ЕС затяга колана, ще иска по-високи вноски от страните

От 50 евро вноска в съюза, ?48,9 се връщат в страните
14 фев 2018 20:06, Екип на Dnes.bg
30
ЕС затяга колана, ще иска по-високи вноски от страните
Снимка: архив Reuters

Европейската комисия съобщи, че при сегашното финансиране няма да може да покрие всички разходи на Съюза, поради което ще поиска по-високи национални вноски от страните членки и ще предложи орязване на фондове.

"Аз не съм магьосник. С тези пари не можем да вържем сметките. Ще трябват повече средства в европейския бюджет", заяви бюджетният еврокомисар Гюнтер Йотингер, който ще предложи конкретните планове за финансиране до 2027 г. на 2 май.

Още по темата

Съкръщаване на разходите се очакват във всички политики, включително в земеделските плащания и парите за сближаване, които се дават на по-бедните държави за догонване на по-развитите. Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер потвърди, че съкръщения могат да се очакват и в двете политики, макар той лично да е против.

Тъй като Брюксел не иска да ощетява едни държави и техните граждани повече от други, ще бъдат орязани всички фондове и програми. Коя с колко ще стане ясно при предлагането на проектобюджета на ЕС за следващите 7 г.

Пари ще се дават само за проекти, които имат обща добавена стойност за Европа, съобщи Йотингер, като добави, че Еврокомисията още работи върху определението за това какво е добавена стойност. Комисарят, който зае мястото, освободено от напусналата Кристалина Георгиева, декларира, че ЕС няма да инвестира и едно евро без доказана добавена стойност.

Брюксел се готви да обвръже отпускането на средства и със спазването на върховенството на закона. Еврокомисарят за правосъдието Вера Йоурова пише предложението за това кога и как ще се спират парите от Европа на правителствата, които "подценяват или нарушават върховенството на закона", каза Йотингер.

Европейската комисия ще поиска и увеличаването на националните вноски на страните членки в общата хазна, за да закърпи дупката от 13 млрд евро годишно, която оставя след себе си напускащата Великобритания, както и за да осигури средства за осъществяване на политиките си.

"Държавите членки не могат да си поръчват едни неща от менюто и да казват, че за други няма да плащат. Ако искат повече граничен контрол и или повече отбрана, 1% от БВП не е достатъчен", заяви Йотингер.

В момента Еврокомисията прави точни изчисления, но увеличението ще бъде между 0,1 и 0,2 на сто спрямо сегашните плащания. В момента бюджетът на ЕС представлява 1% от европейската икономика.

"Тези пари не ги държим в Брюксел. От 50 евро от бюджета на ЕС ­€48,9 се връщат в страните членки като финансиране и около 1,1 евро са за издръжката на Съюза", поясни комисарят.

Преди две седмици Йотингер благодари на България, Унгария, Полша, Чехия, Словакия, Словения, Хърватия и Румъния, че са приели идеята за увеличаването на националните им вноски към европейския бюджет. По-късно българското министерство на финансите отрече София да е приемала да плаща повече. В момента българската вноска годишно е около 450 млн. евро (0,32% от бюджета на ЕС).

Европейската комисия предложи и как да бъдат избрани председателите на Еврокомисията и на Съвета след евроизборите през 2019 г. Според Юнкер системата на кандидати, излъчени от европейските партии, които да агитират във всички държави членки, при която беше избран той, трябва да се запази. Претендентите трябва да бъдат издигнати до края на 2018 г, за да могат да обиколят всички държави членки и да се представят на гражданите. Избирателите, гласувайки за евродепутати от съответната партия, ще са наясно и кой ще е потенциалният щеф на Еврокомисията. Така председателят на европравителството ще трябва да мине през три вота – на гражданите на изборите, на Европейския парламент и на страните членки, чието одобрение трябва да получи, за да заеме поста.

Юнкер предлага и обединение на постовете на шеф на Европейската комисия и на Съвета, където са представени страните членки.

"ЕС работи добре, защото ние с Доналд Туск сме в добри отношения. Но ако шефът на Комисията и на Съвета са скарани, това ще е бедствие, кошмар", обясни Жан-Клод Юнкер.

Председателят на Комисията изрази съжаление, че Европейския парламент отхвърли идеята за създаване на наднационална листа, с която да се кандидатират желаещи за депутати от всички държави и за която могат да гласуват всички европейски избиратели.


