Зловещият товар, който се крие в рибарски кораб

Хиляди мигранти идват в Италия, не всички обаче оцеляват при пътуването
Обновена: 9 юли 2014 21:30 | 9 юли 2014 17:28,
41

Снимка: Reuters

Повече от 66 000 мигранти и бежанци са пристигнали на бреговете на Италия тази година. Не всички обаче успяват да прeживеят пътуването, пише в материал Би Би Си.

Преди повече от седмица бяха открити десетки трупове на рибарски кораб близо до Сицилия. Приближаващият се към пристанището кораб не подсказвал по никакъв начин за зловещия товар, който бил скрит в него.

Плавателният съд бил пълен с хора от Северна Африка, които отчаяно искали да стигнат до Италия и Европа. Повече от 600 души били на борда на кораба. Всеки сантиметър пространство бил зает. Те пътували плътно един до друг, облегнати рамо в рамо. След като корабът се приближил до бреговете на Сицилия, италианският флот отишъл да проучи ситуацията. Установили, че под палубата се крият телата на загинали от задушаване хора.

Имало толкова много тела на толкова малко място, че било невъзможно да се преброят. Рибарският кораб акостирал на пристанище в Поцало, където били извадени 45 трупа. Загиналите мигранти идвали от Африка и заветната им цел била да стигнат до Европа, но това отнело живота им.

Ебрима Сингетеди е на 20 години и разказва за случилото се. Той обяснява, че в началото на пътуването люковете са били отворени и хората в трюма са могли да дишат. Но след това времето се влошило и пасажерите под палубата започнали да се страхуват. Искали да се изкачат горе при другите, но там вече било пренаселено.

По думите на Ебрима хората в трюма след това били заключени. Пътниците на горната част на кораба са се страхували, че корабът щял да стане опасен, ако на палубата се качат още хора.

Затворените в трюма крещели с часове, но след това виковете им утихнали. Сред загиналите имало и приятели на Ебрима.

Дори при мигрантите има жестоко класово разделение. Тези, които плащат повече на контрабандистите, които ги превозват, имат правото да пътуват на палубата, на свеж въздух. Там е по-безопасно, ако корабът тръгне на потъва.

По-бедните пътници са принудени да пътуват в трюма, където е горещо и задушно.

Сирийските бежанци напускат страната си заради гражданската война и често са част от средната класа, което им осигурява по-нормално пътуване. По-бедните, като тези от Гамбия, се подлагат на по-рисковано пътешествие към Европа.

Тези пътувания са още опасни, защото контрабандистите се опитват да напълнят корабите с колкото се може повече хора. Всеки от пасажерите плаща минимум 1 500 долара. Тези, които са организирали злощастното пътуване с 600 пасажери, са спечелили почти 1 милион долара.

Изглежда контрабандистите имат огромна печалба от мигрантите, които се опитват да избягат от бедността в Африка и Близкия Изток.

Всеки ден италианците приемат стотици бежанци, но те са на края на възможностите си. Италианците се оплакват, че  са оставени да се справят сами с този проблем.

Политиците отправят искания към Европейския съюз за повече помощ, за да могат да се справят с тази хуманитарна криза, която се случва пред "вратите" на Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
7
 
! Отговори
Julis преди 9 години
Значи бедните гладни африканция вадят по над 1500 долара за да дойдат в Европа, а много от расовите европейци по нашите ширини могат да спестят подобни суми само ако се бият по *** за да не ядат.
33
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Всичките са "добри" мюслими тръгнали на "разходка" в "ГАДНАТА" европа"Всъщност мюслимите наистина са по-добри от християните, просто религията им не е сполучила на хубави племена където да се разпространи.Даже браво им казвам на мюслимите, че малко или много са култивирали разни диви региони на света като примерно Африка и Азия. Защо ли? Защото християнството нямаше да се справи с толкова диви племена. А ако не бяха мюслимите сега по много части на света щеше да е нормално да има канибали.
32
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всичките са "добри" мюслими тръгнали на "разходка" в "ГАДНАТА" европа
31
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
...Бог да ги прости!!!...А между другото защо не бягат,имигрират на юг?!?!Саудитска Арабия,Катар,Дубай..все богати държави,че е и топло там...няма зима,сняг...А те не-европа,та Европа...скоро Европа толкова ще почернее,след едно-две поколения само джамии и фереджета ....Що не бягат на юг наистина!?!!!?В ЮАР!?!?!ЗАЩО?И всичките са от Афганистан,Сирия,кюрди некакви също....Европа...
30
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако имах 1500 ? в Африка,там и щях да си седя.
29
4
 
