България е съпричастна с болката на френския народ

Държавници и политици осъдиха бруталното нападение в Париж
Обновена: 7 яну 2015 19:24 | 7 яну 2015 16:45, Анисия Иванова
49
България е съпричастна с болката на френския народ
Снимка БТА

Българските държавници и политици остро осъдиха бруталното нападение срещу редакцията на френското сатирично списание "Шарли ебдо" в Париж, в резултат на което загинаха 12 души, а 10 бяха ранени.

Президентът Росен Плевнелиев е изпратил съболезнователно писмо до президента на Франция Франсоа Оланд, в което казва, че е дълбоко потресен и наскърбен от новината за престрелката в редакцията на изданието, довела до убийството на невинни граждани.

Още по темата
"Република България остро осъжда този варварски акт на насилие и тероризъм“, пише в писмото на Плевнелиев до Оланд. Българският държавен глава изразява най-дълбоки съболезнования към семействата и близките на загиналите, както и пожелание за бързо възстановяване на ранените, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
 
„Република България е съпричастна с болката на френския народ и ще продължи сътрудничеството със своите партньори в борбата с тероризма в името на ценностите, в които вярваме и които изповядваме“, допълва Плевнелиев.

В свое изявление премиерът Бойко Борисов също осъди остро нападението над редакцията на "Шарли ебдо" и извършените убийства в Париж, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

"Този кървав терористичен акт предизвиква гняв срещу насилственото отнемане на човешки живот и посегателство срещу свободата на словото. Изразяваме солидарността си с френския народ в този тежък за всички нас и Европа момент и съпричастност към скръбта на семействата и близките на загиналите. Няма кауза, която да оправдава терора", категоричен е премиерът.

Той припомня, че като съюзници в НАТО и ЕС, България и Франция работят заедно за отпор на новите заплахи пред сигурността и мира. "Заедно с нашите партньори ние сме уверени, че тероризмът ще бъде победен, каквито и усилия да изисква от нас тази борба“, убеден е Борисов.

Българският еврокомисар и заместник-председател на Европейската комисия Кристалина Георгиева заяви, че е "дълбоко шокирана от нападението срещу "Шарли ебдо". В акаунта си в Туитър тя изрази солидарност с френския народ и медиите. Георгиева е уверена, че "този варварски акт няма да възпрепятства по никакъв начин свободата на печата, която е фундамент на нашите демокрации".

Министърът на културата Вежди Рашидов в разговор с френския посланик Ксавие Лапер дьо Кабан също е осъдил терористичния акт. „За съжаление, заплахата от тероризъм е навсякъде и очевидно никой не е застрахован. За мен обаче няма по-висша ценност от човешкия живот и никаква кауза или идеология не могат да оправдаят насилственото му отнемане", е казал Рашидов.

Той е изразил съболезнования на близките на загиналите и пострадалите при нападението. "Потресен съм и съм шокиран, че този варварски акт на насилие бе насочен днес срещу едно сатирично издание. Абсурдно е в сърцето на Европа да се посяга на живота на журналисти и  художници. Не мога дори и да повярвам, че е възможно да се случи подобно злодейство", е допълнил министърът.

"Българската социалистическа партия остро осъжда извършения терористичния акт срещу френското списание „Шарли Ебдо”, при който загинаха невинни хора, които свободно упражняват професията си", пише в своя позиция  левицата.

„Никоя религия, ничия идеология не може да оправдае подобен варварски акт. Няма нищо по-ценно от човешкия живот! Свободата на словото е неприкосновена и днес ние трябва да сме единни - българи и французи, християни и мюсюлмани. Всички, които ценим демокрацията“, допълва говорителят й Атанас Мерджанов.

„Често се губим в излишни спорове, но днес нека заедно изразим своята съпричастност и съболезнования на близките на жертвите. България вече беше мишена на тероризма. Ние изпитахме на собствен гръб ужаса на трагедията. Да не забравяме, че тероризмът е истинският ни враг. Срещу него трябва да бъдат съсредоточени усилията ни”, убеден е той.

Председателят на БСП Михаил Миков е изпратил съболезнователен адрес до френския посланик у нас Ксавие Лапер дьо Кабан.

ДПС също остро осъди кървавия акт срещу сатиричното списание „Шарли Ебдо“.

В свое изявление Движението заявява, че както свободата на словото и острието на сатирата като нейна форма са постижение на човешката цивилизованост, така и правото да вярваш посвоему в Създателя е част от същата тази цивилизованост.

"Нелек е контактът между едната и другата изява. Ето това е предизвикателството на диалога между различните религии и култури в 21 век. Но сме категорични, че никое различие няма право да посяга върху друго различие. За да няма експлозия от посегателства, които струват човешки живот, за сетен път ще повторим, че няма идея, политическа кауза и вяра, които да оправдаят тероризма. Тероризмът априори е осъдим, защото е основният враг на ценността да живеем с различията си, обединени от общия принцип на хуманизма в името на живота. Прицелването и куршумът не са изява на идентичност и не могат да бъдат алтернатива на заедността”, се казва в позицията на ДПС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
До АнонименВ Алжир фрацузите избиха над милион мюсюлмани.
32
1
 
