В Италия: Ние сме нация от пехотинци, а живеехме като генерали!

Оздравял от COVID-19: Доскоро приемах за даденост дишането, сега гледам с други очи
30 мар 2020 21:10, Елка Василева
133
В Италия: Ние сме нация от пехотинци, а живеехме като генерали!
Снимка: архив, БГНЕС

От балконите на Италия вече не пеят и не ръкопляскат, по улиците цари призрачна тишина. Броят на умрелите от коронавирус надминава 10 000. А понеже се тестват само болните, броят на заразените навярно е в пъти по-висок, пише Дойче веле.

Италия навлиза в третата седмица на изолация, а от балконите и прозорците в страната вече не се чува пеенето, което съпътстваше първите дни от епидемията. С покачването на броя на починалите, които вече са над десет хиляди, намаляха и забавните картинки в социалните мрежи.

Още по темата

Тишината по улиците е нарушавана единствено от самотните стъпки на някой стопанин с куче или човек, който е отишъл да се запаси с храна. Лицата са скрити зад предпазна маска, а на ръцете са сложени гумени ръкавици. Спазва се дистанция, хората не се поглеждат.

"Ние сме нация от пехотинци, а живеехме като генерали"

Макар че в повечето части на Италия разходките с домашни любимци са разрешени, както и кратките разходки около дома, все по-често се чуват възмутени гласове и обиди по адрес на хората, които не спазвали правилата. Станах свидетелка как жена нападна една майка с деца, докато разхождаха кучето си.

Гледката на гарата в Рим е направо абсурдна: видеостените рекламират популярни модни брандове над празни перони и зали. Пред гарата се разхождат само мигранти от Африка, наркозависими и военни.

“Още хора ще се озоват на улицата”, казва Джакомо. През седмицата правителството обяви нов спасителен пакет от 25 милиарда евро. Но мнозина, в това число и Джакомо, не вярват, че Италия, която от повече от десетилетие се движи по ръба на рецесията, може да си го позволи. “Ние сме нация от пехотинци, а живеехме като генерали”.

Има и поводи за надежда

Четири поредни дни броят на заразените намаляваше, което първоначално вдъхна надежда, че най-лошото е преминало. Но после новите случаи отново нараснаха. Ръководителят на италианската Служба за гражданска защита Анджело Борели призна нещо, за което вирусолозите отдавна съобщаваха: Тъй като в Италия тестват само болните, процентът на заразените вероятно е десет пъти по-висок от официално обявявания.

Но има и поводи за надежда. Вече има над 10 000 души, които са оздравели от COVID-19. Един от тях, който за първи път от 20 дни диша без помощта на респиратор, казва: „Чувствах се така, сякаш се опитвам да дишам под вода, но без да имам кислороден апарат". Мъжът, който е спортен треньор и не страда от хронични заболявания, казва: "Доскоро приемах за даденост толкова много неща - като например свободата и дишането. Сега гледам на тях със съвсем други очи.”

Солидарността и отговорността растат

В най-тежко засегнатите региони Ломбардия и Венето проявите на солидарност и великодушие стават все повече. Хората даряват хранителни продукти и дрехи, една неправителствена организация е изградила полева болница на паркинг в град Кремона. Кметът на село Нембро в Ломбардия разказва за хора, които “доброволно водят заразените на диализа и даряват медикаменти”.

Трудно е да се каже каква точно ще бъде Италия след края на кризата с коронавируса. Но едно е ясно: и тя, както и останалият свят, ще претърпят сериозни промени, които едва започват.


 


133
Още по темата: ИталияКоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
1
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 2 месеца
До Анонимен
Генерали от микровълновата.. ! Е.. ти самочувствието!
100
2
 
5
 
! Отговори
Карлсон от покрива преди 2 месеца
Приехте варварите..и последствията от тях..Нищо ли не научихте от "Историята на Рим"? Колко столетия ще очаквате новия Мацини и Гарибалди?
99
9
 
13
 
! Отговори
Хан Крум преди 2 месеца
...Лицата са скрити зад предпазна маска, а на ръцете са сложени гумени ръкавици. Спазва се дистанция, хората не се поглеждат....
А тук разни червенотивеничета "ривът" че се нарушавали гражданските права. Онова червено адвокатче дето атакува заповедта на здравния министър за маските - нека смърта на толкова много хора да му тежат като грехове на душата заради 5 минутната слава която събра. Не му го пожелавам разбира се но утре някой без маска ще му кихне насреща или на децата му и после знаете...
98
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Обожавам Италия.Много са готини.Красиви,свободолюбиви
97
5
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 месеца
капитан Берторели е виновен!..Вие сте "армията" му от..редници-гащници,а той вместо да ви вкара в норма,фана да са занаса с мадам Едит..

