Това са осемте политически групи в ЕП – сега. Ще има ли промяна?

Най-голямо е семейството на Европейската народна партия
Обновена: 24 май 2019 19:43 | 24 май 2019 19:30, Елка Василева
27
Това са осемте политически групи в ЕП – сега. Ще има ли промяна?
Снимка: Reuters

Левицата и десницата споделяха властта в Европейския парламент почти без прекъсване от 1979 г. За първи път в историята на ЕС обаче възходът на популизма заплашва това разбирателство. По този повод Франс прес и Ройтерс припомнят кои бяха основните политически семейства в ЕП досега - нещо, което би могло да се промени след евроизборите, започнали днес.

В последния ЕП депутатите бяха обединени в 8 политически групи, т. нар. политически семейства. Най-голямата е Европейската народна партия (ЕНП) с 217 депутати. В редиците й влизат Християндемократическият съюз (ХДС) и Християнсоциалният съюз (ХСС) от Германия, Републиканците от Франция, Форца Италия от Италия, Народната партия от Испания, Фидес от Унгария и др.

Кандидатът на ЕНП за председател на ЕК е Манфред Вебер, който е член на ХСС - сестринската партия от Бавария на ХДС на Ангела Меркел. Вебер е на 46 години, инженер, направил кариера в Брюксел, където е евродепутат от 2004 г. и председател на парламентарната група на ЕНП от 2014 г.

Започват евроизборите – 427 милиона души имат право на глас

Социалистите и демократите досега имаха 186 депутати в ЕП. В редиците на това политическо семейство са Партията на европейските социалисти, Германската социалдемократическа партия, Австрийската социалдемократическа партия, британската Лейбъристка партия, италианската Демократическа партия и Испанската социалистическа народна партия.

Кандидатът на това политическо семейство за председател на ЕК е холандецът Франс Тимерманс. Сега той е заместник-председател на ЕК и "дясната ръка" на Юнкер. На 57 години е и говори отлично 6 езика. Бил е външен министър на Холандия от 2012 до 2014 г.

Евроскептичната десница е обединена в семейството на Европейските консерватори и реформисти и имаше досега 76 депутати в ЕП. В редиците й влизат британската Консервативна партия на Тереза Мей, полската партия "Право и справедливост", белгийската партия Нов фламандски алианс и др. Кандидатът на това политическо семейство за председател на ЕК е чехът Ян Захрадил, на 56 години.

Изборите – прелюдия към голяма промяна на евроинституциите

Европейските либерали са обединени в семейство, наречено Алианс на либералите и демократите (АЛДЕ). Досега те имаха 68 евродепутати. Водещи партии в това семейство са германската Свободната демократическа партия, холандската Народна партия за свобода и демокрация и др. Либералите не номинираха специален кандидат за поста председател на ЕК, а екип от седем души. Сред тях са европейската комисарка по конкуренцията, датчанката Маргрете Вестагер, на 51 години, известна с непреклонността си към гигантите от Силициевата долина. Сред седемте души е и Ги Верхофстат, бившият белгийски премиер, който беше и кандидат на това политическо семейство за председател на ЕК преди пет години, а досега беше лидер на неговата парламентарна група в ЕП.

Зелените, обединени в политическо семейство със същото име, досега имаха 52 евродепутати. В редиците на групата са екологични партии от Швеция, Германия, Франция и др. Зелените имат двама кандидати в надпреварата за поста председател на ЕК - 37-годишната германка Ска Келер, която беше кандидатка и през 2014 г., и 42-годишният холандец Бас Ейкаут.

Радикалната левица е обединена в политическото семейство Единна европейска левица. В редиците му влизат Френската комунистическа партия, гръцката партия Сириза, германската партия Левите. За председател на ЕК това политическо семейство издига двама кандидати - словенката Виолета Томич, на 56 години, противничка на строгите икономии и привърженичка на по-големи държавни разходи, но и на по-строг търговски контрол, и испанецът Нико Куе, на 62 години, бивш синдикалист, който като дете е дошъл в Белгия, където е живял през по-голямата част от живота си.

Еврофобите и популистите са обединени в политическото семейство, наречено Европа на свободата и пряката демокрация. В редиците му влизат италианското Движение "Пет звезди", както и бившата дясна ръка на Марин Льо Пен, Флориан Филипо, и британски привърженици на Найджъл Фараж, който едно време беше лидер на Партията за независимост на Обединеното кралство, а после се отцепи от нея и сега е лидер на новата Партия на Brexit. Това политическо семейство няма кандидат за ЕК.

