Дашната баба била мнителна. Как Албенко и Борислав я измамиха?

80-годишната Еленка и мегаизмамата за 500 000 лв.
Обновена: 11 сеп 2015 11:33 | 11 сеп 2015 09:02, Анисия Иванова
71
Дашната баба била мнителна. Как Албенко и Борислав я измамиха?
Снимка: Reuters, архив

Измамената с над половин милион лева баба Елена от първомайския кв. "Дебър” кътала парите на внука си Ангел за нова къща. Семейството искало да бутне старата, за да изгради нова модерна постройка, но измамниците рецидивисти Албенко и Борислав само за няколко часа успели така да изиграят 80-годишната жена, че да й вземат парите.

Още по темата

Само бързата реакция на шест областни дирекции на полицията в страната със светкавична акция под ръководството на окръжната прокуратура в Пловдив предотвратила безвъзвратното изчезване на 268 000 евро и 18 000 долара. Толкова успял да извади от сейфа 34-годишният Албенко, когото баба Елена пуснала в дома си. Рецидивистът, съден за кражби и грабежи, обаче не успял да вземе останалите към 32 000 евро и килограм злато, също скрити в сейфа.

В деня след мегаизмамата баба Елена се беше скрила в семейната си къща от срам и позор. Вътре тя пускаше само най-близките си роднини като дори държа на улицата племенника си, специално пристигнал от София да я види как е.

"Направо не мога да повярвам, че именно тя се е подвела така жестоко", призна мъжът пред "Монитор”. На новината как баба Елена е пуснала в дома си рецидивист и му е помагала да разбие сейфа с парите на внука й не можеха да повярват и съседите й.

"Ама тя никой не пуска у тях. И нас не ни пуска. Не дава пиле да прехвръкне, та камо ли външен човек. Как го е пуснала вътре? Направо не можем да повярваме”, дивяха се комшиите на бабата.

Те разказаха, че идеята за новата къща била на внука Ангел, който се занимавал с крупен бизнес със строителна механизация и строителство.

"Баба Елена има още един внук, който е доктор, но парите са на Ангел. Той искаше да строи нова къща, но нещо с проектите се объркало и затова се забавили да бутат старата”, обясниха словоохотливите съседи.

Като чиста случайност и златна кокошка за измамниците определиха случилото се пловдивските криминалисти. Според тях мошениците не са дебнели специално бабата и не са я проучвали. Обадили са й се случайно и така са попаднали на крупната сума.

Рекордната измама станала в късния следобед във вторник. До около 16 часа внукът Ангел бил на гости на баба си. Според съседите й внукът живеел със съпругата си в Пловдив. Малко след като той си тръгнал, възрастната жена получила обаждане от измамниците. Предполага се, че е говорила с 24-годишния Борислав от Горна Оряховица. Той й се представил за д-р Николов и й казал, че внукът Ангел е катастрофирал тежко. За да бъде опериран, трябват 30 000 лева.

Баба Елена се шашнала и потвърдила, че има парите. Съгласила се да ги даде на изпратен от мнимия доктор пратеник. Когато пред дома й пристигнал вторият измамник – Албенко от Елин Пелин, го пуснала в дома си. Признала му, че няма цялата сума в брой. Имала в себе си само 500 лева, но останалите пари били в сейфа на внука. Само че нямала комбинацията, за да отвори касата, обяснила на рецидивиста жената.

Така започнала операцията по разбиването на сейфа. Албенко поискал отвертка и чук, а бабата му ги дала. Поискал ъглошлайф и Елена му намерила в дома си. Само че ъглошлайфът й не проработил и Албенко предложил да отиде да купи нов. Бабата пак се съгласила. Докато той обикалял магазините в Първомай да купува нов ъглошлайф, тя си седяла у дома и изобщо не се сетила да се обади на дъщеря си и да провери дали внукът наистина е катастрофирал.

Рецидивистът се върнал с нов ъглошлайф, отрязал дупка в сейфа и почнал да измъква отвътре парите. Те били доста и той нямало къде да ги сложи. Бабата пак се притекла на помощ. Дала му торба, в която да трупа банкнотите. Когато преценила, че пратеникът е извадил достатъчно, му казала да спре и да отива да спасява внука й. Така вътре в сейфа останали още пари и килограмът злато.

Албенко си тръгнал с плячката и първо отишъл до хасковското село Гарваново, където имал роднини и където оставил своя дял от 98 000 евро. След това потеглил към Горна Оряховица, за да предаде на Борислав неговия дял. По пътя, край Севлиево, бил пипнат от ченгетата. Те пък се задействали веднага, след като в 19,30 часа през тел. 112 получили сигнал за мегаизмамата. Цели три часа след началото на акцията по спасяването на внука си Ангел баба Елена изобщо не се усъмнила в нищо. Към 19 часа се обадила дъщеря й. Пенсионерката се сетила да попита щерка си как е Ангел и измамата лъснала.