11
 
! Отговори
Атакист преди 9 години
Барак Обама да ги ги настани в петзвездни убежища за чернокожи в САЩ. Или власта го заслепи и забрави за произхода си. Нали той е царят на *** по света сега.Общото между всички *** освен цвета на кожата е че обичат много Макдоналдс,Колата, заниманията с магьосничество, и да се доказват че са по-добри от брат си\сестра си като успеят да преспят със жена му\мъжа и! Някой от тях и хора ядат.Тия съставят над една четвърт от населението на САЩ.Но и белите там не са по-малки ***.
28
5
 
30
 
! Отговори
читател преди 9 години
Африка е континент без нито една нормална държава. Толкова могат черните. Лъкове, стрели и така хилядолетия.Единствената нормална дължава беше ЮАР. Когато беше апартейда ~ 50 пъти бе по-висок стандарта и от съседите .Сега черните са на път да разрушат и тази държава.Да създадеш нормална държава не е лесно, даже в България...
27
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен Тук не става въпрос към какво бягат ,а от какво бягат. Ти бил ли си някога в Африка???? Там има места, където не би живял и 2 часа и ще бягаш, дори да знаеш, че ще срещнеш смъртта. Отвратително е, че в 21 век Африка е все още бедстващ континент, а белите и "демократични "държави се възползват чудесно от това и кльопат ресурси под благовидния предлог ,че помагат.
26
3
 
13
 
! Отговори
111 преди 9 години
гж пасажери са тези който влизат в една държава законо , паспорт ,виза , тия са незакони черни маймуни ,който напълниха и нашата дъжава за съжеление, а утре ще вземат ханжарата и ще режат глави за съжеление ,а ти си го одарила на съжеление ,ама нали ви плащат да пишите врели некепели , да не пиша друго за да не се изразя като докер на пристанище
25
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това което е било направено на този кораб е дело на умствено ограничени хора, прости хора при които цената на живота не струва нищо. Да затвориш люк и да заключиш там хора е убийство, И останалите горе не са успели трезво да помислят какво става там ? Някой е платил на този кораб да вземе толкова много хора
24
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колкото повече приемаш, толкова повече ще идват. Стрелба и потапяне на корабите, съд за трафикантите, гранични огради. Като имаш ***, не се грижиш за тяхното благоденствие, ами гледаш да се отървеш по бързо от тях.
23
11
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хранете акулите с тях..Потапяйте корабите в открито море.....
22
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До az tamКаква ограда в морето ли да остант ? Само Израел не е щедър към имигранти
21
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това немога да го проумея. Някой им казва на тези хора че ако дойдат в Европа ги чака прекрасен живот, Всички са тръгнали без да знаят къде отиват , емирствата дават много пари за това мюсулманско движение от югоизток на северо запад, Първи стадии на исламизацията на стария континент
20
3
 
16
 
! Отговори
az tam преди 9 години
Италианци... вземете си оня *** Найденов ограда да Ви направи. Е верно ръждясва малко още като нова, ама това е щото я припикават имигрантите, не щото е ***. И Мая върви с него в пакет - съща радиоточка, може да я пускате по корабите в трюмовете, да ги облъчва хората, колко са добре.
19
0
 
28
 
! Отговори
/// преди 9 години
Заради тия италианците са много зле.Идва с жената и 4-5 чавета и веднага се нарежда за помощи. Правителството му дава общинска квартира (50 евро наем/месец),дава по 30 евро помощи на човек (на ден) и всеки ден му носи храна, като между временно *** работи нелегално.Като казах храна се сетих-преди няколко години в лагера за бежанци в южна италия* бяха дигнали бунт,защото ги хранели само със спагети а това е традиционната хана на италианците и те я ядът непрекъснато
18
2
 
16
 
! Отговори
Stefko 88 преди 9 години
Сега як бой и обратно , за да се научат , че няма смисъл да го правят! И няма да го правят!
17
2
 
35
 
! Отговори
до 17 преди 9 години
По времето на комунизма мой човек, *ала беше впрегнат на работа и не се множеше като ***, това което наблюдаваш сега са демократично-толерастични особености на сегашното време. В случай, че не си забелязал, има един куп НПО-та и про-*алски организации, които се грижат, лобират и финансират *** мързел.
16
2
 
33
 
! Отговори
Иван Пешев преди 9 години
Правителствата ни лъжат ,че не могат да ги спрат. Съдете контрабандистите и конфискувайте кораба. Лъжат ни , има какво да се направи.
15
1
 
23
 
! Отговори
Мирослава преди 9 години
Всички да си стоят в държавите, където са се родили. По-добре да се ограничи раждаемостта за две-три поколения на ненормално размножаващите се, вместо да има войни за намаляване на народонаселението. Защото ресурсите са ограничени. Това да стане организирано чрез съответната международна организация.