, която е и най-скъпа. Другите са гласово проследяване и радиочестотен контрол. Хората, които са поставени под сателитно наблюдение, носят гривна на глезена с монтиран на нея чип, разказа Караганова.

Със себе си те могат да носят и още едно устройство, което е като телефон. Сателитното наблюдение е за високорискови нарушители, които са сериозна заплаха за обществото и затова са избрани да бъдат под постоянен надзор.

"Това е за хора, на които не е забранено да напускат дома си, но ние проследяваме тяхното движение – има зони на изключване и на включване. Например, ако човекът е осъден за някаква форма на сексуално престъпление срещу непълнолетни и живее близо до училище или детска градина, това са зони на изключване, той не може да ги посещава или ако влезе в тази зона, системата веднага сигнализира и това се регистрира върху карта със зелени и червени точици", обясни координаторът на проекта Надя Радковска.

Сателитното наблюдение е разпространено и в държави, където има осъдени на доживотен затвор, но той не съществува в правната им система и след определено време те излизат на свобода, но под GPS-контрол. Това се прави, за да бъдат сигурни властите, че все пак ги наблюдават, обясниха специалистите.

Те са доволни, че у нас вече има опит в прилагането на електронно наблюдение. Засега то става в рамките на проект по Норвежкия финансов механизъм на стойност 648 886 евро, който има за цел да се въведе у нас системата за електронно наблюдение на престъпници. Проектът стартира през февруари 2014 г. и ще завърши през октомври 2015 г. Идеята е в него да бъдат включени 180 нарушители на закона. В момента участват 131 души – 1 с GPS проследяване, като предстои включването на втори, 30 с гласова верификация /гласово проследяване/, и 100 с радиочестотно. Най-много са хората от  София, Пловдив, Търново, Русе, Шумен, Плевен и Варна, но има и от малки населени места.


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какъв е смисъла толкова да ги следят като получават само условни присъди?
1
1
 
14
 
! Отговори
ген.Луков преди 5 години
Спешно да се доставят 240 гривни.