Пътна карта: По-евтин роуминг в Западните Балканите

Еврокомисарят Мария Габриел ще я представи пред ЕНП
5 мар 2018 19:44,
3
Пътна карта: По-евтин роуминг в Западните Балканите
Снимка: архив Reuters

Българският еврокомисар по цифрова икономика и общество Мария Габриел е изготвила пътна карта за поевтиняване на таксите за роуминг в страните от Западните Балкани. Очаква се тя да я представи на конференция на Групата на ЕНП, организирана от евродепутатите Андрей Ковачев и Ливиа Ярока. Това съобщи пресцентърът на ЕНП, цитиран от БТА.

"Комисар Габриел ще представи пътна карта за намаляване на цените за роуминга и за пускане на широколентов достъп в региона като начин за повишаване на цифровата свързаност на посланиците на страните от Западните Балкани и заинтересованите страни от сектора", каза Ковачев.

Европейска перспектива и свързаност на Западните Балкани (Албания, Босна и Херцеговина, Република Македония, Черна гора, Сърбия, Косово) е един от приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС. По време председателството си България иска да постигне видими резултати в осигуряването на свързаност със Западните Балкани - във въздушната, транспортната, цифровата, както и в образователната сфери, се припомня в съобщението.

Намаляването на цените на мобилния роуминг е една от тези конкретни стъпки. Сега таксите за роуминг са абсурдно високи. Например един български абонат, който е в съседна Република Македония, може да плати около 15 евро на мегабайт мобилен интернет и около 3 евро на минута за разговор.

Представители на Европейската комисия се срещнаха в Брюксел с представители на телекомуникационните компании в Западните Балкани, за да обсъдят начините за намаляване на таксите за роуминг. Въпреки че фирмите са търговски организации, те могат да проучат различни варианти, например доброволни търговски споразумения между тях.

Ще научим във вторник какви са последните събития в тази област и какво остава да бъде направено, се посочва в края на съобщението.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Западните Балканите" направо ми реже очите.Хора, оправете си заглавието!
2
0
 
3
 
! Отговори
джурналист преди 6 години
Неграмотно заглавие.
1
6
 
4
 
! Отговори
Пополизъм преди 6 години
Кой ходи по тези държави малко хора а в Турция лятото е пълно с Българи а за там няма намаление?!