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
11
 
! Отговори
Факт! преди 3 години
Чакайте малко.Връщат се къде те НЕ се връщат в България а се връщат в джобовете на мутрите.Сиреч дават се за магистрали които се печелят от една фирма близка до министър прецедателя с име Х влагат се по-малко пари за направата и остатъка отива в джоба на тази фирма а ремонтът или строежа е некачествен.Западняците не познават българина те са *** тука всичко се краде!Само руснаците и турците разбират българина и знаят че само с бой се оправя тая крадлива семка тук таме и някое клане!
27
7
 
15
 
! Отговори
ПРАВИ СА преди 3 години
ЕС са Прави - след Брекзит има само един вариант - затягане на коланите - намаляване на броя Евродепутати , намаляване на броя Еврокомисари , намаляване на броя на Депутати , намаляване на броя на Областни Управители , намаляване на броя на Общински Съветници , намаляване на броя на Адмонистрацията чрез електронно Правителство . Това ще Генерира огромен Ресурс в ЕС за Отбрана и подобряване на стандарта .
26
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Откак сме в ЕС само затягаме коланите вече е нетърпимо.
25
2
 
8
 
! Отговори
българина преди 3 години
дори ддс измамния данък е по смислен от тоя евробюджет, щото ддс фирмите теглят повече отколкото е внесено, дефакто държавата винаги е на загуба от тая схеме понци. тук просто ти налаг санкции и парите отиват за съседа
24
2
 
15
 
! Отговори
българина преди 3 години
а защо някой който не съм го избирал в европа а го назначил сорос или цру или мосад или мит, трябва да разпределя парите на държавите!?!?! аз не знам някой да дава на съседа си половината заплата който след това да му я връща при изпълнение на определени условия! все пак турското робство свърши... както и ссср се разпадна, ако ще правите такива неща долна ви пи чка лелина разпад на ***, без политически съюз само търговски
23
1
 
7
 
! Отговори
АНТИ преди 3 години
До българинаТочно юдо-масони, ционисти и останали Юди искат тук да е тяхна държава.Близо са до успех.
22
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"В момента българската вноска годишно е около 450 млн. евро (0,32% от бюджета на ЕС)."Демек близо 1 милиард от бюджета ни заминава в бездънната брюкселска яма, а като ни нахакат новата вноска, ще го надхвърлим.
21
1
 
22
 
! Отговори
anonimen преди 3 години
ами свиите разходите яденето и пиенето безплатните екскурзии и местенетона всеки 6 месеца намалете заплатите на 750 безделници от еп и ськратетеструктури в брюксел раздут щат много сьтрудници и какво ли още не
20
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Преди две седмици Йотингер благодари на България, Унгария, Полша, Чехия, Словакия, Словения, Хърватия и Румъния, че са приели идеята за увеличаването на националните им вноски към европейския бюджет. По-късно българското министерство на финансите отрече София да е приемала да плаща повече."Ха познайте кой лъже.
19
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"поради което ще поиска по-високи национални вноски от страните членки и ще предложи орязване на фондове."А да си намалите заплатите не сте ли мислили?
18
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От 50 евро дадени страните получават обратно 49 евро голяма схема..Специално за българите, защото са тарикати, от 50 евро дадени, ще им връщаме 95 лева.
17
3
 
17
 
! Отговори
българина преди 3 години
ес е пътник, в Полша се обсъжда излизане под американски натиск разбира се, както излезе англия и сащ бяха доволни, но не и евреите, те искат контрол вкупом върху всички.! а ние пак ще потънем с германския титаник
16
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На гол тумбак -чифте пищови !Това е България в ЕС !
15
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Тези пари не ги държим в Брюксел. От 50 евро от бюджета на ЕС 48,9 се връщат в страните членки като финансиране и около 1,1 евро са за издръжката на Съюза"Ами тогава да почнем да ви даваме само тези 1,1 евро да се издържате, а останлите 48,9 евро да си ги задържаме.
14
5
 
20
 
! Отговори
ххх преди 3 години
И кво стана, оказа се че ние колкото плащаме те даже толкова не ни връщят. Е тогава оти ручахме жабетата.
13
3
 
24
 
! Отговори
свинска опашка преди 3 години
Щом ни приеха,очаквайте да се разпаднат.
12
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Безплатния еврогеизъм свършва - идва платения! Уйдоха еврофондовете за баце.
11
2
 
17
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 3 години
Няма проблем, колкото кажете, на толкова ще се съгласим, робите ще я изгладуват по-високата вноска. Като казах по-висока вноска, трябва да видя дали са ми внесли новата по-висока заплата.
10
2
 
9
 
! Отговори
АНТИ преди 3 години
Абе той и Сoрос дава,ама мерси от кървави пари.
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От 50 евро дадени страните получават обратно 49 евро голяма схема.