Шапки долу пред гърците

Страната тъне в мизерия, но положи гигантски усилия и сега се нуждае от европейската помощ
Обновена: 2 мар 2012 17:21 | 2 мар 2012 17:11, Бойчо Попов
56
Шапки долу пред гърците
Снимка: Reuters

Мерките на правителството в Атина намалиха бюджетния дефицит с около пет процента през 2010 г. През 2011 г. Гърция също следва този курс. В международен аспект това е абсолютно невероятно изпълнение, пише в свой коментар за Handelsblatt германският предприемач Маркус Чабер.

Но не е само това - само в последните дванадесет месеца гръцкият износ расте с повече от 50% при още по-голяма динамика. Това би трябвало, според предположенията на Чабер, да доведе, при същевременно намаляване на вноса, до спад на търговския дефицит през 2012 г. в сравнение с 2008 г. с повече от 65%.

Изказванията, че е налице липса за реформи, просто не са правилни. Успешни примери са реформата, осъществена през 2010 г., за намаляване на персонала в публичния сектор и съкращаването на публичните и частните пенсии с 10%. Или въведената допълнителна такса „солидарност“ върху брутния доход и високото орязване на социалните разходи през 2011 г., които следва да спестят на държавния бюджет през следващите четири години до 5 млрд. евро.

Интересното е, че успехът на вече предприетите реформи не е адекватно признат в очите на обществеността и възнаграден от пазарите.

Ако се вгледаме внимателно в реформите в Гърция, всеки би признал, че повечето са приложени успешно. „В тази връзка считам спада в цените на фондовите пазари, които отново и отново потопяват в паника инвеститорите, за неоправдани“, пише Чабер.

Ясно е, че плодородната почва за устойчиво подобрение на структурния дефицит се крие в обширните реформи. Само чрез това Гърция ще си възвърне абсолютно необходимата конкурентоспособност в средносрочен план. Но точно както всеки човек се нуждае от похвала и критика, и на Гърция не бива всеки път да се гледа като на изкупителна жертва. Реформите трябва да бъдат възнаградени от Европейския съюз (ЕС), Международния валутен фонд (МВФ) и всички други представители.

Гърция обаче трябва да спечели отново признанието за привлекателно място за правене на бизнес. На големите европейски концерни трябва да се покажат предимствата или стимулите, които ще получат, ако изградят своите фабрики и производствени центрове не само в Азия или Източна Европа, но също и в Гърция - с европейските правни стандарти. Предпоставка за това е производителността на страната. Инвестициите в научноизследователска и развойна дейност и образование са също важен ключ към успеха.

„Същевременно ние трябва да изясним на рейтинговите агенции, че техните оценки са добре дошли само, ако се прилагат към всички страни, включително Англия, САЩ и Япония“, пише още предприемачът.

Гърция има шанс, само ако всички се присъединят - гърци и чужденци. Да, заплатите и цените в Гърция трябва да бъдат адаптирани болезнено. Но също толкова вярно е, че хората се нуждаят същевременно от перспектива, за да се преодолее нарастващото апокалиптично настроение.

Още новини и коментари за Гърция четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още по темата: дълговете на Гърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
0
 
! Отговори
Николай преди 12 години
Шапки и *** долу пред гърците!
45
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да бе, ще свалям шапка на най-големите врагове на България, които продължават да ни мразят и ненавиждат като злобни змии ето вече хиляди години! Видиш ли елин, да знаеш, че боят му е малко! Гнусна и злобна Лайнада!
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
daaaa garcite se nyjdaiat ot pomosh daite im da plyskat .misernici sa s 1500 evro zaplati do 15 oo evro v bg ne sa sas 150 evro.
43
0
 
1
 
! Отговори
s преди 12 години
В плановете на евреите е ликвидацията на България, а не на Гърция.
42
0
 
0
 
! Отговори
tolkova преди 12 години
davame na koito iskame nashi sa parite,fabrikite,biznesa si4ko,tva e
41
0
 
0
 
! Отговори
tolkova преди 12 години
davame na koito iskame nashi sa parite,fabrikite,biznesa si4ko,tva e
40
1
 
8
 
! Отговори
Онуфри преди 12 години
Очевидно този *** - авторът - е виждал Гърция само на картата, или максимум на картичка. Не е имал работа с гърчета. 1/ По-фалшива от гръцка статистика е вероятно само румънска, евентуално македонска;2/ Пазарите били несправедливи - хахахаха, ами давай, инвестирай в гръцки книжа! А между другото, как измери справедливата цена?3/ Научноизследователска и развойна дейност? Гръцка наука? ХахахаХайде, със здраве!
39
0
 
9
 
! Отговори
elle преди 12 години
Хахахаха, "страната тъне в мизерия"...Отидете и вижте моловете и кафенетата им, които се пръскат по шевовете от усмихнати, добре облечени "мизерници" с пълни торби с покупки:)
38
2
 
1
 
! Отговори
до 45 преди 12 години
в българия отдавна взимат повече от 700лв.официална заплата а неофициално много повече .а в гърция е два пъти по скъпо всичко
37
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
a balgaria e mnogo dobre sas zaplati ot 350 lv a garcite s 1300 evro .pishete za chyjdite problemi a svoite ne vijdate che ot den na den stavate po golemi mizernici.daje i da vzimat 1000 lv.
36
0
 
1
 
! Отговори
Badi преди 12 години
Pisna mi da slu6am za tiq nqma li po vajni *** Garciq ta Garciq samo ES ima 10 strani koito sa mn po zle v vsqko otno6nie a po sveta kolko strani ima deto horata gladuvat. Samo za 1 podkrepqm upravlqva6tite zaradi izkazvaneto na Boiko 4e kogato zaplatite i pensite na stranite iska6ti pomo6t stigne nivoto na Balgariq togava moje da si POMISLIM dali da pomognem.
35
2
 
8
 
! Отговори
муспи преди 12 години
В плановете на евреите е ликвидацията на България, а не на Гърция.
34
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"ТЪНЕ В МИЗЕРИЯ"... това само някой, който не е стъпвал в Гърция може го каже. Казано от устата на българи звучи като виц :)
33
1
 
9
 
! Отговори
поля преди 12 години
По натам ще видят какво е мизерия, за сега им се вие свят от промените и си мислят че са зле
32
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Каквото и да си говорим, ние винаги ще си бъдем прецакани, а останалите балкански народи галени от Европа - просто си имат политици.
31
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пикая на гробовете на мръсните гърци! Какво им правите четки??? Това е банда мързеливи ***, които си живеят живота от 40 години насам с гигантски заплати и малко работа.За чий к*р им дават помощ??? Ние тук по селата се издавихме и 1 ст. не видяхме от ЕС а на тия *** 1 трилион ще им дават.
30
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Този Чабер кви кинти е гушнал само за тази статия ,просто не ми се мисли,гърчолята са си такива ,винаги върху картината на ада рисуват райските порти,ама този път няма кой да им се върже!!!!!!
29
0
 
30
 
! Отговори
иш преди 12 години
Те като са бедни, ние какви сме???Този дето е писал статията не чете ли статистиките на ЕС???
28
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Шапки долу ли на тия мазни *** дето искаха да ни затварят ядрената централа че и нашите ток им отпуснаха и граници ще ми блокирват марш да пасете козите по чукарите
27
0
 
14
 
! Отговори
хаха преди 12 години
Щом им трябва помощ за да си вържат бюджета, значи все още са на минус.... И след икономиите ядат повече отколкото произвеждат. Тъй че доста трябва да режат докато почнат и да изплащат. Ако това го наричат бедност.... После тия икономии ще им се струват като богатеене.