Вандали в Русе трошат люлки, кошчета, лампи...

Само за 4 месеца щетите са за близо 20 000 лева
15 май 2017 14:52, Василия Пейчева
17
Вандали в Русе трошат люлки, кошчета, лампи...
Снимка: Архив, Булфото

Увеличават се вандалските прояви в Русе. Ако през миналата година стойността на нанесените щети се оценява на над 42 000 лева, то от началото на тази, само за първите четири месеца, пораженията са за близо 20 000 лева. Това съобщи заместник-кметът по комунални дейности на града Наталия Кръстева пред БТА.

На повече от 10 000 лева се оценяват щетите от счупени огради, врати, люлки, беседки, клатушки, кошчета за отпадъци и пейки от началото на годината.

Вандалските прояви по уличното осветление в Парка на младежта и в Парка на възрожденците в града струват около 2800 лева. Възстановени са 26 паркови осветители и 37 лампи.

През миналата година щетите по осветлението в двата парка се оценява на близо 5200 лева - тогава са били подменени 47 паркови осветители и 69 натриеви лампи.

Най-често срещаните поражения по спирките от градския транспорт са счупените стъкла.

През 2016 г. щетите възлизат приблизително на 26 000 лева, като вандали са потрошили повече от 100 стъкла. От началото на 2017 г. счупените стъкла са вече 30.

Кръстева обясни, че концесионерите на спирките получават веднага информация от общината при установяване на повреди и извършват за своя сметка необходимия ремонт в 30-дневен срок.

В града са регистрирани и щети по пътни знаци, камери, антипаркинг устройства, бариери, има и случаи на драскане със спрей или с боя по паметници, както и потрошени чешми.

Най-често вандалите се проявяват в централната градска част, като специализираното общинско звено "КООРС" оказва съдействие на полицията по издирване на нарушителите и предоставя записи от видеонаблюдението.

"Предприели сме допълнителни мерки. Те са свързани с увеличаване на зоните с видеонаблюдение, където се констатират най-често такива прояви. Разчитаме и на съдействието на бдителни граждани, които ни сигнализират и предоставят информация за установяване на извършителите", заяви заместник-кметът на Русе.


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
9
 
! Отговори
Бай Хой преди 3 години
Могат лесно да ги хванат. Преди нямаше толкова техника и що ги хващаха? Защото искаха. А като ги хванат даже и затвор им се полага като гледам колко пари са потрошили. Боя в ареста беше много възпитателен без да им нарушаваше правата.
8
0
 
8
 
! Отговори
Мдаа... преди 3 години
Тъй е... Като няма наказание и съответно страх от наказанието...
При бай Тошо всеки знаеше,че пипнат ли го милиционерите да троши после и него ще го строшат от бой в районното. И като ни беше страх и нямаше вандалщини...
Та, къде е полицията сега???? И кога точно работи?
7
0
 
14
 
! Отговори
Crow преди 3 години
Днес на обед двама *** опушиха целия център с бърнаут и рязане на две БМВ-та, но един полицай не се появи! Контрол няма, има само усвояване на държавни и европейски пари...
6
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
счупете неколко ръчички в тъмното и ше се оправи работата
5
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Увеличават се и съществата с азиатски "имена "
...
Като Аспарух, Кубрат, Кубер, Тервел, Гостун, Телериг, Омуртаг.....Все от средна Азия.
4
0
 
16
 
! Отговори
ДДТ преди 3 години
50 пръчки на голо пред публика в пешеходната зона. След това всички лампи и пейки ще ги люби,тачи и милее.
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Към №4 до №7. А ти взе ли си хапчетата за днес?
2
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ам те агитките на фудболните отбори в бг, докато не строшат една две пейки и няколко бутилки от джин и бирени, нямат покой! Та младите гледат от батковците и вьршат сьщото!
1
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да се изловят и обесят на лампите