..поне имате "паста"..
..
От италиана дисциплина не можеш да очакваш!..А не е и необходимо!-Те са особена порода "сухоземни".

Аз ги харесвам..№1 са в дизайна и модата.Защото всички до един са .."поети" в душите си.
Композиторите и музикантите им са най-добрите...Е не си падат много "философи",ама при тяхното възприемане на света,философия не им требе.
96
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На китаец ултимативно !?-само с калашник.
95
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А ние генерали живеем като пехотинци-а де
94
15
 
18
 
! Отговори
Смях преди 2 месеца
РуСополите прегракнаха от грачене за огромната помощ от ватата и кубинските шебеци. А ето вчера, между другото, САЩ е дал 100 милиона долара на Италия. Е, не е като раздрънканите Камази, ама айде...
93
21
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Спрете 5 G мрежата бе жабари. Тя ви унищожават имунната система и *** като мухи. Нямаше ли някой с повечко акъл да ви предупреди че 5 G мрежата е като Микровълнова фурна. Колко ще издържите ако ви вкарат в микровълнова фурна. Загивате като нация от Умнотия.
92
0
 
0
 
! Отговори
A преди 2 месеца
До Анонимен 80 Не злобен, защото Бог може да те разбере неправилно.
91
2
 
1
 
! Отговори
до 99 преди 2 месеца
ако имаше елементарни познания по биология щеше да знаеш, че пишеш пълни глупости.

Ама главата ти има капацитет на войнишко канче и няма как разсъждаваш или дори да почетеш.

Затова повтаряш, като папагал някаква западна мантра измислена от не много по-умни от тебе.

Абе кръгла нула си, като голяма част от обществото.. та затова сме на този хал
90
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
до 99-Ами кажи в природата кои-кои не яде за всичко са виновни САЩ колко химикали се изсипаха в тези раиони кво диреха там САЩ сееха само смърт и всичко си казва думата рано или късно
89
8
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ПЪРВАТА ПРОМЯНА КОГАТО ВСИЧКО ПРИКЛЮЧИ, НА ЖЪЛТУРКОВЦИТЕ В КИТАЙ ДА ИМ СЕ КАЖЕ ЯСНО: КРАЙ НА КОНСУМАЦИЯТА НА ГАДОСТИ И ПАЗАРИ ЗА ДИВИ ЖИВОТНИ! КРАЙ НА ЯДЕНЕ НА КУЧЕТА И КОТКИ! В 21 ВЕК СЕ СЛУЧВА ТОВА!!!! АБСУРДНО Е!!! И ДА ИМ СЕ КАЖЕ УЛТИМАТИВНО! ОТНОВО ТЕЗИ ПАЗАРИ РАБОТЯТ! ВСИЧКИ ВИРУСИ ОТ ПОДОБЕН ТИП ТРЪГНАХА ОТ ТАМ: MERS, TORS, COVID, ПТИЧИ ГРИП! ПОНЕ ЕДИН ДА БЕШЕ ОТ ЕВРОПА И САЩ!
88
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Като се вземе в предвид че само 1-2% от заразените стигат до медицинска помощ т.е. до тест за коронавирус, смело можем да кажем че заразените в България са над 4000.
87
2
 
14
 
! Отговори
А ние преди 2 месеца
Едва ли при нас е различно от Италия..т
е. заразени да поне 4000 души.
86
5
 
30
 
! Отговори
нн преди 2 месеца
Италия е пример за безотговорни и непукистки индивиди. Китайците ги предупредили, че при тях има заразени туристи от Ухан и трябва веднага да ги върнат в Китай. Италианците вместо да ги върнат веднага със сомолета те ги разкарвали с автобус из Милано, Венеция, че и в Босна и Хецеговина и Хърватия. Китайците заразявали наред. Е, на това му се казва простотия. Неадекватни действия и лош резултат.
85
3
 
25
 
! Отговори
финансов(о) Boss преди 2 месеца
същите като испанците, 10 години след кризата щракаха с пръсти , напълниха държавата с ненужна администрация , раздаваха пари за да печелят гласове и сега "Аман заман, къде е Германия и Австрия да ни гарантират нови заеми"
84
30
 
18
 
! Отговори
Баи преди 2 месеца
Доколкото разбирам от това което прочетох сньтността е -50 процента
10000 излекувани и толкова починали. Де е доцент - мангьров да ни каже , че няма нищо страшно
83
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вие сте нация която живее на куп. Огромни фамилии от по 3-4 поколения живеят под един покрив. Това е основната причина когато се разболее 1 член от семейството най-възрастните 1-2 поколения да си заминат.
82
8
 
57
 
! Отговори
LosHo преди 2 месеца
Грипът сезон 2016/2017 убива над 25000 италианци!
Миналогодишният грип в България, като при Короната удряше директно в гърдите. Тогава на ден умираха десетки българи, но това също не се споменава.