Франция се готви за изборите утре

Вторият тур е предвиден за 7 май
22 апр 2017 21:49, Петя Славова
8
Франция се готви за изборите утре
Снимка: Reuters

Избирателите в отвъдморските територии на Франция първи започнаха днес да гласуват на първия тур от изборите за президент на страната, предаде ТАСС.

В 13.00 ч. (14.00 българско време) отвориха врати изборните секции в Сен Пиер и Микелон. Скоро ще започнат да гласуват жителите на Гваделупа, Мартиника, Френска Гвиана и Френска Полинезия, също и служителите от френските дипломатически мисии в държавите от Северна и Южна Америка.

Ранното гласуване се налага поради разликата в часовите пояси - окончателният изборен резултат ще бъде обявен по едно и също време в метрополията и във френските територии от западното полукълбо, където електоратът наброява близо 880 000 души, съобщава БТА.

Междувременно континентална Франция строго спазва обявения днес "ден за размисъл". Кандидатите си отпочиват след предизборните битки в очакване секциите в метрополията да започнат работа утре сутринта.

Близо 47 милиона души имат право да гласуват на утрешния първи тур на президентските избори във Франция и след това на втория тур на 7 май, когато ще стане известно името на следващия френски президент, съобщи Франс прес.

Държавният глава се избира на всеобщи преки избори с мажоритарен вот в два тура. Президентът има право на най-много два мандата от по пет години.

За да бъде избран, кандидатът трябва да получи абсолютно мнозинство от подадените гласове без значение каква е избирателната активност. Ако това не стане на утрешния първи тур, двамата кандидати с най-високи резултати ще отидат на балотаж на 7 май.

От въвеждането на тази избирателна система през 1962 г. досега никой кандидат не е печелил изборите още на първи тур.

Новоизбраният президент ще встъпи в длъжност най-късно на 14 май, когато изтича мандатът на настоящия държавен глава, социалиста Франсоа Оланд.

Гласоподавателите трябва да избират между 11 кандидати, от които четиримата фаворити с много близки резултати според социологическите проучвания: Марин льо Пен (на 48 години, кандидатка на крайнодесния "Национален фронт"), Франсоа Фийон (на 63 години, кандидат на дясната партия "Републиканците"), Еманюел Макрон (на 39 години, кандидат на центристката партия "Напред!") и Жан-Люк Меланшон (65-годишен, кандидат на радикалното ляво движение "Непокорна Франция". Зад тях в сондажите остава кандидатът на социалистите Беноа Амон.

Останалите кандидати са: борците за национален суверенитет Никола Дюпон-Енян, Жак Шеминад и Франсоа Аслино, троцкистите Натали Арто и Филип Путу, и депутатът Жан Ласал.

В избирателните списъци са регистрирани 46 970 000 избиратели, от които 1,3 милиона извън Франция.
Общо 66 546 изборни секции ще отворят врати в 8 часа местно време (9 ч. българско) и ще затворят в 19 часа. В някои големи градове секциите ще останат отворени до 20 часа.

Френските закони не позволяват публикуването на резултати, освен такива за избирателната активност, преди края на гласуването утре в 20 часа местно време, за да не бъдат повлияни избирателите. Тъй като се очаква много оспорвана битка, имената на двамата финалисти, които ще отидат на втори тур, може да не станат известни точно в 20 ч., както става традиционно.

Предишните четирима президенти на страната са Франсоа Оланд (социалист)2012-2017 г,.Никола Саркози (десен) 2007-2012 г. , Жан Ширак (десен; един седемгодишен и един петгодишен мандат)1995-2007 г. Жак Ширак и Франсоа Митеран (социалист; два мандата по седем години) 1981-1995 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
БЪЛГАРИЯ СЪЩО ДА СЕ ГОТВИ ЗА ИЗБОРИ---МАЖОРИТАРНИ ТАКА КАЗА Б Б---ЩЕИЗРИТА ОП И НЕВОЛЯ И --САМ КРАДЕЦЪТ Е ЦЯЛ КРАДЕЦ НЕМА ДА ДЕЛИ
5
0
 
20
 
! Отговори
Дедо Ванчо преди 7 години
Изборите ке спечели една убава руса жена. И така ке изгони copocoидите от Франкия.Френките ке сключат мир с русите за голем ужас на англосаксите и краварите отвъд големата вода. Убавата руса жена ке говори с един дребен властелин в града с цървени плочи и властелина ке изгони хуните от Еуропата. После зад големата вода ке настане глад и ужас. Ке се бият краварите и църните шебеци. Накрая ке се взриви големата бомба и Кравария ке загине завинаги. И така ке настане световниот мир за иладолетия.
4
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе тия французи си нямат никакво понятие от уседналост. Трябва да се поучат от нашия *** Радев специалист по конституционна уседналост и да забранят да се гласува извън пределите на европейска Франция.
3
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Спокойно, няма да има атентати. Местните клоуни така и не се научиха какъв е смисъла на атентата.
2
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво се правят на димукрати ,честни и почтени ! То всичко е решено отдавна .. Човекът на Синедриона- Макрон . Няма съмниние. Нали е Ивр.еин !
1
3
 
18
 
! Отговори
Българин от Германия преди 7 години
В много европейски страни подобни на АзГ партии вече са в правителството, германците малко са по-бавни, но и те ще свикнат с АзГ и ще я приемат като нещо нормално и необходимо.