Връзкарска мрежа – петима мъже от малък брой държави управляват ЕС!

Избират нов шеф на Европарламента в мълчание – лоша поличба
16 яну 2017 21:00, Елка Василева
54
Връзкарска мрежа – петима мъже от малък брой държави управляват ЕС!
Снимка: архив, Reuters

Утре се гласува за един от най-влиятелните постове в ЕС, но малцина на този континент знаят за това, пише Майкъл Бърнбаум във в. "Вашингтон пост".

Председателят на Европейския парламент, донякъде като председателя на Камарата на представителите на САЩ, има широки възможности да диктува курса на законодателството, което касае наброяващите половин милиард жители на ЕС.

Надпреварата за вакантния пост обаче не привлича особено внимание въпреки усилията на европейските лидери да укрепят легитимността на 28-членния блок.

В момент, когато ЕС се бори като никога досега в съвременната си история да съхрани целостта си, успехът на лидерите й ще зависи от способността им да убедят гражданите, че централата на ЕС в Брюксел служи на обикновените хора, а не на самата себе си. Евентуален неуспех би могъл да доведе до разпадане на ЕС.

Тревожещите се хора споменават световните войни, чието избягване бе една от целите на създаването на ЕС.

Затова и мълчанието около председателя на Европейския парламент е лоша поличба за бъдещето на ЕС. В момент, когато новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп възхвалява европейските лидери, които се стремят да разцепят блока, радетелите на европейската мечта без граници трябва да използват всяка възможност да привлекат вниманието на гражданите.

"Погледнато отвън, това е пример за всичко, което не е наред с Европейския парламент, и за всичко, което не е наред с идеята, че съществува демокрация на равнище ЕС", каза основателят на проевропейския мозъчен тръст "Приятели на Европа" Джайлс Мерит.

Европейският парламент е честа мишена на евроскептичните сили на континента, въпреки че предназначението му е да даде на ЕС демократично избрани лидери сред неизбираемите бюрократи, които пишат регулации в най-различни сектори като безопасността на доматите, автомобилното замърсяване и бизнес практиките на Facebook.

Тази институция е лесна мишена за подигравки. Със своите 751 депутати тя не може да предлага никакви закони, а само да слага печат на одобрение върху закони, които идват от бюрокрацията на Европейската комисия. Някои от членовете му са идеалисти или бележити бивши министри от различни държави, които се хвърлят в сложната дейност да преглеждат регулации и да търсят сметка на разни агенции. Други са партийни лакеи, търсещи добре платена и ненатоварваща синекура.

Целият апарат - законодатели, помощници, преводачи, журналисти и лобисти - пътува до Страсбург за по една седмица в месеца до второто седалище на парламента. Защо? Защото така иска Франция и защото е записано в договорите на ЕС, така че никой не може да го промени. Според одиторите цялото това мъкнене насам-натам струва по около 118 милиона долара годишно. О, ами административният персонал на Европейския парламент? Той пък е в Люксембург.

"Европейският парламент е институция, която всъщност има голямо влияние, но в крайна сметка ограничена отговорност", тъй като съществуват твърде малко начини да се отстранят евродепутатите, докато трае петгодишният им мандат, каза Александър Стуб, който е бил европейски депутат, преди да стане премиер на Финландия от 2014 до 2015 г.

Председателството "все още е една от петте най-висши длъжности в Европа. Това е важна длъжност и трябва да бъде уважавана", каза той.

Малцина обикновени европейски граждани обаче знаят, че има надпревара, нито пък са запознати с кандидатите, за които ще гласуват колегите им евродепутати. Вместо това първите страници са запълнени с вътрешнополитически въпроси.

Великобритания е обхваната от смут заради предстоящото й излизане от ЕС. Франция е потопена в наближаващите президентски избори, които може да бъдат спечелени от евроскептичен кандидат. А антиимигрантски сили дишат във врата на германския канцлер Ангела Меркел преди изборите в Германия наесен.

