Полша измисли отмъщение на Европейския съюз

Туск: Внимавайте с горенето на мостове, не можете да се върнете по тях
Обновена: 10 мар 2017 07:11 | 10 мар 2017 07:00, Никола Димитров
96
Полша измисли отмъщение на Европейския съюз
Беата Шидло. Снимка: Reuters

Полша измисли как да отмъсти на европейските лидери, които й скършиха волята и преизбраха Доналд Туск, въпреки че тя не го подкрепи.

Премиерът Беата Шидло обяви, че няма да подпише решенията от срещата на върха. Така те не могат да влязат в сила и ще бъдат третирани само като заключения на Малтийското председателство на ЕС, което ги е подготвило. По този начин вместо задължителна тежест те ще имат само препоръчителен характер.

"Не мога да правя компромис с интересите на страната", заяви Шидло след края на заседанието.

Тя каза, че Полша няма да признава Туск за председател на Европейския съвет, макар да не е ясно какви ще са практическите последици от това.

Още по темата

Председателят на Съвета ръководи срещите на върха на ЕС, определя дневния им ред и търси съгласие между лидерите на Съюза за постигането на решения.

Преди седмица Варшава номинира евродепутата от ЕНП Яцек Сариуш-Волски за нов председател на Европейския съвет, обявявайки, че не подкрепя преизбирането на Туск, който е на поста от декември 2014 г.

В писмо до европейските лидери Шидло заяви, че Туск злоупотребява с високия си европейски пост да подкрепя опозицията срещу законно избраното правителство на страната.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви след гласуването, с което Туск беше преизбран с 27 на 1 гласа, че е било решено да се премине към избор с квалифицирано мнозинство, тъй като е било ясно, че Полша ще блокира консенсуса.

"Председателството (на ЕС, Малта, б.а.) работи, аз работих, Вишеградската група и други работиха, за да постигнем консенсус, но щом договорите ни позволяват квалифицирано мнозинство, е, трябва да го използваме, когато блокадата е неизбежна", каза Меркел.

Самият Туск обяви, че ще работи с всички правителства, включително с полското. Запитан как ще комуникира с Варшава, след като там не го признават, той отговори: „С полското правителство ще говоря на полски“. Стоящият до него на пресконференцията в Брюксел Жан-Клод Юнкер добави: „Да се надяваме, че това е език, който полското правителство разбира“.

Туск даде да се разбере, че Варшава може да изпадне в международна изолация заради поведението си и цитира любимата си поговорка, че трябва да се внимава, когато се горят мостове, защото след това не можеш да се върнеш по тях.

Запитана дали Шидло ще присъства на втория ден на Съвета, когато лидерите ще обсъждат бъдещето на Европа, Меркел изрази увереност, че тя ще дойде. Самата Шидло потвърди, че остава в Брюксел и в петък, защото бъдещето на ЕС е важно за Варшава.

Днес лидерите се събират да обсъдят текста на Римската декларация, която се очаква да подпишат след 2 седмици на тържествата за 60-годишнината от подписването на Римските договори – едни от основополагащите документи на ЕС.

Те ще бъдат без британския премиер Тереза Мей. Тъй като Великобритания напуска Съюза, тя не участва в разговорите за неговото бъдеще.

На лидерите ще бъде представен работен документ, изготвен от малтийското председателство и от Европейската комисия, който да коментират. В него се посочват достиженията на ЕС, описват се предизвикателствата пред него, както и накъде да се развива.

Според предварителната версия на документа като основни рискове пред ЕС се посочват: регионалните конфликти, тероризмът, миграцията, социалните и икономически неравенства и протекционизмът.

Работният документ предвижда реформата на ЕС да продължи 10 години. В него се очертават 4 посоки на развитие: сигурност, икономически просперитет, изграждане на социален съюз и засилване ролята на Европа в света.

В първия приоритет се посочва свободата на движение като възможност за всички граждани. В него външните граници са охранявани, а миграцията се управлява "хуманно и ефективно".

По отношение на икономиката документът предвижда запазване на общия пазар, завършване на икономическия и паричен съюз, обща валута и сближаващи се икономики.

Социалният съюз в работния документ за лидерите е обрисуван с равни възможности за всички, борба срещу дискриминацията, бедността и социалното изключване. Възможност за младите да учат където и да е в Европа, както и запазване на културното разнообразие и наследство.

