Шериатски съвети – паралелна британска правна система

Мюсюлманки на Острова, които искат да се разведат, се обръщат към тях
10 фев 2017 22:00, Елка Василева
130
Шериатски съвети – паралелна британска правна система
Снимка: архив, Reuters

Много хора във Великобритания осъждат шериатските съвети като паралелни съдилища, въпреки че малко разбират как действително работят те. Освен че предоставят съвети за живот по правилата на исляма, те играят важна роля, помагайки на жените да получат религиозен развод.

В сянката на лондонския футболен стадион "Уембли", символ на една от най-ценените игри във Великобритания, в невзрачна офис сграда се помещава една от културните новости в страната - шериатски съвет.

Съветът по мюсюлманско право (СМП), един от десетките шериатски съвети във Великобритания, пази адреса си в тайна от страх от заплахи от негодуващите срещу услугите, които предлага на ислямската общност в Лондон, пише ДПА.

Действителността обаче е много по-различна от идеята за редица ислямски духовници, които издават присъди от другия край на масата, казва Шахид Раза, изпълнителен секретар - доброволец на СМП.

Те дават отговори на теологични въпроси на мюсюлмани, които се обаждат или изпращат имейли с питания как да следват ислямските закони в ежедневието си - например, дали е разрешено да имат застраховка за автомобила или да вземат ипотечен кредит от банка, която не е ислямска.

Но преобладаващата работа на съвета е да издава на жени ислямския еквивалент на решение за развод - правен документ, който отбелязва прекратяването на брака.

Когато СМП беше създаден през 1985 г., услугата развод провокира обвинения от мюсюлманската общност, че те насърчават разпада на семействата. Но след като разводите станаха по-чести, имами започнаха да се обаждат.

Някои клиенти са се оженили в друга страна и брачните им партньори не приемат английските документи за граждански развод, други изобщо никога не са били женени пред закона. А трети вече са разведени според британското законодателство, но имат нужда разтрогването на брака им да бъде признато и от Бог, преди да продължат.

Съпругите трябва да попълнят формуляр и да заплатят административна такса от 225 паунда, след което се пуска известие до съпруга, който може да отговори, или не.
След като бъдат изпратени три известия, съветът може да разтрогне брака дори без съгласието на съпруга.

Групи - активисти срещу шериата, включително "Един закон за всички" и "Британски мюсюлмани за светска демокрация", се обединиха, за да поискат пълна забрана на така наречените от тях дискриминационни паралелни правни системи.

Но Шаиста Гохир, председателка на "Мрежата на жените мюсюлманки", казва, че жените искат тази услуга и след като търсенето на шериатски съвети се увеличава, забраната им може да направи услугите им още по-нелегални и да изложи жените на риск.

СМП не се занимава с това да убеждава жените да се върнат при съпрузите си, казва Раза и отбелязва, че когато се обърнат към съвета, двойката обикновено вече няма как да се помири.

Жертвите на домашно насилие са приканвани да отидат веднага в полицията, но той признава, че знае за други съвети, които може да изпратят уязвимите жени обратно вкъщи.

Шериатските съвети са "произведение на пътуващия ислям", казва родената в Пакистан Шахин Али, професор в университета в Уоруик. Али смята съветите по-скоро за културни, отколкото за религиозни институции, създадени от желанието на имигрантите са запазят мюсюлманската си идентичност, след като се установят във Великобритания.

Тя казва, че придържането към тях изолира общностите и възпрепятства интеграцията, а единственият начин за борба срещу това е шериатските съвети да бъдат премахнати - като станат излишни.

След като всеки може да извърши бракосъчетание по догмите на исляма, няма начин да се разбере колко двойки не регистрират брака си по британските закони.

Но истинският проблем възниква, когато враждебно настроени съпрузи откажат развод, а жените нямат законови средства. Тогава те се обръщат към организации като СМП.

Раза от СМП се надява ислямските бракове и разводи да бъдат включени в британската правна система, така че разводът според законите във Великобритания да бъде приет автоматично в мюсюлманските общности и да премахне търсенето на шериатски съвети.

"За нас това е бреме, а не източник на доходи. Поддържаме го само защото няма алтернатива за тези жени", казва той.

Лицензираните имами биха могли да служат като официални лица по гражданското състояние и да извършват бракосъчетания едновременно по британските и ислямските закони, които да се впишат и да предоставят на съпругите правна защита.

Тогава правителството може да замени съветите като СМП, но това би било ефективно, ако промяната се приеме от мюсюлманската общност.

Според различни данни броят на съветите във Великобритания варира между 30 и 80. Раза казва, че СМП едва успява да се справи с търсенето на услугите им по развод към момента. Той се надява, че промяната е започнала. "Ние сме граждани на тази страна и имаме нужда политиците да направят нещо, за да се погрижат за тази необходимост. Време е да правим полезни и конструктивни неща".

/БТА/


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А да им е честито ,след някоя година шириат за всички поданици на султана на Бритистан
86
0
 
31
 
! Отговори
а1 преди 3 години
Проблема не е в изявите на подръжниците на Шириата, а в ултра либералното общество и законодателството, на държавите, които предлагат мирно и съвместно съществуване с най-агресивната част от вахабитските ислямски традиции!