Седем кандидати се състезават за най-висшата длъжност на Европейския парламент, овакантена през ноември от социалдемократа Мартин Шулц, който напусна, за да обмисли дали да се кандидатира за канцлер в родната си Германия. Само трима дългогодишни "вътрешни хора" имат шансове да спечелят - протеже на колоритния бивш италиански премиер десноцентрист Силвио Берлускони, италиански ветеран левоцентрист и бивш белгийски премиер центрист.

Критиците казват, че никой от тях не предлага свежи идеи за реформиране на институцията.

"Това е резултат от връзкарската мрежа. Петима мъже от малък брой държави управляват ЕС през последните няколко години", каза на дебати в сряда Хелга Стевенс, белгийска кандидатка за председателското място от малка десноцентристка партия.

Самите "вътрешни хора" обаче казват, че не виждат нищо нередно.

"Всеки председател на Европейския парламент ще е някакъв вътрешен човек, иначе няма да бъде избран", каза Манфред Вебер, ръководител на най-голямата парламентарна група в ЕП, тази на десноцентристката Европейска народна партия.

Той заяви това на пресконференция, която свика, за да се оплаче, че кандидатът на неговата партия, бившият говорител на Берлускони Антонио Таяни, изобщо трябва да влиза в надпревара, след като партиите са подписали тайно споразумение през 2014 г. да подкрепят десноцентристки кандидат след две години и половина левоцентристки контрол в ЕП. (Опонентите му признават, че са подписали такова споразумение, но казват, че то вече не важи.)

Таяни не е изразил кой знае каква конкретна визия за Европейския парламент. "Трябва ни силен председател, силен парламент", каза той на дебата миналата седмица.

Ставащото кара много от независимите проевропейски привърженици да кършат ръце. "Това е сделка между системните партии, но в националната политика стават политически революции", каза Хедър Грабе, ръководител на института за европейска политика "Отворено общество".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
4
 
17
 
! Отговори
Брадвата преди 7 години
Цялото малко останало селско стопанство и цялата лека промишленост загина, тотално умря след влизането в ЕС, а да не говорим, че поне милион читави българи се махнаха, именно, щото нямат работа по родните си места, да се продъни дано тоя *** ЕС
35
3
 
11
 
! Отговори
Путинка Русева преди 7 години
Най-добре е да стане като в Русия. Да има един цар самодържец, който да решава всичко.
34
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ние само печелим от ЕС. Дано го има по-дълго, амин!
33
0
 
