Светът срещу COVID-19: Мерките на ЕС и САЩ за икономическата криза

Финансови стимули за борба с глобалната пандемия
26 мар 2020 07:10, Петя Славова
38
Светът срещу COVID-19: Мерките на ЕС и САЩ за икономическата криза
Снимка: БГНЕС

Правителствата по целия свят се надпреварват да противодействат на икономическата криза на пандемията на коронавирус. Ето част от мерките, взети от някои страни в борбата с пандемията.

През последните дни и седмици стана известно за трилиони евро финансови стимули за борба с глобалната коронавирусна пандемия. Финансовите власти казват, че това е само началото. Ето поглед върху някои от мерките, които са обявени, съобщава "Дойче веле".

Германия

Очаква се най-голямата икономика в ЕС да одобри днес пакет за стимулиране на стойност над 750 милиарда евро, първият случай за германското правителство да вземе нов дълг от 2013 г.

Фондът, за който кабинетът на германския канцлер Ангела Меркел се съгласи в понеделник, включва 600 милиарда евро за бизнес заеми и за купуване на директни дялове в компании и 156 милиарда евро дълг за финансиране на по-високи социални разходи.

Още по темата

Министърът на финансите Олаф Шолц заяви, че икономиката ще се нуждае от подкрепа дори след възпирането на вируса.

Франция

Миналата седмица френският министър на финансите представи пакет от 45 милиарда евро помощ за бизнеса и работниците, като добави, че предстои още икономическа подкрепа.

Във вторник правителството трябваше да обяви допълнителни 4 милиарда евро поддръжка за ликвидност за своя сектор от стартиращи фирми, проект за любимците на отнасящата се благоприятно към бизнеса администрация на президента Еманюел Макрон.

Националният дълг на Франция ще надхвърли 100% от БВП през 2020 г., каза финансовият министър Бруно льо Мер, значително над чертата на ЕС от 60%. По-рано министърът описа борбата срещу избухването на коронавируса като “икономическа и финансова война”.

ЕС

Европейската комисия спря изискванията за дълг и дефицит за членовете на блока, като даде на икономически по-нестабилните страни, като Италия, повече възможности за борба с коронавируса. Европейската централна банка обяви „Програма за спешно закупуване заради пандемия“, схема за изкупуване на облигации на стойност 750 милиарда евро, за да осигури на членовете на ЕС повишена ликвидност.

САЩ

Законодателите в САЩ се договориха за стимулиращ пакет на стойност 2 трилиона долара в опит да предотврати изпадането на икономиката в САЩ в рецесия.

Законодателството предоставя безвъзмездни средства за малки предприятия, значителни заеми за големи корпорации като авиокомпаниите и подобрени обезщетения за безработица за физическите лица. Той идва със 130 милиарда долара, заделени за това, което демократът в Сената Чък Шумър нарече “план на Маршал за болниците” и здравните организации, сравнявайки го с програмата за помощ на САЩ, която възстанови Европа след Втората световна война.

Сенатът и Камарата на представителите официално ще гласуват по законопроекта по-късно днес. След това той ще отиде за подпис при американския президент Доналд Тръмп.

Континентален Китай

Въпреки че вирусът направи своя брутален, глобален дебют там в края на миналата година, Китай все още не се бори с коронавируса със същата икономическа сила, както направи по време на глобалната финансова криза през 2008 г. или по отношение на забавящата се китайска икономика през 2015 г. Все пак централната банка на страната увеличи наличните заеми за банки с 500 милиарда юана (65 милиарда евро) и намали изискванията за банков резерв, освобождавайки 550 милиарда юана в брой. Бяха намалени лихвените проценти за банки и големи корпорации, а Пекин също поиска банките да удължат условията за бизнес заеми и наемодателите да намалят наемите върху търговски имоти.