Тоест, западните либерали предлагат нещо от рода на - мирно съжителство между вълка и овцата!

"Не е луд този, който яде баницата, а този който му я дава!"
85
0
 
15
 
! Отговори
Мунчо преди 3 години
При Мюсюлманите братя налагащи шериата в Еврабия, се започва постепенно. Първо съвети за развода, после как да се бие жената и да се трови мъжа. Как да заравяме в земята и колко големи камъни да хвърляме и накрая как да си наточим ножа...
84
3
 
10
 
! Отговори
Halal meat преди 3 години
Аллах почита жените като им дава наказанието на боя. Пророкът Мохамед казва: „Не я бий в лицето, и не я прави да изглежда грозна.”. И виждате ли: Тя вече е почетена. Ако съпругът бие жена си, не трябва да я бие в лицето. А докато я бие, не трябва да я псува. Това е невероятно! Той я бие, за да я дисциплинира. Като допълнение, не трябва да има повече от десет боя на ден и той не трябва да й чупи костите, да я наранява тежко, да й избива зъбите и да й бърка в очите.”...
83
2
 
3
 
! Отговори
Kalayp преди 3 години
Prepisvat ot meshereto...
82
4
 
14
 
! Отговори
РОССИЯ преди 3 години
мюслюмански закони у тях си в европа си има своите закони никакви фереджета или бурки.как е в бг брака е регистирано от закон разтрогнат брак от закона.тези жени трябва да имат някаква защита от закона.всеки е свободен каква религия иска такава.жената е създадена от бога да помага на мъжа и да пази семейното огнище а мъжа да я обича как себе си да уважава и да бъде глава на семейството и всички грижи да поема мъжа
81
3
 
1
 
! Отговори
S преди 3 години
Имат достъп до жилищните ви входове.. Ние откъде да знаем, че вие психиатрите не сте убийци и разследване ли искате?!

Или психиатрите остават без достъп и отдалечен достъп до заключващи се системи или ще бъдат разследвани и то докрай!!

И подменят близките ви с двойници-убийци!! С кого всъщност сте в едно жилище?!

Не се отнася само за България!
80
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шерията е нещо като Ромското-мешере на Цар Киро у нас
79
1
 
19
 
! Отговори
Некъф луд преди 3 години
Дават акъл как да биеш жена си и дъщерите си, а също така и кога имаш право да им отнемеш живота. Гляма статия няма що. Още малко и *** ще ни накарате да си сложим под предлог че исляма е мирна религия ама тия ги разправяйте на оная ми работа.
78
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чудя се как ли би се гледало в СССР, Великобритания и САЩ на медии хвалещи Хитлер през 1942 г.? Защото днес ситуацията е същата. Журналистите са в коалиция с враговете на цивилизацията и помагат на най-ретроградните сили на планетата - на религиозните фанатици.
77
0
 
11
 
! Отговори
Николчо преди 3 години
Влезе ли в европейския съюз жена му се прави ,че не го познава.Хване се с бял светлоок,а момченцето остава при мама в повечето случаи.
76
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе ей защо ми изтрихте коментара в който пиша че тая статия си е чиста пропаганда в полза на шериатските закони? Кой ви плати за тая лъжлива сратия? Гледах датско предаване как хора със скрита камера влизат в такива ислямски центрове и честно казано това което вие пишете тук е лъжа! Жените не могат да се разведат и след 100 години,трябва да търпят мъже които ги бият и даже да не искат трябва да приемат 2ра,3та жена.Тоя имам лъже,а вие триете неудобни коментари
75
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
26 годишен Сириец с 14 годишната си съпруга в Док. филм по немския Шпигел-онлайн с Документ за брак подписан от Шерията но в Германия е невалиден , какви са тези глупости в таа статия тука
74
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДПА най-отдолу БТА от коя Медия пак копира
73
3
 
31
 
! Отговори
пълзящ ислям преди 3 години
Придават легитимност на тия структури!Това евреите са опасна работа!До като не дойде нов Хитлер няма да мирясат!Но тоя път никой няма да ги спасява!
72
1
 
44
 
! Отговори
Бин Ладен преди 3 години
Браво много хубави работи се случват в Британския халифат.
71
5
 
9
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 3 години
Евах едно магаре.
70
1
 
24
 
! Отговори
Хех преди 3 години
Аман от пингвини! Ми така е уважаеми британци. Като си нямате "бяла стрела"...
69
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Същите тия имами подкрепят насилието наф жени и даже поучават другите как точно да става това насилие,като заравяне и замеряне с камъни до смърт и удари с камшик.Това което говорят имамите открито е лъжа защото после когато ги дебнат със скрита камера говорят съвсем други неща.Като например дори да живеят в европа муслитата не трябва да се интегрират. Тоя от статията открито лъже,те са антисветски и опасни за европа.
68
0
 
68
 
! Отговори
Българан преди 3 години
Българите и румънците им пречим. А един поляк го убиха, че го чули да говори полски, други участници в поклонението след смъртта му бяха пребити. Тепърва има да си патят англичаните.