Белгия обмисля фейсконтрол за чекиране на летището

Шефката на националната банка призова за бойкот на аерогарата
3 май 2016 21:40,
13
Белгия обмисля фейсконтрол за чекиране на летището
Снимка: Reuters

Белгийските власти обмислят да въведат фейсконтрол за проверката на пътниците, желаещи да летят от Брюксел. На идеята се гледа като на спасителна мярка, след като пътниците недоволстват от дългите опашки. В момента ръководството на аерогарата съветва пасажерите да са на място поне три часа преди полет, а местният превозвач „Бръселс ерлайнс“ дори препоръчва 4 часа.

На летището в белгийската столица действа авариен план, след като на 22 март двама терористи се взривиха в залата за заминаващи пътници, разрушавайки я и убивайки 16 души.

От неделя залата работи отново със 111 гишета, но допълнително се прави проверка на багажа на пътниците извън сградата на летището. След това проверените пътници чакат на огромни опашки, за да влязат вътре и да се чекират за пътуване, както и да предадат багажа си. Минималното време за чакане днес е било 90 минути, съобщават медиите.

Новата организация трябва да работи до края на юни, когато летището ще може да се върне към нормален ритъм на работа, съобщават от ръководството на аерогарата.

Пътниците обаче са недоволни, тъй като по европейските дестинации времето за чакане е по-дълго отколкото самият полет.

Шефката на Белгийската национална банка Марсия де Вахтер предизвика скандал днес с туитовете си, с които критикува работата на летището. Тя призовава за бойкот на аерогарата и за пренасочване на пътниците към летището в Амстердам, което се намира на по-малко от 3 часа с влак от Брюксел.

Съобщенията на Де Вахтер предизвикаха недоумение в Белгия, тъй като тя е и зам.-шеф на Съвета за заетост, а летището в Брюксел е един от най-големите работодатели в Белгия и загубата на пътници ще означава негови служители да бъдат освободени. Следобед топ банкерката съобщи в Тwitter, че съжалява за реакцията си и за вълненията, които е предизвикала с тях.

Властите обаче ще пробват нова система, за да намалят времето за чакане, като на проверките извън сградата на летището ще бъдат подлагани само пътници, които бъдат преценени като „по-рискови“. В момента ръководството на летището и полицейските синдикати преговарят по критериите, по които ще се подбират пасажерите, които ще се подлагат на допълнителни проверки.

„Очевидно, че няма да са баби на 85“, поясни директорът на летището Марк Дешемакер пред телевизия VRT. Той добави, че службите ще профилират пътниците по критерии , използвани в САЩ и в Израел.

В петък шефовете на трите основни европейски институции – Съвета, ЕК и Европарламента - Доналд Туск, Жан-Клод Юнкер и Мартин Шулц, ще пътуват за Рим за аудиенция с папа Франциск, комуто ще връчат наградата „Шарл Велики“. Говорител на Европейската комисия отказа да уточни дали тримата ще трябва да чакат на опашка или ще минат без допълнителните проверки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: брюкселЗавентем
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Да ходели до Амстердам с влака. То и в Амстердам се чака. Оня ден се връщах от там и ми трябваха почти 3 часа от влизането в летището до качването в самолета и всичко не бегом. Много лоша организация на летището.
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хващам бас, че ни един джихадист посмъртно няма да си сложи кръстче на шията от страх да не го пратят в Ада. Затова всеки "кръстоносец":-D да се пуска без проверки! Ама пустата му толерантност...
7
1
 
3
 
! Отговори
:-D преди 7 години
Тъй де. Белокожите с кръсчета на шиите едва ли ще се самовзривят. Сега обаче евробюрократите започват да се пържат в собствен сос. Склонните да се самовзривяват на 99% са с арабска или черна вншност, но ако почнатда проверяват само тях, ще ги обявят за расисти. Голяма дилема :-D
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако има фейс контрол нито един бг дипломат няма да мине безпроблемно.Фейсовете на българите са криминални по дифолт.
5
0
 
3
 
! Отговори
Ха, на бас преди 7 години
Хващам се на бас, че Юнкер и Шулц няма да се наредят на опашката, а ще се оправдаят със своята безценна сигурност, за да минат без да чакат. С връзки, дет се вика
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
децата с бради до пъпа са с кофти фейс
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
пускаме само по чаршафи и джапанки
2
1
 
12
 
! Отговори
x преди 7 години
Европа ще стане като Израел. Навсякъде военни, охрана, проверки. Живот в постоянно усещане че нещо ще стане.
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕУ-то в последно време яко издиша! Евробюрокрацията си натиска парцалките, за да взема добри заплати, а тя лодката нека да си потъва - проблемите да си ги решава всеки за себе си!Демонстрация на пълна безпомощност!