1
 
! Отговори
доброжелател преди 9 години
Франция и целият свободен свят,ние сме с теб!!!!
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
500 г. Англия и Франция държаха в невежество Балканите/България/чрез толерирането на Терската империя,докато те се развиваха и контролираха колониите си !!! Но непредвидиха,че ние ще станем нация която толерира другите вероизповедания докато те се капсулираха в своя си свят на величие и сега берът горчивите плодове на делата си !!!
30
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ayyyyyyyyyyy.lajat hich ne im dreme...saprichastni bili ,q da vzemat da vi gramnat ....
29
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** и недалновидни политици, Асад и аятоллах Хаменейи десетки пъти ви предупреждаваха, недейте оказва помощ на терористите, целейки да ударите остта на Съпротивата в Близкия Изток, помощ всякаква, от логистична, финансова, оръжейна до пропагадистична, и сега на Асад му викате Диктатор, а кралете в Близкия Изток, авторитарните власти и владетели не са Диктатори понеже са лоялни на САЩ, каква демокрация само и свобода на словото, махайте се *** Западняци
28
9
 
3
 
! Отговори
сериозен преди 9 години
Да живее Ислямска държава!
27
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да и братският френски народ скърбя заедно с нас, когато в България станаха наводненията! И когато един джихадист намушка с нож едно българско момиче в София, тогава отново фернският народ се тревожеше за нея заедно с нас.
26
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На мен лично не ми дремерщото знам че е дело на ЦРУ ,а Пинокио,кой го е легитимирал да говори от мое име ???
25
0
 
9
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 9 години
Една от последните карикатури на някой от пострадалите карикатуристи има текст "2014-та изтече и още никакъв атентат"?. Това значи да дърпаш дявола за опашката. Свобода на словото не значи свободия на славото. Всяка религия трябва да се уважава от другите религии. Искат ислямска държава и халифат? Дайте им да си създадат такава държава в пясъците на Сахара! Европа не бива да допуска религиозни фанатици на територията си. Иначе на всички лошо ни се пише. Исляма ше стъпи тук за по-малко от 25 год.
24
0
 
5
 
! Отговори
читател фотограф преди 9 години
Колеги от БТА,тази снимка НЕ Е ВАША
23
3
 
6
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 9 години
Само ме е страх да не се на.кат от мъка - боко , плевньо и сталинка. Бог да прости невинните жертви на ислямските фанатици!
22
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да се готвят и другите европейски държави и да благодарят на Щатите! Жаждата им за чужди ресурси създаде омраза ,агресия и радикален ислям в Сев. Африка и Бл.Изток. А т.нар. либерализъм е отвратително лицемерие и начин да се премълчава истината и да се реагира адекватно и справедливо.
21
0
 
9
 
! Отговори
друг преди 9 години
До Анонимен 24А Кристалина бойкова какви ги плещеше или забрави?!
20
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Религиозните различия не бива да воюват по такъв дивашко - примитивен начин.Словото трябва да бъде единственият начин на борба и единствената война - спорът.Личното и различното трябва да се уважава, а който не го уважава и тероризира и убива следва да бъде тероризиран и убит.
19
4
 
7
 
! Отговори
... преди 9 години
stra6no e. ne e za govorene
18
10
 
3
 
! Отговори
, преди 9 години
Da mrat typite franseta! Tolkova da mi e protiven tozi narod s nadmenostta si, misleki che sa nai-velikite. otdavna ne sa nishto poveche ot doina krava ot koqto da cokash pari - franzeli glupavi.
17
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мохамеданите копират християнският модел на живот, но се борят срещу християнството. Хем искат свобода и права като в християнски държави, хем не искат да станат християни. Най-лесният начин да започнеш да живееш христянски начин на живот е да станеш християнин.
16
12
 
30
 
! Отговори
СЪПРИЧАСТЕН преди 9 години
към страданията на БЪЛГАРИЯ 25 ГОДИНИ. 2 МЛН БЪЛГАРИ - ЖЕРТВИ НА ЕВРОГЕЙЩИНАТА и АЛА-БАЛА АНТЛАНТИЗМА - т.е ЖЕРТВИ на КАПИТАЛИЗМА
15
7
 
17
 
! Отговори
ГУАНТАНАМО преди 9 години
е мерило за ЛЪЖИТЕ на ФАШИНГТОН и зверствата при изтезанията на заловени и държани без съд и присъди хора. НЕЛЕГАЛНИТЕ ЗАТВОРИ на ЦРУ са по целия свят, ама Нашето Мекотело на Дондуков 1 даже не смее да попита за явките на ЦРУ у нас. Защо ли. Ами на служба на ЦРУ е. А насреща - опрощаване на ОФШОРНИТЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ. Арабеските са същите ТЕРОРИСТИ като УСА КРАВАРИТЕ - ДЪРЖАВЕН ТЕРОР
14
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе комунистите никога не се интересуват от човешкия живот, нито от терора.За тях е важна политическата страна на въпроса.Ако е против БКП е лошо, ако е за БКП е добре.Те са избили най-много хора в историят на човечеството. Вкл. и индианците в Севрена Америка, които пострадват от управлението на евреите комунисти в САЩ, Абрахам Линколн и другите.В САщ даже в началото във всяко селище е инало само по 1 магазин и той е бил собственост на евреи.Комунизма и еврейството са свързани неразривно.