Брюксел: Рано е да се изчисли ефекта на Covid-19 върху икономиката

Перспективата за Европа: Стабилен, но забавен растеж
13 фев 2020 20:15,
6
Брюксел: Рано е да се изчисли ефекта на Covid-19 върху икономиката
Снимка: БГНЕС

Все още е твърде рано да се изчисли мащаба на въздействието на новия коронавирус Covid-19 върху европейската икономика. Това се казва в изявление на Паоло Джентилони, европейски комисар по въпросите на икономиката, публикувано в доклад, разпространен от пресцентъра на Европейската комисия за зимната икономическа прогноза.

Джентилони смята, че "перспективата за европейската икономика е стабилен, макар и забавен, растеж", но въпреки това Европейския съюз е изправен пред "значителна значителна политическа несигурност, която хвърля сянка върху производството".

Още по темата

"Що се отнася до коронавируса, все още е твърде рано да се направи оценка на мащабите на неговото отрицателно въздействие върху икономиката", казва още еврокомисарят.

Политическата несигурност, според доклада, се дължи и на несигурността около бъдещото партньорство между ЕС и Обединеното кралство, а епидемията от коронавируса с всички нейни последици за общественото здраве, икономическата активност и търговията, особено в Китай, е още един риск от влошаване.

Според доклада на ЕК, базовото допускане е, че тази епидемия ще достигне своя връх през първото тримесечие на 2020 г. със сравнително ограничено въздействие в световен мащаб. Колкото по-дълго трае епидемията обаче, толкова по-голяма е вероятността от верижни ефекти върху икономическите нагласи и глобалните условия за финансиране.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е, споко...Ще го изчислят, има време.
4
0
 
2
 
! Отговори
КАТАСТРОФА преди 4 години
ЩЕ БЪДАТ И ТО КАТАСТРОФАЛНИ !!! НАПРАВО АПОКАЛИПТИЧНИ !!
3
0
 
1
 
! Отговори
Вуте преди 4 години
Паоло Панталони знае...*** нема такъв союз никъде.
2
1
 
4
 
! Отговори
Европейски деклараци преди 4 години
Либералния Европейски съюз ще пребори с гол гъс срещу месечината корона чумата. Пълно безхаберие! Последствията ще са жестоки.
1
1
 
4
 
! Отговори
Сп??нс преди 4 години
Рано е , но ефектът ще е разоряващ и тепърва ще го усетим без вазелин. Вчера обявиха че отменят световния комуникационен конгрес в Барселона и че ефекта са загуби от около 500.000.000? за седмицата през която се провежда. Само щандът на Huawei е за 8млн ? .