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
1
 
3
 
! Отговори
Ицо Канадеца преди 5 години
Я какви чудеса стават по Родината.Та не знаех,че трябват толко много пари зада се започне строеж на нова къща.С толко много тук може да се построи жилищна кооперация 4апартамента ,и то лукс.
54
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
сега нап ще погнат въпросния внук за укрити доходи да остави на склерозатапарите сега го чакат само неприятности това бабе да вземе да се обеси кактонаправо едно друго преди време
53
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
то че работата е нагласена е ясно .въпроса е каква комбинация е измислил внука с мнимата кражба
52
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо си мисля, че тия ало апаши имат "приятелчета" в полицията, които да им снасят информация? Сигурно гледам прекалено много филми...
51
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига сте ни занимавали с разни откачалки. Постоянно се говори за тези измами и пак се ловят тлъсти шарани.
50
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мдааа... баба-пазач:)
49
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
бабето че е вече куку е ясноама и внука и е кандидат.....куку,да остави толкова пари в баба-банк
48
1
 
18
 
! Отговори
mdaa преди 5 години
Добре , че си харча цялата заплата всеки месец и не съм спестил пол'вин милион.Пу-пу-пу, дет се вика...
47
0
 
39
 
! Отговори
ЕИМ преди 5 години
Аз ако тръгна за 30 000 лв. и открия, че има 500 000. Ще прибера моя дял от 485 000 и на оня ще му занеса 15 000 както сме се разбрали (Щото той не знае колко при има в сейфа). От тук следва, че или тоз с флекса или е много честен, или работата е била ясна от самото начало.
46
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо се държат толкова много пари в каса при баба ти ?!? Нормалните хора със "светли" доходи използват банки за целта.
45
2
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Дреме ми за бабата и внукът и.Нали ако имах честно спечелени пари , щях да ги вложа н някоя банка ???
44
3
 
27
 
! Отговори
Бай Ганьо българина преди 5 години
Сега разбирате ли защо сме най-бедните в Европа и едни от най-бедните в света? Защото нямаме достаъчно акъл да си пазим парите и спестяванията, дори и да успеем да спестим пари и да забогатеем. В това число включвам и себе си. По едно време бях спестил 5 хиляди лева и ги издумках да играя еврофутбол. После пих една чаша студена вода. Оттогава вече десет години не смея и един фиш тото да пусна, че веднъж като се почне и става болест. А този със сейфа мога да се хвана на бас, че е престъпник.
43
1
 
27
 
! Отговори
iliq преди 5 години
дали има и един документ за произхода на толкова пари в сейф при баба си? От където дошли там отишли.
42
1
 
34
 
! Отговори
Кон преди 5 години
Много съвпадения, за да е случайно избрана жертвата. Звънят и непосредствено след заминаване на внука и, знаят името му. Като са знаели тези обстоятелства, сигурно са и предполагали че има доста пари в къщата, иначе нямаше да се мъчат с тази сага с ъглошлайфа. Сигурно са и знаели, че бабата е ненормална, да не се обади на внука си, като е имала достатъчно време.И накрая, полицията като че ли е предварително подготвена, че ги хваща веднага, и дже знае точната сума пари - бабата не я знае.
41
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами просто е, знаят как да подклаждат емоцията и търсят безсъзнателното състояние на паника и загриженост, при това спешно. А когато човек се остави на емоциите, не може да мисли. А те виждат кога трябва някоя мисъл да се потуши и да се подсили емоцията. Единственото е да инструктирате бабите си, колкото и да са разтревожени, веднага след такъв разговор да звънят на близките си и на полиция. В такова емоционално състояние само стриктно спазване на готова схема за действие може да спаси човек!!!
40
0
 
15
 
! Отговори
Халиф Мезути преди 5 години
И кво викате? Отрязал дупка в сейфа? Тя си е стърчала и той я е отрязал. Каква сте неграмотна ***, писарчета...
39
1
 
11
 
! Отговори
първомаец преди 5 години
Какво искате от прости дервенци?Акъл ли да имат -ми нямат,те са си природно тъпи , па и крадливи!
38
1
 
18
 
! Отговори
Сас преди 5 години
Някоъ партийна каса е това
37
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проста жена
36
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой, от правоимащите власти не потърси отговорност на лицето Х, откъде е придобило тези пари - от там трябва да се започне