Брюксел стресиран: Богати чужденци си купуват BG гражданство!

Програмите ни могат да помогнат на организирани престъпни групи
Обновена: 22 яну 2019 09:12 | 22 яну 2019 09:10, Петя Славова
116
Брюксел стресиран: Богати чужденци си купуват BG гражданство!
Снимка: МВР

Европейската комисия предупреждава, че програмите в някои страни от Европейския съюз, които позволяват на богати чужденци да си купуват гражданство или жителство, могат да помогнат на организирани престъпни групи от страни извън ЕС да проникнат в блока и да увеличават риска от пране на пари, корупция и избягване на плащане на данъци, предаде Ройтерс.

Предупреждението се съдържа в проектодоклад, който се очаква да бъде публикуван от ЕК в сряда.

Малта, Кипър и България са единствените страни членки на ЕС, в които действат програми за продажба на гражданство.

В трите държави богати чужденци могат да си купуват паспорти, които им дават пълен достъп до повечето страни от ЕС, срещу инвестиции, вариращи между един и два милиона евро, посочва Ройтерс.

Според доклада в трите държави няма достатъчни проверки на произхода на богатството на хората, които си купуват гражданство.

Разрешенията за получаване на местожителство се продават за от малко под 15 000 евро в Хърватия до над 5 милиона в Люксембург и Словакия.

Португалия също е критикувана, че не проверява произхода на богатството, и плащанията, направени от чужденци, които получават местожителство там, създават потенциален риск от пране на пари, смята ЕК.

Еврокомисията казва, че ще сформира експертна група, която ще даде до края на годината препоръки как да се предотвратят опасностите, произтичащи от тези схеми.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
3
 
5
 
! Отговори
морски преди 5 години
Абе, какво става с руснаците, дето щели да изкупят България ?!Гледам, не идват на големи групи, да оглеждат некачествените апартаменти, със скъпо обслужване и т.н.
56
2
 
5
 
! Отговори
Продажен ПатрЕот преди 5 години
Мен не ми дреме. Направих пачка от продажба на паспорти на богати руски мафиоти - вие останалите си се оправяйте.
55
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На простия Ганко за всичко са му виновни от ЕС, те взимат 70% комисион от всяка обществена поръчка, те подкупват съда да не може да осъди никой от десетилетия, те хвърлят *** по улиците, те са шуробаджанаци, те назначават без конкурси ,те те карат да се подписваш на 300 лв.,те не дават касови бележки,те определят цените по курортите, те дават фалшиви телкове,паспорти,книжки, те дават кебапи на ромовете,те направиха приватизацията те изпртиха 1млн. 1990 в чужбина те те те нали така Ганко
54
4
 
0
 
! Отговори
Ромс преди 5 години
Ставаше въпрос за Малта и Кипър ,а не за нас,но видимо тук и нас ни вмъкнаха за по-читаема да е статията.Ето аргумент в моята теза:В България ТРЯБВА ДА СЕ ИНВЕСТИРА 511 000 ЕВРО,А НЕ МИЛИОНА ,КАКТО ПИШЕ В СТАТИЯТА.
53
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали не ги беше страх не разбирам?
52
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каракачанов получи бизнеса със паспортитеВ замяна за пазене на борисов от протестите на народа.
51
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия пък много учудени в Брюксел.
50
1
 
13
 
! Отговори
ББ преди 5 години
Остана само да боядишеме една барака и в нея да продаваме шенгенски визи на чужденците.
49
5
 
12
 
! Отговори
Нормален преди 5 години
Тези евнуси от Брюксел какво се косят? Схемата за наливане на средства срещу гражданство се използва в много страни, включително САЩ. Добре е да идват богати чужденци, просто това не трябва да е единствения критерий. Службите да си свършат работата относно сигурността.
48
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
A можете ли да ми кажете с какво се различава Източна Европа от колониите? Всичко е по-скъпо и трябва да купуваме *** на запада, които няма къде другаде да се продадат на такава цена. Отделно заплащането е мизерно.
47
2
 
28
 
! Отговори
Няма колупция преди 5 години
Ами то в Тикволандия се купува не само гражданство.Купуват се шофьорски книжки, документи за инвалидност от ТЕЛК, купуват се съдии, прокурори, полицаи.Купува се всичко, което може да ти донесе изгода.Тия да не падат от Обратната страна на Луната.
46
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мисля,че темата се преекспонира.Повечето кандидати за българско гражданство са македонци,т.е.етнически българи в съседна страна,които искат гражданство, за да отидат легално на запад.А това,че някои наши чиновници използват случая за да захлебят,не е новина.Кажете,в кой от случаите,когато е замесен чиновник,не е така?Дали става въпрос за ТЕЛК или разрешение за строителство,ако не захраниш чиновника,няма да ти се уреди въпроса.Това е полоижението.
45
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бе те и програмите Меркелица и Микронеца водят до тероризъм,убийства и изнсилвания, ама Брюксел мълчи.
44
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То и бежанците не ни искат, Василев... Само българин може да седи тука, че и да е доволен :)
43
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Брюксел, който е столица на територия без един общ обединителен език, а всеки там дърпа чергата към себе си до скъсване, седнал да се изживява като акълораздаващ на цяла Европа. Ми естествено, че тая аномалия ще счупи барометъра. Подробностите ще ги отчитаме в движение.А Англия да ликвидира поведенченския си проблем "луда крава", не да се изживява като отделен континент.
42
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ако някой завалия се излъже да вкара 1 млн в БГ няма правоПхахахахаххахаххааааахахаххаа... За какво да вкарва милион, като и десет хилядарки го оправят?
41
6
 
8
 
! Отговори
Василев преди 5 години
А нас когато ни пращат бежанци питат ли ни дали ги искаме???Агент Мики Девъроу!ЦРУ!!!
40
2
 
12
 
! Отговори
a преди 5 години
а като плащат за изтичане на мозъци(лекари и тн) на Запад няма проблем, обаче ако някой завалия се излъже да вкара 1 млн в БГ няма право?!!! Не е честно.
39
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Половината население пише думите в множествено число с "й" и търка билетчета, за да успее в живота, но се оплакват, че ги смятали за глупави.
38
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
хахха стресиран, сън не спи Брюксел и всичките там на хранилката за нашите паспорти, това е вътрешен проблем, който някой има интерес да НЕ разреши, а онези там се чудят как да кажат нещо, за да отчетат дейност. Пародия навсякъде....