Раят се закрива: Дания затяга миграционната политика

Правят страната не толкова привлекателна за бежанците
1 сеп 2015 21:56, Елка Василева
87
Раят се закрива: Дания затяга миграционната политика
Снимка: Reuters

Дания рязко влошава материалните условия за живот на бежанците, решили да се заселят в страната. С поредица подобни мерки датските власти целят да спрат наплива мигранти от чужбина, ентусиазирани от мълвата, че тази скандинавска държава е същински "земен рай", пише Виктор Кононов в "Новие известия".

Финансовата помощ за бежанците ще бъде орязана двойно. Всеки пълнолетен несемеен бежанец например получаваше по-рано към 11 000 крони месечно (малко над 1000 евро).

От 1 септември сумата пада на 6000. За семейство с деца таванът ще е 16 000 крони независимо от броя на малолетните членове. Освен това бежанците, получаващи помощи, губят правото на 40-дневен отпуск всяка година.

"Не можем изцяло да затворим границите си за лицата с право на убежище - това е в разрез със законите на ЕС, но можем да направим Дания не толкова привлекателна за тях", мотивира новите правила Ингер Стьойберг, министър на интеграцията и жилищното строителство.

Още по темата

По думите й втвърдяване на миграционната политика очевидно се налага - миналата година Дания е приела толкова бежанци, колкото още 15 страни от ЕС, взети заедно. Сега обаче наред с други членки на Евросъюза ще се отнася строго към чужденците, които си търсят късмета - заради плъзналата из третия свят информация, че кралството било "земен рай".

"Според критиците на новите правила хората, бягащи от войни и бедствия, мечтаят просто да напуснат този ад у дома си и нямат представа къде се живее по-добре, къде - по-зле. Това не е вярно. По данни на полицията кандидатите за убежище са чудесно осведомени какво им се полага. Знаят не само размера на помощите, но и колко комплекта спално бельо им се отпускат в центровете за настаняване", уверява Стьойберг.

Миналата година шестмилионна Дания е издала на чужденци близо 70 000 разрешения за пребиваване; 60 на сто от тях са получили бежанци и членове на семействата им. Това е най-голямото число, откакто се води такава статистика - от 1984 г. Към половината бежанци са жители на Сирия, които се спасяват от гражданска война, затова според нормативите на ЕС имат право да останат на територията на Обединена Европа.

Дясната партия "Венстре", която е на власт в Дания, прокара "антимиграционния" законопроект с абсолютно мнозинство от гласовете в парламента. Против се обявиха само опозиционните леви партии - те заявиха, че страната навлиза в "един тъжен ден" от най-новата си история, защото е загърбила принципите за солидарност и състрадание.

Орязването на икономическата помощ за имигрантите буди недоволство и у кметовете на ред общини, които се опасяват, че занапред ще трябва да доплащат наема на "новите датчани" - жилищата не са евтини в големите градове. "Няма повод за такива страхове. Човек може да си намери квартира и с новите помощи. Сега обаче професионалните каналджии ще обяснят на своите клиенти, че Дания вече не е страната, където ще си живеят в охолство и безгрижие", опроверга министър Стьойберг опасенията на критиците.

В политиката за прием на имигранти правителството следва стратегията на популистката Датска народна партия - тя заявява отдавна, че бежанците от третия свят виждат в страната световен "офис за социално подпомагане", но същевременно отказват да се интегрират в обществото и насаждат собствени порядки.

Сега 7 на сто от населението в "родината на Хамлет" са пришълци от неевропейски, предимно мюсюлмански страни. Според анкети повечето датчани подкрепят стремежа на Народната партия да въведе максимално сурови правила за прием на нови жители.

Страховете на датчаните от "пълзящата мюсюлманска инвазия" се подгряват от медиите, които редовно информират за поредните следовници на пророка Мохамед, нежелаещи да приемат нормите и законите в новата си родина. Ту ръководството на жилищна кооперация, населена главно с мюсюлмани, отказва да сложи в двора традиционната коледна елха, ту някой студент готвач не ще да готви или опитва гозби от свинско.

