Борисов поиска за България: Незабавно в Шенген!

"Трябва незабавно да ни вкарате в Шенген, както заслужаваме"
Обновена: 23 авг 2018 16:48 | 23 авг 2018 14:45, Златко Желев
100

Борисов с Вебер на Резово. Снимка: МС

Министър-председателят Бойко Борисов настоя страната ни незабавно да бъде приета в Шенген... по въздух и вода.

"Ако България и по суша е в Шенген, и утре дойде правителство, което не се справя с мигрантската вълна, то тогава мигрантите директно ще отидат в Германия, Холандия. Затова по суша представлява риск, но по въздух и вода не е риск. Трябва незабавно да ни вкарате в Шенген, както заслужаваме, по въздух и вода, и когато всички държави подпишат споразумения за изнесени центрове за бежанци извън границата, тогава да влезем и по суша. Това е абсолютно реалистично", настоя премиерът ни, който заедно с председателя на парламентарната група на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер посети Резово.

Там Борисов подчерта, че страната ни е пример и за поддържането на добросъседството с Турция.

"Когато работи и споразумението с Турция, ефектът и резултатите са видими. България наистина е модел", категоричен бе той, цитиран от правителствения пресцентър.

Бойко Борисов се похвали, че България, за разлика от много държави, без да шуми, си е направила преградно съоръжение по границата, купила си е кораби, създала е пълна координация между всички служби и всяка вечер се задържат мигранти.

На свой ред Манфред Вебер благодари на министър-председателя ни за опазването на външната граница на Евросъюза.

"Всичко, което видяхме в последните 3 години, доказва, че страната ви може да осигурява граничния контрол и да опазва външните граници на ЕС. Това е посланието ми и към другите държави в Европа, че България върши страхотна работа по опазване на границата. С лидерските си качества, които премиерът Борисов показа с добрите контакти с турския президент Ердоган моето впечатление е, че България може да е модел за останалите държави в ЕС, че може да се осигурява един успешен граничен контрол", заяви лидерът на парламентарната група на ЕНП в Европарламента.

Според Вебер страната ни изпълнява всички изисквания за присъединяване към Шенген, дори "по-добре от други страни".

"Тези, които са леко скептични за присъединяването, ще им кажа да не говорят само теоретично, а да дойдат и да видят какво България прави по границата", отсече той.

"Дойде, видя, пипна оградата, разговаря с "Фронтекс". Това искахме от Вебер. Да се убеди как се пази границата", включи се Бойко Борисов и добави, че преди Вебер е бил един от критиците на България за опазване на външната си граница в Турция.


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.