Четвъртият приоритет, предлаган на лидерите, предвижда повече общи дейности за сигурност и отбрана, Европа, която води обща търговска политика, създава нови партньорства – посочена е Африка, и се съблюдава върховенството на закона. 

 


96
Още по темата: Доналд ТускЕСПолша
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
2
 
5
 
! Отговори
ники преди 4 години
браво на полша само така с тези смешни политичета
76
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Плюете Полша, ама не сте я виждали и на картинка. Ако сега попътувате из страната, ще се изненадате - по-уредено и подредено е от доста райони в Германия.
75
5
 
6
 
! Отговори
Серина УЙлямс преди 4 години
Троянският кон на америка е полша. Разбиването на ЕС е тяхна цел.
74
4
 
8
 
! Отговори
tt преди 4 години
До Гларус -Точно на тая на снимката няма да и дам да го пипне...камоли друго...

Егати злия гудзил...
73
5
 
8
 
! Отговори
Гларус преди 4 години
Тия полякини що дават само в задния двор баце?
В дупаонли ми викат от пред било грях преди свадбата ?
72
11
 
9
 
! Отговори
Ач преди 4 години
Сърбите причиниха първата световна поляците Втората.
Сега никоя велика сила няма да се застъпи повече за тях.
71
11
 
15
 
! Отговори
Суджим пула бъй преди 4 години
Тая гастербайтерска държава видя малко пара от ЕС и се взе насериозно.Аре у лево при Путин да ги постави на место.
70
7
 
23
 
! Отговори
ТИКВАТА ПРИ МЕРКЕЛ преди 4 години
тих като водата и снишен под тревата. А пред журналисткте дуе смело тумбак и иска да го пипат по мускула
69
8
 
17
 
! Отговори
АМАН преди 4 години
И тези Глупаци се видяха в 5 лева и започнаха да надигат шия... Сме'ници Напуци ще правят а преди няколко години за НИЩО не ставаха... Водопроводчици.. сега иначе на Важни се правят... Забравят !!! както и Ние Българите... Простака като се Види в малко Пари и забрав каккъв ГОЛТАК е бил доскоро...
68
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия са в комбина с Великобритания и Сие и действат за разрушаването на ЕС отвътре.
Не може ЕС без закони господа!
67
10
 
5
 
! Отговори
За по долният преди 4 години
Смърт за ...Брюксел, ама ще ми ядеш......х......
66
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 65
Нацисте, Меркек няма как да е еврейка нито хомосексуаллист. Нещата ги набъркват такива като теб с пропаганда тип Гьобелс
65
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смърт на Брюкселските ***- лапачи
64
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А за петия вариянт защо нищо не казвате.Разпадане и кой от където е
63
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еврейския хомосексуалист Туск е един от виновниците за това Европа да се напълни с ислиямските амуджи от Африка и Близкия изток!
62
6
 
9
 
! Отговори
Въздух под налягане преди 4 години
До "Ганчо"
Ако мислиш, че така се бранят интереси, то вятър те гони на бял кон !
Така само правиш диалога по-труден и наливаш вода в мелницата "ЕС на две скорости".
Е па като не им харесва на поляците, да излизат от ЕС. Володя ги чака !
Смях
61
3
 
0
 
! Отговори
Циник до 58 преди 4 години
Ъхъ...ще се споминеш..като муле без история голтак :-) :-)
60
6
 
22
 
! Отговори
ПОЛЯЦИТЕ преди 4 години
са доста по-независими от нас - надупените пред МЕРКЕЛ - другата МАМА на Борисов
59
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вярнo е, че тази самозабравила се полска ЕНПейка има топки, то и личи и по мъжката физионимия.....:-)
тези от ЕНП са е...ти и...тите, и боко направи същия номер с Ирина Бокова, но Туск поне го избраха, за разлика от Крсталина-Сталинка
58
7
 
21
 
! Отговори
Малко е преди 4 години
смешно и просто да ревете, че демокрацията е нарушена, Полша е добра, а ЕС-лош, защото искал да й "наложи" нещо. 27(!) гласуват ЗА, 1 само против. Даже Орбан подкрепи Туск! Шидло и Туск си имат зъб нещо, но това е отделна история и да си се оправят двамата и да не го натрапват на Европа. А на някой направи ли му впечатление, че дори при т.нар."евроскептично правителство", поляците и дума не казват за излизане от ЕС, а все повече наши сънародници кряскат неистово ние да излизаме?!?