Бебета, не имигранти - Унгария иска да насърчи раждаемостта

Орбан се стреми страната да прескочи летвата от 2,1 деца на жена
21 фев 2019 20:05, Елка Василева
28
Бебета, не имигранти - Унгария иска да насърчи раждаемостта
Снимка: архив, Reuters

Някои приветстват волунтаристичната семейна политика, други отказват да довеждат на бял свят "бебета за Орбан" - Унгария се кани да насърчава раждаемостта с данъчни преференции и мерки в защита на традиционни ценности, възприемани нееднозначно.

Челна фигура в борбата срещу имиграцията в Европа, унгарският премиер Виктор Орбан държи и на ролята си в демографското възраждане на страната, застрашена от остаряване, пише Франс прес.

"Искаме унгарски деца. Да приемем миграцията ще означава за нас да капитулираме", посочи той на 10 февруари в годишното си обръщение към нацията, обявявайки нов пакет от мерки, окуражаващи двойките да създават деца.

С този "план за действия, насочен към защита на семейството", който допълва първите финансови облекчения, въведени през 2016 г., Унгария претендира за първото място в Европа по разходи за семейна политика.

А случаят е спешен: населението на Унгария се топи от 1981 г. насам и от 9,7 милиона днес може да се смали до 6 милиона през 2070 г., сочат местните прогнози. Превърнала в ръководен принцип отказа да приема мигранти, страната вече страда от остър недостиг на работна ръка.

Още по темата

Продължавайки първата серия помощи за покупка на жилище от млади двойки, новите мерки засилват темпото: жените под 40, омъжени в първи брак, ще могат да кандидатстват за субсидиран заем от 10 млн. форинта (32 000 евро); майките на 4 деца ще бъдат изцяло освободени от данък общ доход; правителството ще подпомага многодетните семейства в покупката на кола и обещава 21 000 места в детски ясли.

Увеличаваща се раждаемост

"С 10 милиона форинта двамата с моя приятел може вече да помислим за собствен апартамент, вместо да живеем при нашите", радва се 24-годишната Нора Косеги, учителка и майка на малко момиченце.

"Искаме братче или сестричка за Юли. Сега ще си имаме две или даже три дечица, кой знае", добавя младата жена, която подкрепя обявените стимули, наред с повечето унгарци.

Първите мерки вече дават плод, уверява правителството: през 2010 г. на една жена са се падали средно 1,25 деца, а днес този показател доближава средното за Европа равнище от 1,6. Виктор Орбан, баща на пет деца, се стреми страната да прескочи летвата от 2,1 деца на жена, необходима за възпроизводство на нацията. През периода от 2010 до 2017 г. броят на сключените бракове е нараснал от 35 000 на 52 000.

Увеличаващата се раждаемост "се дължи по-скоро на излизането от икономическата криза", връхлетяла Унгария след 2008 г., отбелязва експерт от Унгарската статистическа служба, пожелал анонимност.

"Има по-важни проблеми, например емигриралите над 500 000 души от 2010 г. до момента, а в краткосрочен план - намалелият брой жени в продуктивна възраст", добавя той.

От офанзивата на кабинета Орбан ще се възползват най-вече средните и висшите слоеве, които могат да купуват и да теглят кредити, докато най-бедните и по-специално значителната ромска общност ще бъдат пренебрегнати.

Остава въпросът колко са ефективни тези мерки, а също и резервите по повод евентуалното им идейно съдържание, "отразяващо твърде консервативни, традиционни нагласи", смята Доротя Сикра, социолог от Унгарската академия на науките.

Ами бащите?

Мерките са насочени към майките, без да се споменава ролята на бащите - това сякаш затваря жените в рамките на някаква "програма за възпроизвеждане", подчертават критиците.

Ако семейство тегли заем от 32 000 евро, е предвидено дългът да бъде анулиран изцяло при раждане на трето дете.

След като бе огласена инициативата, в унгарските социални мрежи плъзнаха карикатури с мотиви от "Историята на прислужницата" - телевизионен сериал за въображаем свят, връхлетян от криза в раждаемостта, в който жените, неизлезли от репродуктивната възраст, раждат по задължение.

"Не искам да създавам деца за Виктор Орбан", възмущава се пред АФП 35-годишната Шаролта Секели.

"По-важни условия са качеството на държавното образование и здравеопазване, също и нивото на доходите", добавя неомъжената още журналистка.

"Този вид политика ще намали независимостта, за която жените са водили борба десетилетия наред", разкритикува инициативата в Тwitter шведската социална министърка Аника Страндхел, съзряла в унгарския план "отзвук от 30-те години" на 20-и век.

