Брюксел съветва: Проверявайте с гърците – ще свиете опашките!

ЕК иска на 6 месеца да се доказва защо не се сканират всички паспорти
12 апр 2017 21:50,
22
Брюксел съветва: Проверявайте с гърците – ще свиете опашките!
Снимка: архив Reuters

Европейската комисия препоръча на държавите, които изпитват затруднения да проверяват документите на всички европейски и неевропейски граждани на влизане и излизане от ЕС, да обединяват усилията си по съседски.

Така България може да се договори с Гърция за общи проверки на документите, така че сканирането на паспорти и лични карти да се прави само веднъж - на влизане или на излизане от Шенген или от ЕС, а не два пъти от двете страни на границата.

"По-добре е съседите да си говорят, ние можем винаги да се намесим", посъветва държавите еврокомисарят за миграцията Димитрис Аврамопулос.

Брюксел свика спешно днес страните членки да им обясни как да прилагат влезлото в сила на 7 април ново изискване за проверка на документите за самоличност не само на неевропейските, но и на европейските граждани при влизане и при излизане от ЕС и от Шенген.

Това доведе до огромни опашки на хърватско-словенската граница през уикенда, забавяне на полетите по летищата из цяла Европа и предизвика струпване и по гръцко-българската граница.

Причината е че за разлика от досега, когато граничарите проверяваха само валидността и снимката на личните карти на европейците, сега те трябва да ги сканират и засичат в базите данни на Шенгенската информационна система, Интерпол и на националните служби за сигурност и така да засичат движението на джихадисти, връщащи се от лагерите на "Ислямска държава" или радикализирали се лица. Това отнема по 2 минути на човек и докара опашки по границите и по летищата.

Законодателството беше предложено след терористичните атаки в Париж през ноември 2015 г., когато се оказа, че нападателите са основно европейски граждани, известни на полицията. Те обаче успяха да се измъкнат от наблюдението, защото можеха да идват от Сирия и Ирак в ЕС, без да бъдат засичани в Европа на влизане.

Подобни общи проверки са предложени и на Словения и Хърватия, както и на Хърватия и Унгария.

Основният проблем идва от Хърватия, която не е в Шенген и се опасява, че регламентът ще провали туристическия й сезон, тъй като основната част от почиващите в страната са европейци от шенгенските държави, които пътуват с автомобили. Те трябва да бъдат проверявани на излизане от Шенген още веднъж при влизане в Хърватия, което създава километрични опашки на ГКПП.

Гръцките власти пък се оплакаха, че тъй като техните документи нямат електронни чипове, данните трябва да се вкарват ръчно, което отнема още повече време.

Новоприетото законодателство дава възможност от 6 месеца на летищата да направят повече гишета за проверки, а облекчените инспекции са възможни само на сухоземната граница и по пристанищата, обясни Европейската комисия.

Държавите, които искат временно да проверяват само на случаен принцип европейските граждани, трябва да докажат невъзможност да се справят с пълните проверки, както и че това няма да застраши сигурността на останалите държави-членки.

Те трябва да представят на всеки 6 месеца анализи на риска до останалите евроейски столици, до Еврокомисията и до граничната агенция на ЕС. В тях те трябва да обясняват причините за невъзможността си да изпълняват европейското законодателство, да дават статистика за пътниците и за престъпленията, извършени от двете страни на границите им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
2
 
! Отговори
gio преди 7 години
началото на края на ЕС :/
14
1
 
0
 
! Отговори
д-р Зорге преди 7 години
До Един българинЧе кой си ти бе шаран такъв, да слово блудствуваш по адрес на социализма,след като съм повече от сигурен че по това време все още си бил в ташаците на баща ти . . .!?
13
1
 
1
 
! Отговори
Грамотен преди 7 години
До Един българинКато не ви се чете, гледайте картинките - може да ви помогне да схванете за какво става въпрос
12
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-добрата демонстрация на независимост:"...Новоприетото законодателство дава възможност от 6 месеца на летищата да направят повече гишета за проверки..."Господа бай Х..ю и бай Геьо ,вие ли договорихте тази простотия?Както върви, от ЕС скоро ще определят колко пъти на ден да вдишваме и издишваме!Докога ще търпим да се гаврят с нас,да ни унижават и унищожават?Докога ще търпим управлението на международно организираните политически и финансови престъпници,терористи и клат-ик-уристи ? Народе?
11
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В продължение на 20г.западните държави създадоха и отгледаха цели квартали с мразещи цивилизацията ***.Всички те са родени израснали в тези държави и са техни граждани.Чернокож швед от сомалийски произход,холандка на име Шерифе,германец Ахмед и французин Башар отдавна не правят впечатлени.Като прибавим 1 млн нашественици става страшно.Убеждават ни ,че за Европа мюсюлманите не били чак толкова много,но вече е късно.Злото е тук.И то ще унищожи толерантна Европа.
10
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Hahahaha пуснаха един милион тарамбуки нез лични карти граничен комтрол ми дирят хахахайа
9
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И армията си въоръжиха до зъби в Гърция,макар,че се набутаха със заеми.Само бежанския проблем остана да си оправят,но и оттам идваха средства,които усвояваха,покрай бежанската вълна.
8
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гърците винаги са били хитри,браво!Без електронни белези и чипове за проследяване в паспортите си,а дори са в Шенген.И уж в Гърция става криза,а у нас са много по-бедни и безработни.И не само това,ами и дават работа на българи.И парите от Европа си усвоиха добре,създавайки маса малки и средни фирми.
7
10
 
28
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
до долнияПо времето на СССР нямаше чипове в личните документи, нямаше камери по улиците, нямаше следене и подслушване чрез мобилния телефон във всеки един момент и навсякъде ...По онова уж тоталитарно и недемократично време никой не ни принуждаваше да плащаме с електронни карти и така да знаят къде си, какво правиш, с какви лекарства се лекуваш.При доктора влизахме свободно и никой не ни взимаше пръстови отпечатъци.Можеше по цял ден да се уединиш и никой да не те знае къде си, с кого си ...
6
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А как беше когато бяхме официална колония на СССР :-през гранично КПП не може да минеш без разрешение на милицията по местоживеене-ако ти разрешат ти се издава задграничен паспорт който след завръщането си трябва да върнеш пак в паспортен отдел на МВР-за страната имаш друг ''паспорт'' с който дори и до Петрич не можеш да отидеш защотоза населени места отстоящи до 30 км навътре от границата ти трябва ''Открит лист'' пак от МВР-нелегално преминаващите границата се застрелват от бг граничарите
5
18
 
13
 
! Отговори
Тончо. преди 7 години
До 48 годишенСССР, Варшавският договор и СИВ вече ми се струват доста демократични организации...Тия организации бяха толкова демократични че не можеше и да стигнеш до кпп-то.Ако успееш да минеш през зоните със специално разрешително които бяха на 20 км навътре би било добре да ходиш бронежилтка ако ти се живее.
4
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Слушайте западняците като ви дават съвети? На Запад има организация, а тук излишна бюрокрация. На запад просперират, а тук тъпчем на едно място. Затова се вслушайте в съветите на можещите!Когато минавах Ламанша, на британска територия ме проверяваха френски гранични служители и всичко си беше тип-топ. Британия също не е в Шенген.
3
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И защо не го правят наистина - да си сътрудничат?
2
6
 
31
 
! Отговори
Православен преди 7 години
Свиквайте с диктатурата с фюрер Меркел!
1
25
 
7
 
! Отговори
Браво! преди 7 години
Браво!Много добър съвет!Умни глави са тези от Брюксел, трябва по-често да се вслушваме в техните мъдри съвети.Браво!