Крайната десница е в политическото семейство, наречено Европа на нациите и свободите, която досега имаше 37 депутати в ЕП. Това политическо семейство обединява крайнодесни националистически партии, като френската Национален сбор, италианската Лига, Австрийската партия на свободата и др.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
тя преди 4 години
Ще има и още как !
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
плана Калерги върви към своя край
15
0
 
0
 
! Отговори
Сандо преди 4 години
аз съм от 9тата неофициална - *** група
14
0
 
2
 
! Отговори
357 преди 4 години
До АнонименНие не четем шльокавица.
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 16,,Каква е тая "маймуница" бе човек? Почти всички не те четат и подминават! Ти българин ли си?
12
3
 
1
 
! Отговори
Kiorsufra преди 4 години
Prismial sa harbel na 6tarbel...s GERB sa po dobri or BSP..I obratnoto..BSP sa po dobri ot GERB .I dvata otbora kradat I lajat ta sa kasat.
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Джамбазки към коя партия в ЕП беше някой знае ли ? От всичките няма ли някоя с нацистки виждания като на Хитлер или всички са меки китки ?
10
0
 
12
 
! Отговори
българин преди 4 години
Време е за промяна в ЕС ако иска да бъде пълноценен за гражданите на Европа! Единна политика в полза само на Европа! Създаване на Европейска армия.пазеща наистина Европа! Прекратяване практиката бъдещите членки на ЕС да бъдат задължавани да влизат в Американския военен блок НАТО! 30 години вече.Един континент "пази" друг такъв.Къде го има това?НАТО никого не "пази"! То контролира с присъствието си Европа! Европейска армия в Северна и южна Америка!? Не си го представяте нали? -:) Няма и как! Е?
9
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ХОРА...... АКО ИСКАТЕ ДА Я ИМА БЪЛГАРИЯ, ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ВСИЧКИ ПАРТИИ БЕЗ ДПС И ГЕРБ. ГЕРБ И ДПС СА АНТИБЪЛГАРСКИ ПАРТИИ, ЕДНИТЕ РАБОТЯТ ЗА ИНТЕРЕСИТЕ НА сащ, ДРУГИТЕ ЗА турция. ГЛАСУВАЙТЕ ЗА НАЦИОНАЛИСТИЧЕСКИ ПАРТИИ, ДА СИ ВЪРНЕМ БЪРГАРИЯ, ДА СИ ВЪРНЕМ ЕВРОПА, КАКВАТО БЕШЕ ПРЕДИ ДА СЕ НАМЕСЯТ ЮДЕОМАСОНИТЕ. ЕВРОПА НЕ ИСКА ПОВЕЧЕ МЮСЮЛМАНИ, АРАБИ, ЖЪЛТИ И ВСЯКАКВА ДРУГА *** ДА ЖИВЕЯТ НА ХРИСТИЯНСКИЯ КОНТИНЕНТ. ДОКАЗАНО Е ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ ЧЕ ЕВРОПА Е ХРИСТИЯНСКА И ТАКАВА ЩЕ ОСТАНЕ.
8
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ са добри а БСП са лоши.
7
2
 
17
 
! Отговори
еврожендерска Европа преди 4 години
Фарадж печели с разбиващ резултат, Брюкселските жендерчета треперят!
6
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЗАЩО НЕ БЕШЕ ДАДЕНА ВЪЗМОЖНОСТ НА ДЕСИСЛАВА ИВАНЧЕВА ДА ВЗЕМЕ АКТИВНО УЧАСТИЕ В ПРЕДИЗБОРНАТА НАДПРЕВАРА,ЗАЩО НИТО ЕДНА МЕДИЯ НЕ ПОСМЯ ДА ОТРАЗИ НЕЙНИТЕ ВЪЗГЛЕДИ КАКВА ПОЛИТИКА СМЯТА ДА ПРИЛАГА ,АКО ВЛЕЗЕ В ЕВРОПАРЛАМЕНТА. ЗАЩО НИ НАБИВАТ МЕДИИТЕ САМО ДО БОЛКА ПОЗНАТИТЕ МУТРИ НА ГЕРБАВИТЕ НАПАЗАРУВАНИТЕ (ПАТРИОТИ) НА МАГАРЕШКИ И НА БСП И ДПС .САМО ТЕ ЛИ СА КАНДИДАТИ ЗА ЕП..ДА ВИ П И К А Я НА (ЧЕСТНИТЕ ) И (ДЕМОКРАТИЧНИ) (ИЗБОРИ)
5
3
 
15
 
! Отговори
123 преди 4 години
Гл асуването за герб е престъпление!
4
1
 
17
 
! Отговори
ОНЗИ преди 4 години
НИКАКВИ ИЗБОРИ - ТАЗИ ПАСМИНА НАРЕЧЕНА ГЕРБ МОЖЕ ДА СЕ ПРЕМАХНЕ ЕДИНСВЕНО С УЛИЧНИ БОЕВЕ !!!
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами така като гледам резултатите от проучванията излиза, че сред народонаселението по-голямата част са ***. Бих казал, че са 96%, но допускам, че има и такива, които не биха гласували. Та нека кажем 80%. В крайна сметка кои сме ние, че да спорим с Парето.
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма нищо лошо в популизма, а в корпоративизма на големите партии, в юдейските банкери и техните лобисти. Популизъм, означава "за народа", а останалите са феодални мафиоти.
1
2
 
13
 
! Отговори
За какво изобщо преди 4 години
ходите да гласувате !?да не би някоя от тези жалки 'до-масонки политически марионетки да е обещала да направи нещо за вас или за България !?за 30 години "дмокрация" нещо да се промени !?независимо кой е на власт обедневаме все по-повече и все повече !!!!да не би на някой от тези за които гласувате да му пука за вас и за това какво искате !?