Международната общност

Глобални органи като Голямата седморка (Г-7) и Групата на 20-те (Г-20) все още не са предложили колективен отговор на пандемията, въпреки че във вторник финансовите министри на Г-7 заявиха, че работят по „съществени и допълващи се пакети“. Г-20 също обсъжда евентуален отговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още по темата: меркиСАЩескоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
14
 
! Отговори
Червонец преди 4 години
След като Путин оказа реална и мълниеносна хуманитарна помощна на Италия, руски представители заявиха, че подобна помощ Русия може да окаже и на Франция, ако последната я поиска. Вчера посланикът на Русия във Вашингтон каза, че при поискване, Русия е готова да окаже хуманитарна помощна на бедстващия хегемон.По всичко изглежда, че след COVID-19, светът ще бъде друг.
14
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хаха, хайде сега, за сефте виждам "предприемач" да съветва да се пести. Да си предприемач значи точно да предприемаш, да поемаш рискове, да си влагаш парите тук там с идеята да ги увеличаваш, не да ги къташ. За истинския предприемач скатаните пари са неефективни пари.
13
0
 
7
 
! Отговори
старец преди 4 години
До ГРАД КОЗЛОДУЙВЛАСТНИЦИТЕ ОЧАКВАТ ДА УМРЕМ СЕГА НОО---НИЕ СМЕ ЖИЛАВАЦИ И ЩЕ ПОБЕДИМ И ТОЗИ ВИРУС ГОТВИМ СЕ ЗА СЛЕДВАЩИЯ--КОВИД--2
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПредприемачМного точен коментар. Сега безмоЗъчНИТЕ КоНсуМаТОрИ ще Си яДАт УШИТе.
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименIT-тата и математиците правят изчисления, с които се анализира разпространението на това нещо. А ти си седнал да пишеш коментари и сигурно не можеш да решиш една задача по геометрия за равнобедрен триъгълник. .
10
5
 
14
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Когато всичко отмине живите ще завиждат на мъртвите !Цялата световна икономика ще се срине.Всички ще обеднеем.Държави като България, които и без това са бедни и се управляват недалновидно, ще бъдат в буквално катастрофално положение на населението .За тези, които успеят да доживеят ...Не, това не е фалшива новина !Това е прогноза на един мислещ човек, който вижда как бизнесът умира с всеки изминал ден.И колкото повече време минава, толкова по-малка е вероятността да бъде реанимиран.
9
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
IT - то още ли не са измислили ваксина? :))
8
2
 
2
 
! Отговори
Що бе преди 4 години
И при нас има мерки.Безработните могат да вземат заем до 1500лв., за да си платят данъците, парното и тока.
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 2Не са 10 000, а 13 355, повече от предишното денонощие, което беше повече от предишното.Оранжевия лъга как нямало опасност, как били супер подготвени, и вършили страхотна работа, а днес са държавата с най-много активни случаи, макар че имаха повече от месец преднина да се подготвят.
6
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да се вземат парите от банките и да се дадат на хотелиерите и ресторантьорите
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вижте какво правят хората срещу COVID-19.youtube/watch?time_continue=111&v=I4ACJg0vx8Q&feature=emb_logo
4
1
 
6
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
а в БЪЛГАРИЯ какво се прави за хората и най вече за уязвимите БЪЛГАРИ индвалиди болни глухонеми
3
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Kакви са реалните действия срещу COVID-19? Ясно се вижда хуманитарната помощ, оказана на Италия от Русия. Руската колона с хуманитарна помощ за бедстваща Италия е на половината път между Рим и Бергамо. Руската колона от Камази се движи на собствен ход и пристигна във Флоренция. Поляци пишат, че оказаната от Русия мълниеносна хуманитарна помощна на Италия е чувствителен удар по авторитета на отан.
2
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В САЩ на всеки данъкоплатец се дават 1200$,на дете 500$ ,само че не виждам с какво това ще помогне да не се разпространява короновируса!За последното денонощие в САЩ заразените са 10хил.!!!
1
3
 
13
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
а в нашата мила БЪЛГАРИЯ нищо не се прави и най вече за уязвимите хора бедни индвалиди глухонеми