/БТА/
 


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе вие май не стоплят е а.Превеждам Орбан не иска емигранти никакви емигранти включително български.Съюз ли и как Орбан в Унгария не ще румънци и българи както и други и по ще прави съюз за с вас, нали така ще ви пусне през задната врата а идеята е точно тива да не стане.За семейната му политика добре но за съюз не си и мислете не може аз да викам само моя народ е най-велик и да правя съюз защото тоя вик другата му страна е всички са други народи са по-нисши от моя и няма работа тук.
23
0
 
2
 
! Отговори
жена преди 1 година
Каква "независимост" ги тресе още тия?! Нали семейството е най-хубавото нещо - да създадеш и отгледаш деца като им предадеш собствените ценности и тези на половинката си! Не се раждаме от пашкули!
22
0
 
6
 
! Отговори
Lan преди 1 година
Кога детските ще бъдат махнати от графа "помощи" и ще станат "надбавки" както им е името? Кога ще почнат да бъдат опростен процент от ДОД? Помощите трябва да САМО във вид на храна, нищо друго!
21
2
 
7
 
! Отговори
Lan преди 1 година
Давайте да се обединяваме с Унгария! Унгарско-Българаска империя с имератор Орбан. Дори съм съгласна да се въведе втори език унгарски в училище...нищо, че е безумно труден. След кратко мислене сигурно и румънците ще се включат!
20
1
 
6
 
! Отговори
Не залъгвайте младит преди 1 година
е с дребни суми пари, да се поучат от Путин, на всяко новородено ще осигурява по една стая. Ако имаш 3 деца, получаваш четиристаен апартамент. Тогава младите ще раждат, трябва им сигурност, а не залъгалки!
19
2
 
2
 
! Отговори
Колко пъти повтарям? преди 1 година
Пут - Тръмп - Пен, плюс Орбан
18
1
 
26
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 година
Тия от Брюксел трябва на Орбан краката да му мият,водата да му пият!
За толкоз години не разбраха ли,че милиардите наливани във внос и интегриране на лош материал от Африка и Азия щяха да дадат отличен резултат,ако бяха вложени във възпроизводството на собствените бели хора!Орбан показа правилния път-изгонване на Соросовите фондации и вземането на съдбините в собствените ръце!
17
10
 
0
 
! Отговори
Ястреб Тираджията преди 1 година
Ами опитваме се доколкото можем и ние да им помогнем и на българите, и на унгарците да си пооправят демографията, но ... помощта си е помощ, а не ние да я вършим всичката работа, пък унгареца и българина си чегъркат дуупките един на друг!
16
0
 
15
 
! Отговори
ОТЛИЧНИЦИ преди 1 година
СЛЕД 50 ГОДИНИ ( 2070 г. ) УНГАРИЯ МОЖЕ ДА ПАДНЕ ДО 6 МИЛИОНА

А НИЕ ОТДАВНА СТИГНАХМЕ ДО 6 МИЛИОНА
СЕГА ГОНИМ 5 МИЛИОНА
15
0
 
18
 
! Отговори
АНАЛИТИК преди 1 година
МАЛКА Т-ИГАНКА САМО С 2 Т-АВЕТА С ПО 930 лв. ДЕТСКИ

( уж че са болни от астма, диабет, епилепсия и т.н. )

ПОЛУЧАВА НАД 2 500 лв. МЕСЕЧНО

А БЪЛГАРИНА РАБОТИЛ 40 ГОДИНИ Е С 250 лв. ПЕНСИЯ !!!
14
3
 
9
 
! Отговори
Евроатланик преди 1 година
Нечувана дискриминация,веднага Унгария да приеме 1млн араби и пакистанци.
13
0
 
5
 
! Отговори
ДИВАК преди 1 година
да му изпратим малко от нашите шведи за мая
12
0
 
16
 
! Отговори
ГЕРБ, БСП, ОП И ДР. преди 1 година
КОГА НАЙ-ПОСЛЕ ЩЕ ПРЕМАХНЕТЕ УБИЕЦА НА БЯЛАТА РАЖДАЕМОСТ

ПРОТИВО-КОНСТИТУЦИОННИЯ ПРАГ ОТ 400 лв. БРУТО ЗА ДЕТСКИТЕ ?
11
0
 
27
 
! Отговори
А бе преди 1 година
И Орбан си има доста трески за дялане,обаче прави нещо за спасяването на Унгария,а и Европа!Докато брюкселските джендъри направо съсипват Стария континент!
10
3
 
28
 
! Отговори
Munchen_DE преди 1 година
Браво! Правилна самостоятелна политика. Добре, че все пак има и нормално мислещи хора в Европа.
Също така и Полша и Чехия да не забравяме. Не приемат Евро, не приемат "бежанци", в същото време икономиките им бележат ръст от 5% за 2018 и заплатите също растат.
9
0
 
16
 
! Отговори
anon преди 1 година
"волунтаристичната семейна политика" .... беден български речник ***?
8
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 6

Само ако допуснем това да се случи, тогава ще се заселят.
Общественият ред в Европа насила беше натикан в нездравословните измерения на лявото пространство.
Но развитието на социума е подчинено на свойствата на махалото. Идва ред на дясното. Да му мислят крайно левите, защото именно те ще предизвикат залитането към крайно дясното.
7
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЮАР се опитаха така, но САЩ и ЕС ги обвиниха в расизъм и натиснаха със санкции и накрая свалиха от власт. Сега 80 % от населението са африканци и белите изчезват.
6
5
 
26
 
! Отговори
До Анонимен 5 преди 1 година
И на мен това ми хареса.

ВИВА ОРБАН!
Нашите да се учат от него! И да постигнат съответствие между степента на образование и заплатите. Който има висока квалификация, да взима висока заплата. Който е със средно образование, да получава минимум средната за страната ни заплата.Останалите най-после да разберат, че времето на Тодор Живков безвъзвратно е отминало и мързеливците няма да бъдат толерирани само защото са неуки!
Ефективни мерки за поощряване на раждаемостта на отговорните и работливите!
5
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 2050 прогнозират, че през следващите 32 години в Европа ще се заселят 200 милиона африканци и 100 милиона мюсюлмани .