Процедурата за визите за Украйна върви към своя край

Новината съобщи дипломат №1 на ЕС Федерика Могерини
19 дек 2016 20:30,
18
Процедурата за визите за Украйна върви към своя край
Снимка: Reuters, архив

Европейският съюз в скоро време ще приключи процедурата по визова либерализация за Украйна, предаде ТАСС. Новината съобщи дипломат номер едно на ЕС Федерика Могерини след края за заседанието на Съвета за асоцииране ЕС-Украйна, състояло се в Брюксел. В заседанието на съвета участва украинският премиер Володимир Гройсман.

На 18 декември миналата година Европейската комисия препоръча на Европейския съвет да разгледа възможностите за визова либерализация за Грузия, Украйна и Косово. Но окончателното решение в тази насока зависеше от утвърждаването от Брюксел на механизъм за по-бързо повторно налагане на визов режим в случай на силен миграционен натиск от ползваща безвизов режим държава. 

Още по темата

На 8 декември тази година ЕП потвърди, че е съгласувал този механизъм. На 15 декември евродепутатите одобриха механизма. В същия ден в сайта на ЕП се появи възможна дата, на която да се гласува визовата либерализация за Украйна и тя беше 3 април. После обаче информацията за датата изчезна от сайта на европарламента.

След края на съвета ЕС-Украйна стана ясно и, че днес Европейската инвестиционна банка и Украйна подписват споразумение за отпускането на оставащите 600 милиона евро за Киев. Парите са по европейската програма за подпомагане на Украйна.

ЕК и Украйна подписаха днес и споразумение за финансиране на съвместни оперативни програми за гранично сътрудничество до 2020 г. Стойността на финансирането на общо четири програми е 365 милиона евро. Става дума за програмите "Украйна-Румъния", "Украйна-Унгария-Словакия-Румъния", "Украйна-Полша-Беларус" и "Черноморски басейн-Украйна".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
2
 
! Отговори
Белагуев преди 7 години
ЕС е призрачен субект.
8
4
 
8
 
! Отговори
Иван от Русия преди 7 години
КРИМ - РУСИЯ !
7
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази новина попарва като със сярна киселина консуматорите на руска битова химия. Тя ще вземе повече ватни жертви отколкото фалшивия спирт в Иркутск.
6
4
 
18
 
! Отговори
Стамат преди 7 години
"Европейският съюз в скоро време ще приключи процедурата по визова либерализация за Украйна"Редактирано: ЕС в съвсем скоро време ще приключи със себе си :-D
5
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако съм украинец, дадат ли ми възможност да се махна няма секунда да стоя в тази загубена държава и ще се изнеса на запад.
4
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На 15 декември лидерите на страните-членки на ЕС приеха решение, според което Украйна няма да може нито сега, нито в бъдеще да стане пълноправен член на ЕС. Тя няма да може да разчита на предоставянето на гаранции за своята сигурност или на получаването на военна помощ от ЕС. Освен това гражданите на Украйна няма да имат право на свободно движение и работа на територията на страните от ЕС. Това решение лидерите на страните от ЕС приеха под натиска на Нидерландия.
3
6
 
25
 
! Отговори
Бай Рашо преди 7 години
Това е истинско самоубийство от страна на тази"ояла се висша бюрокрация" в Брюксел, която исказорлем да си набута украинската и косоварска престъпности проституция в пределите на границите на ЕС.
2
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Супер! Още терористи и бандити в ЕС. Ще пребъде, няма начин!
1
9
 
22
 
! Отговори
мазепа преди 7 години
Нека коментарите за разпадането на ЕС и за несъществуването на Украйна, започнат сега.