Последната новина, разпалила антиислямските нагласи в Дания, съдържаше пресни данни от полицейската статистика. Според стражите на реда в страната стремително расте броят на изнасилванията и една трета от престъпниците идват от имигрантски семейства. "Тези хора не искат да усвоят датските норми на живот - коментира Датската народна партия. - Стига една жена да е предизвикателно облечена или пияна, те я смятат за своя законна плячка."

Като следваща стъпка в стратегията за сплашване на имигрантите с цел отблъскване от "скандинавския рай" ще се изработват пропагандни материали, за да бъдат разпространявани в държавите, откъдето в Европа се стича основният поток бежанци. Инициативата, подкрепена вече от кабинета, е на Датската народна партия.

"Идеята за предстоящата информационна кампания заехме от Австралия, която уверява потенциалните имигранти, че никога няма да стане дом за тях", заяви говорителят на партията Мартин Хенриксен.

Австралия изхарчи милиони долари за видеоклипове, претъпкани с всевъзможни ужасии за сплашване на потенциалните бежанци - като крокодили, акули и отровни паяци. Дания - за голямо огорчение на изолационистите, не може да събере също толкова впечатляващ отряд страховити гадини, но е подготвила за пришълците от ислямски страни цяла серия "свинщини".

Местни креативни мислители се канят да представят Дания като "свинско кралство", в което това "нечисто животно" ще преследва мюсюлманите, където и да отидат - негови статуи и рисунки ще ги гледат от улици и плакати, ще им се изпречват в асортимента на магазините, дори ще ги обгръща специфична миризма в голяма част от държавната територия. Ужасът пред прасетата, то се знае, ще бъде подсилен от орязването на финансовите помощи за мигранти.
 

/БТА/


87
Още по темата: Даниябежанци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
AVSTRALIA E EDNA ZAGUBENA V MRAKA DARGAVA-KOI SHTE EMIGRIRA TAM?.V AVSTRALIA MOGE DA EMIGRIRA SAMO NIAKOIA BALGARSKA OTREPKA,KOIATO NE ZNAE KOI E BASHTAMU, KOIA E MAIKA MU.
43
0
 
3
 
! Отговори
joro преди 5 години
Местни креативни мислители се канят да представят Дания като "свинско кралство" xaxaxaxa...
42
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДАНИЯ СЕ УСЕТИ,НО ДО КАТО ВСИЧКИ ЕВРОПЕЙСКИ СТРАНИ НАПРАВЯТ ТОВА, ДЖАМИИТЕ В ЕВРОПА ЩА СТАНАТ ПО-ВЕЧЕ ОТ ЦЪРКВИТЕ! ЗАЩО НЕ РАЗБРАХА,ЧЕ ТЕЗИ ИМИГРАНТИ НЕ ЖЕЛАЯТ ДА СЕ ИНТЕГРИРАТ , А ИСКАТ ДА НАЛОЖАТ ДВОИТЕ РЕЛИГИОЗНИ И БИТОВИ НАВИЦИ В ЕВРОПА?!
41
0
 
3
 
! Отговори
vivian преди 5 години
До 58 светълДайте линк към изслушването на Брайвик!
40
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нормален човек от Европа, не говоря за разни ***, трудно може да отиде там и да оцелее, но ако идваш от .... си добре дошъл. А ако украинците тръгнат към Дубай, Бахрейн и Саудитска Арабия, дали ще могат да вземат 1500 долара социални помощи на месец?
39
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а нашите кукувици - да сме заселвали "бежанците" из чуждите имоти в обезлюдени села да сеели тютюн и да копат царевица за 200 лв. на месец. ***.
38
2
 