28
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Други са партийни лакеи, търсещи добре платена и ненатоварваща синекура.Край на цитата!Хм....подобни изрази използвах вчера за Курумбашев( тоя ще се изсипе от фамилия..), и юнашки ми ги триха! Иначе всичко в статията е вярно( защото сигурно е изплагиатствана отнякъде) лакеи, и връзкари...на яслата на европейския данъкоплатец! Самозабравили се регулатори на криви краставици! Никому ненужна сбирщина от използвачи! Да подлизурстват на лобита, и картели е единственото което могат! Анатема!!!
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На вниманието на пълните евро и национални ид-иоти,управляващи ни след 1989г и бъдещи строители на АЕЦ"Белене"-през гугъла: " Вечер с Владимиром Соловьевым от 16.01.17 "
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали изпратихме наш Сергей да управлява ЕС.Всичко ще е ОК по отношение на "излъскване имиджа и заменките в ЕС".Въпреки,че нямаше един ден трудов стаж,издигна се момчето,дебели книги е чело.Да вземат да го турят за началник на тоя ЕС,щото и меките краставици ще изправи и с качулати гащати петли ще направи кокошките по-щастиви.Комбинативно ни е момчето.
30
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Един мъдрец е казал: "Не бъди *** ,бъди ТОЛЕРАНТЕН и ще победиш!Прави каквото трябва,но не пречи на ИД-ИОТИТЕ да се реализират изцяло и докрай като такива!Учиш и работи- създавай РЕАЛЕН капитал-знаещи,можещи,опитни,честни и отговорни трудещи се хора,препоръчвай го и на другите,но ако са истински ИД-ИОТИ и не искат- оставяй ги да правят ФИНАНСОВ капитал-стъклени куртаци-долари- и с тях да си изграждат дворци!Там сами ще си загинат!"Такива мъдреци са били първите заселници на Америка !
29
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато слушам бълг*арак да коментира бъдещето на ЕС ме напушва смях.Това е все едно чистачката в къщи да ми коментира бизнеса........Я грабвайте парцалите и бързо да почистите кене*фа бе *** смотани!
28
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименСигурно има несъвършенства в организацията и управлението на съюза. Такава голяма и многонационална организация се управлява трудно. Ако това е така трябва да се вземат мерки да се реорганизира, но не трябва само за това всеки да напъва да излиза,Ама ти сериозно ли? Кой да го реорганизира - тези които а захапали кокала да го пуснат! Там живеят в комунизъм, огромни заплати, взимат милиони от лобизъм, нула отговорност. Единственото спасение от ЕС е всички страни да го напуснат.
27
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това котило в Брюксел трябва час по-скоро да се разтури и всичките лапачи да се уволният като стажа им там да не се признава за пенсия. Има 100 хиляди чиновници които лапат нашите пари с които плащаме данъци. ЕС може да са упралвява от съвет на минисрите, необходим е само малък брой обслуждаш персонал, не повече от 500-1000 души.
26
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 35Сигурно има несъвършенства в организацията и управлението на съюза. Такава голяма и многонационална организация се управлява трудно. Ако това е така трябва да се вземат мерки да се реорганизира, но не трябва само за това всеки да напъва да излиза, особено ние които нищо ни губим като сме в съюза. Това което ни дава ЕС преди 30 г. даже не можех да си го помисля.
25
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС е много добър като идея, може би и като това, което е бил в началото. Сега е прояден от корупция, връзкарство, лобизъм, кариеризъм, демагогия, егоизъм и най-лошото е, че Комисията и чиновниците са забравили кому служат! Ако бързо и скоро не започнат да виждат, да слушат и да мислят, никой няма да им е виновен. Нито Путин, нито Тръмп могат да им причинят това, което сами си постилат. Дано им дойде акъла, че без народите местата им изстиват и мечтата отлита!
24
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До поЕС НЕ, НО ЕВРОФОБИТЕ СА ПЪТНИЦИ. В ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ СЪЩО. ПОВЕЧЕ НЯМА ДА ИМА ЕВРОДЕПУТАТИ С АНТИЕВРОПЕЙСКИ ВЪЗГЛЕДИ И С АНТИАМЕРИКАНСКИ. ЩЕ ГИ ИЗГОНЯТ.
23
2
 
12
 
! Отговори
Bai ganu преди 7 години
До АнонименPoiasni v kakvo se izraziava spasenieto obratno v orienta ili obratno v Kolhoza ?
22
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Роден съм в Европа . Предшествениците ми са живяли 1300 години в Европа. Аз обичам Европа и съм горд европеец. Готов съм да дам всичко за благото на Еврапа.
21
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом Тръмп и Путин желаят разпадането на ЕС това е добър знак че ЕС е необходим и полезен за Европейските народи.
20
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 27Я ни обясни кой и как те е колонизирал? Ти знаеш ли какво означава думата колония като я използваш.
19
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз мисля че европейският съюз е най-голямото постижения на европейските нации в цялата им история. Той осигури 70 години мир в Европа. Той предоставя единствената възможност Европа да се защити от външните сили които искат да я разкъсат. Тя е силно необходима, особено за малките нации в нея.
18
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Референдум за излизане от НАТО. България няма полза от тези остаряли методи за колонизиране.
17
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Европа е люлката на съвременната цивилизация. Против нея плюят непросветените и враговете и.