Мейджър с критика за нереалистичните очаквания от Brexit-а

На избирателите да се даде по-точна представа за това, което предстои
28 фев 2017 10:14, Елка Василева
8
Мейджър с критика за нереалистичните очаквания от Brexit-а
Джон Мейджър. Снимка: архив, Reuters

Бившият британски премиер Джон Мейджър разкритикува остро приготовленията на Великобритания за излизане от Европейския съюз, като отбеляза, че правителството трябва да предложи повече убедителност и по-малко "евтина риторика", ако иска да постигне добро споразумение, предаде Асошиейтед прес.

Мейджър, който оглавяваше правителство на консерваторите от 1990 до 1997 г., обвини поддържащите Brexit политици, че създават на британците нереалистични очаквания за живота извън ЕС.

В реч в лондонския център за външнополитически изследвания "Чатъм хаус" бившият премиер определи набелязаната от правителството цел за две години да уреди условията на раздялата с ЕС и да изгради нови отношения със съюза като твърде оптимистична.

Мейджър отбеляза, че на избирателите трябва да се даде по-точна представа за "продължителността и сложността на огромното начинание, което предстои".

Той каза, че има реална опасност Великобритания да не получи споразумението за свободна търговия с ЕС, което правителството желае.

Зад дипломатическите любезности атмосферата вече е доста неприятна. Малко повече обаяние и много по-малко евтина риторика ще са много полезни за защитата на британските интереси, подчерта експремиерът.

Мейджър, който подкрепи изгубилия лагер за оставане в ЕС на референдума миналата година, каза, че победилите привърженици на излизането от съюза трябва да престанат да препоръчват на опонентите си да приемат кротко резултата.

Онези 48 процента, които гласуваха за оставане, не са по-малко загрижени за страната ни от 52-та процента, гласували за напускане, заяви той.

Мейджър предупреди, че напускането на 28-членния съюз ще отслаби гласа на Великобритания по света и ще я направи по-зависима от САЩ и новия президент Доналд Тръмп, когото определи като "по-непредсказуем, ненадежден и по-малко настроен на вълната на нашия свободен пазар и социално-либерални инстинкти от всеки от предшествениците си".

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: Джон МейджърBrexit
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
14
 
! Отговори
европа преди 7 години
Много хора подценяват ЕС но до сега който е скачал срещу него винаги е получавал отговор.Света се върти около Европа,така е било и така ще бъде.Мястото е просто стратигическо.
4
1
 
11
 
! Отговори
късата памет преди 7 години
Така е като гласуват без да мислят. Дали са по прости от нас не е ясно, да не забравяме че и ние гласувахме на референдум който е далеч от проблемите на гражданите и по скоро е вреден от колкото полезен. И при нас политиците проспаха този референдум. А и съм сигурен че и нас ще опитат да ни изкарат от ЕС. Тая яка пропаганда от последните 2-3 години не е случайна. Никой не си харчи парите без цел. Все повече пупулисти и у нас са срещу ЕС, без да дават някаква разумна алтернатива.
3
1
 
14
 
! Отговори
бай ганю преди 7 години
не само у нас простотията надделява над разумакакво им е на британците сега та да искат да скочат в черна дупка?2 нови коли пред всеки дом,две почивки на година в чужбина,втори дом в чужбина,яхтичка на морето,сигурност на икономиката,какво повече искат?човешкият егоизъм и самозабрава и неоценяване на досегашнот си прекрасно положение или носталгия към по силна непостижима империя ги подлъга?
2
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
***, по-***, англичанин. Душата ми се стопля, като виждам,че има и по-прости от нас.
1
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бедните ще го получат четвъртит, цели райони живееха нормално с европарите, но като са пррости - така ще е.