Европейското кошче за лоша храна: Източна Европа!

Една и съща опаковка, производител... Но различно съдържание. Защо?
28 фев 2017 18:00, Боряна Павлова
190
Европейското кошче за лоша храна: Източна Европа!
Снимка: архив Reuters

Да си европеец, но втора ръка. Така се чувстват много от хората в Източна Европа. Защото вече е ясно - стоките, продавани от големите вериги и производители, предназначени за този пазар, не са със същото качество.

Колбасите са с по-малко месо, шоколада е с по-малко какао, млечните продукти са с по-малко белтъчини. Има едно нещо, което е еднакво: опаковката.

Ладислав живее в Словакия. Той се връща от пазар, а в торбите му има не само словашки продукти, но и хранителни стоки, произведени от известни международни концерни. Ладислав вече знае, че част от тези храни са с много по-лошо качество, отколкото същите стоки, продавани в западните супермаркети.

Още по темата

"Те ни взимат за идиоти и само гледат да печелят за наша сметка. Мигар ние сме сметището на Европа? Честно: чувствам се като втора ръка европеец", възмущава се Ладислав, цитиран от "Дойче веле".

В Словакия вече го има черно на бяло: Министерството на земеделието публикува резултатите от поредица специализирани тестове, в рамките на които 22 известни маркови хранителни стоки, продавани съответно в западните и в словашките магазини, бяха сравнени по качество.

Оказва се, че в продаваните в Словакия колбаси има по-малко месо и повече мазнина и вода, в млечните продукти - по-малко белтъчини. Словашките варианти на всички тези продукти съдържат повече оцветители, подсладители и консерванти.

Това е същински скандал, казва министър-председателят Роберт Фицо: "Неприемливо е международни концерни да продават на източноевропейските пазари продукти, които са със значително по-ниско качество от съответните продукти в западните магазини", казва словашкият премиер.

С тази позиция е съгласен и Съюзът на потребителите в Словакия. Негови представители твърдят, че за повечето потребители в Средна и в Източна Европа качеството е вече по-важно от цената. Шефът на Съюза Милош Лауко смята, че концерните играят нечиста игра: "Повечето храни в западните магазини са дори по-евтини, отколкото тук, защото там има силна конкуренция. Тъй че нека не твърдят, че качеството на продуктите им тук е по-ниско заради по-ниските цени". Звучи ли ви познато?

След като скандалът разбуни словашкото общество, премиерът Фицо обяви, че заедно с колегите си от Полша, Унгария и Чехия ще повдигне въпроса на извънредна среща на ЕС.

Бесен е и чешкият министър на земеделието Мариан Юречка. Пред Ройтерс той заяви: "При някои продукти фактически сме се превърнали в европейско кошче за боклук".

Законите на ЕС обаче не забраняват такова нещо. Ако всички изисквания за безопасност на храните са изпълнени и съдържанието е описано - проблем няма.

Множество производители в Европа твърдят, че разликите в продуктите им в различни страни се дължат на "угаждане" на местния вкусия и познати рецепи.

Чехия се присъедини към недоволството на Словакия и Унгария и трите планират да лобират пред ЕС да се уеднакви качеството.

Основната цел? Ако един продукт има един и също производител, една и съща опаковка с един и същи шрифт и поне на пръв поглед е абсолютно същия продукт, то и съдържанието да е еднакво. Не звучи налудничаво, нали?


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
36
 
! Отговори
Пуц преди 4 години
От тук следва въпроса българската агенция за потребителите ще си размърда ли зад**ка да направи подобно проучване, и когато се окажат същите резултатие, българските евро депутати ще се обединят ли с полските, словашките и унгарските им колеги по този въпрос? Защо бг агенцията мълчи? Защо няма изказвания от бг политици?
37
6
 
6
 
! Отговори
хахахахаахааа..... преди 4 години
До Анонимен 31 Вход - безплатно. Изход -Брюксел подготвя Лондон сметка на 60 млрд.
36
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така или иначе избягвам чуждестранни хранителни продукти, сега вече има за какво. Да си ги ядат те.
35
1
 
33
 
! Отговори
Бай Асан преди 4 години
А ако си погледнете в гардероба ще видите ,че сте и клошарите на Европа и се радвате да намерите някой марков *** хвърлен от западна Европа във някой магазин за втора употреба ,за да не си купувате китайски нов *** за 5лв който на втория ден се е скъсал!
34
4
 
16
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Българските *** наричани политици и управници естествено по-стар тошовски обичай раболепно ще се снишът и замълчат пред западните началници!
33
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ами от Герб кво да очаквате --само отровни храни
32
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 31Големите началници не позволяват!
31
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е..АМА НАЛИ СМЕ ГОРДИ ЕВРОПЕЙЦИ И ЕВРОАТЛАНТИЦИ!НИЩО ЧЕ ВЕЧЕ НЯМАМЕ ДЪРЖАВА И ЗА ТОВА БЕЗПРЕПЯТСТВЕНО НАШЕНСКИТЕ ТАРИКАТИ "БИДНЕСМЕНИ" ВНАСЯТ ОТ ЗАПАДА БРАКУВАНИ БОК ЛУЦИ И 20 ГОДИШНИ ИЗСЪХНАЛИ МЪРШЛЯЦИ!
30
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами излезте от ЕС като не ви харесва. Англия излиза.
29
2
 
27
 
! Отговори
Бай Асан преди 4 години
И не сме само клозета на Европа,но сме и гробището за таракясници на Европа!Всички автомобили се раждат в богатите европейски държави и умират основно тук !
28
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ликвидираха ТКЗС по заповед на МВФ и Световна банка и сега внасят ГМО и западни буклучаци.
27
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дори в храните наблюдаваме прочутият двоен стандарт и западно лицемерие.
26
3
 
36
 
! Отговори
Бай Асан преди 4 години
Пълни глупости!Ние не сме кошчето на Европа а сме клозетта на Европа!Ако бяхме кошчето щяхме да ядем остатъците от тяхната качествена храна на ниска цена, но това което те произвеждат за нас е нещо което мирише,гадно на вкус и е отровно и мястото на такова нещо е точно в *** ......т.е в Кенефистанн!
25
0
 
13
 
! Отговори
от къде знаеш? преди 4 години
До Анонимен 24 "че руснаците са полово неспособни"ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХХХАХАХАХААААААААААААА...................
24
10
 
5
 
! Отговори
КОМСОМОЛКА преди 4 години
Глад ботилиран в бонби, доставени от танкови роти и без право на избор от менюто! Човешка плът яли, а срещу ГМО се разкрещяли! Дураци!
23
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БСП значи мизерия, глад, страх, скрит хомосексуализъм, по евразийски стандарт! Неоспорим факт е, че руснаците са полово неспособни, защото са алкохолици, увреденибса, жените им по тази причина търсят мъже в САЩ, Европа, Африка! ФАКТ!
22
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гневът на източноевропейците към западните бок луци е напълно оправдан.
21
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е така. Даже в Хърватска месото е по-добро. Кило свинско е 45-50лв.
20
9
 
25
 
! Отговори
До ЕС преди 4 години
Има да, пълно е с каквото си поискаш. Ама с тия химии дет блъскат всичко, гмо, ***, утре нашите деца на 30 ще мрат от инфаркти и инсулти. На ви сега ЕС, на ви глобализация, на ви свобода...Смешници.
19
13
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 15Никога повече ГЕРБ на власт - мизерия,кражба,хомосексуализм,плевенлиев,тиквун и мн др......................