26
 
! Отговори
светъл преди 5 години
В нета има изслушването на Брайвик в съда, за това което направи с избиването на хората! Това, което каза на съдиите е засекретено за 60 години, за да не се "събудят" европейците.... Нека всеки го прочете и ще се замисли сериозно....
37
3
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на Дания! "Бежанците от третия свят виждат в страната световен "офис за социално подпомагане", но същевременно отказват да се интегрират в обществото и насаждат собствени порядки" - ето това е глобалния проблем, който ми пречи да ги съжалявам! Като си на гости, се съобразяваш с домакина, а не той с теб!
36
1
 
33
 
! Отговори
ДРУГ ПЪТ преди 5 години
Да бе, направо ще ги уплашат. Няма да има абсолютно никакъв ефект. От 1000 евра на 600, пак си е далавера, наред с останалите социални придобивки, а пък нали ще си докарват допълнително - някои с работа, други с кражби, трети с просия.
35
4
 
22
 
! Отговори
до 52 преди 5 години
"Какво значи бежанци мъже от Сирия. Та там се води гражданска война, няма външен агресор." - не са ти ясни нещата никак! Т. н., "гражданска война" е дело на САЩ, Сатанинските Американски Щати, с цел да свалят законното сирийско правителство. Кенийският макак Барак Хюсейн Обама изпраща оръжие на опозиционните бандити. САЩ, заедно с британците и французите непрекъснато нанасят въздушни удари на сирийска територия и в момента!
34
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това са Бъдещите надзиратели , а робите ще се окажат германци и датчани
33
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тепърва Европа ще си плати за свободията и широко афишираните за пред другите ценности - толерантност и нравоучителност.Въпрос на малко време и повечко икономическа имиграция, защото това което наблюдаваме в момента е само началото...
32
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво значи бежанци мъже от Сирия. Та там се води гражданска война, няма външен агресор. За да свърши трябва да се воюва и някои да умрат. Друг начин няма. Не знам кои са добрите и кои лошите но задължение на Сирийските мъже е да воюват, с риск да бъдат убити, до достигане на мир. Да ги приютиш значи да предложиш друг да воюва вместо тях на страната на 'добрите' според теб. Аз не искам да мра зарад тях, не искам моите приятели да мрат. Те са си направили войната - те да си воюват!
31
1
 
29
 
! Отговори
? преди 5 години
Този 40-дневен отпуск на бежанците нещо не го разбрах.....
30
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Датчаните ще ги дразнят с прасета, хахах! Ще ги нервят, докато сами не си заминат, тези скандинавци, винаги директни. Пък и във военно отношение не ги знаем на какви висоти са, викингите крият на какво са способни. Вече са се изсипали на една религия, знаят как да разиграят и другата.
29
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Дясната партия "Венстре", която е на власт в Дания..."Интересното е, че "Венстре" на датски означава "Левите" :-D :-D :-D Хубаво име за дясна партия :-D
28
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо са само мъже?Разбирам че в техният гнусен свят талибаните представляват безкрайна ценност но в Бг няма жени.Талибани си имаме.Дебели инвалидизирани 100 килограмови бабички може би повече.Няма жени.Тва е все едно да гасиш огън с бензин.Нали неква бг комисарка на около 70 години изкопаемо я напъваше да си подобрява генодонда с тях.Защо на всички бежанци се дава виза в българия?95%?
27
4
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бежанци може да са само деца и жени.Мъжете имат историческа задължение да защитават държавата и територията си.Не може постоянно да се бяга от една държава в друга, а какво ще стане акоИД дойдат след 2 години в Дания - ще бягаме на Марс и Юпитер ли?Да не говорим, че "тези бежанци" бутат най-малко по $50 000 на митници, полицаи и т.н. за да отидат в Европа - колко от нас могат просто да извадят тези пари?
26
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЗАКЪСНЯХА много!
25
2
 
74
 
! Отговори
Иван Петров преди 5 години
За мен с шенген е свършено . Да се връщат старите граници и кльонове и това е .