COVID-19 – последната капка отрова, която ще остави ЕС в историята?

Експерти: Това е моментът "успяваш или загиваш" за европейския проект
2 апр 2020 20:51, Елка Василева
408
COVID-19 – последната капка отрова, която ще остави ЕС в историята?
Снимка: архив, БГНЕС

Коронавирусът може да се окаже последната отровна капка, която да остави Европейския съюз в историята, предупреждава британският в. "Гардиън".

ЕС успя да оцелее, макар и с тежки последици, след бурите на финансовите кризи, наложили спасяването с извънредни планове на цели страни в еврозоната, след миграционната криза и Brexit, но редица експерти и видни радетели на европейската идея предупреждават, че пандемията от коронавируса може да се окаже още по-деструктивна.

Едно от най-видните имена с такава прогноза, цитирани от "Гардиън", е бившият председател на Европейската комисия Жак Делор, смятан за един от създателите на ЕС в днешния му вид. Френският политик, вече на преклонна възраст, наруши дългото си мълчание и през уикенда предупреди, че липсата на солидарност представлява "смъртна опасност за Европейския съюз".

Още по темата

Бившият италиански премиер Енрико Лета също смята, че ЕС е изправен пред "смъртоносен риск" от пандемията. "Ние сме изправени пред криза, различна от предишните", - казва той пред вестника, - поради непредсказуемото развитие на вируса, но и защото "европеизмът" вече е отслабен от другите кризи през последното десетилетие. "Общностният дух на Европа днес е по-слаб, отколкото преди 10 години", отбелязва Лета и добавя, че най-голямата заплаха за ЕС е "вирусът Тръмп". Ако всеки възприеме стратегията "Италия на първо място", "Белгия на първо място" или "Германия на първо място", казва бившият италиански премиер, "ние ще потънем всички заедно".

"Това определено е момент "успяваш или загиваш" за Европейския проект, заявява Натали Тоци, бивша съветничка на еврокомисаря за външната политика. - Ако нещата се развият зле, това може да се окаже краят на Евросъюза. То е дава храна на националистическия популизъм."

Ако различията и пукнатините в европейската солидарност вземат връх, в паметта ще остане спомена за това как Китай и Русия се притекоха на помощ на Италия, отбелязва Тоци, която сега е директор на италианския Институт за международни отношения. Доверието на италианците в ЕС "зависи повече от онова, което Европа прави, отколкото от онова, което Китай и Русия правят", казва тя пред "Гардиън".

Предупреждение за опасността от липсата на европейска солидарност отправя и друг британски вестник, "Индипендънт". "COVID-19 изтиква Европейския съюз настрана", пише изданието и се аргументира, че с влошаването на пандемията на континента гражданите на отделните страни се обръщат към собствените си правителства, забравяйки за Брюксел, който "увисва" поради безсилието си да направи нещо. Дали това ще има дългосрочни последици за ЕС става все по-открит въпрос", посочва "Индипендънт", цитиран от БТА.

В статия в същия вестник бившият шеф на "Банк ъв Ингланд" Мервин Кинг поставя друг интересен въпрос, възникващ във връзка с развитието на пандемията и мерките, които се вземат за ограничаването й. Според него тези мерки пораждат все по-голямо недоволство главно сред младите хора, които питат "защо тяхното бъдеще се поставя на карта, за да се помогне, за да се даде шанс за по-дълъг живот на по-възрастните". Това, отбелязва той, може да доведе до "бунт на младите", които са заставени да си стоят вкъщи, за да пазят старите.

За да се избегне такъв бунт, правителството трябва да излезе с ясна стратегия за излизане от наложените сурови ограничения върху нормалното ежедневие, за да се спаси икономиката, когато пандемията приключи, призовава Кинг.

Британският вестник "Експрес" дава думата на известния американски политически анализатор Ноам Чомски, който изразява мнение, че кризата с коронавируса е можело да бъде преодоляна лесно, ако светът не е бил заблуден от поведението на борсите и финансовите пазари.

"Отдавна беше ясно, че световни пандемии са вероятни. Много добре се разбираше и че предстои пандемия от коронавируса", отбелязва той. Още от времето на предишните коронавируси, например епидемията от ТОРС (Тежък остър респираторен синдром) преди 15 години, тези вируси бяха идентифицирани и започна разработване на ваксини срещу тях. Тази работа обаче бе прекратена, защото пазарите дадоха погрешни сигнали под влиянието на фармацевтичните компании, които искаха да правят козметични кремове, вместо ваксини, предпазващи хората от тотално унищожение. Козметиката носи много повече печалби, казва Чомски.

Днес виждаме резултата от тиранията на частния бизнес, на корпорациите, които действат без оглед на интересите на обществото. Неолибералната чума блокира работата върху ваксините, заключава с възмущение Чомски пред "Експрес".
 


408
Още по темата: ЕСКоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
318
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До Анонимен/320

Така разправяше и баща ти за сив октомври 89та, нали?
Часовникът тиктака...
317
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От ЛАКОМИЯ да Лапат пари ще се разпадне ЕС. Какво направиха със здравеопазването? Горят си боклуците дето им падне, сега да ми дишат дядовия. Изнесоха почти всички производства в Китай - да им е евтино и да правят пари без да правят нищо. Китайците се налапаха и те с пари взеха да щъкат в глобален повече в мащаб, в същото време плюскат всякакви видове *** и разнасят бацили. И се знае че и преди са тръгвали зарази от Китай. Чакай ти комунист да си признае, сега ще ти продават маски.
316
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Русофилските полюции за разпадането на ЕС продължават.
Мечти русофилски.
315
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
БСП т*олове: КОВИД - 19 ще остави ЕС в Историята

Генерал Мутафчийски: Не, няма

:)
314
1
 
2
 
! Отговори
ТИ ДА ВИДИШ! преди 2 месеца
До АнонименГЛУПОСТИ ЗА ТЕБ! АМИ ОТГОВОРИ ИМ СМИСЛЕНО ЗА ДА ГИ ПРИЗНАЕМ И РАЗБЕРЕМ ТЕЗИ "ГЛУППОСТТИИ. Да , ама нееееееее!
313
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Глупости!
312
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
много се радвам. ЕС е много противно нещо. да видим Мара Габриел къде ще търси препитание - може би президент на България.
311
1
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
@334
Умиращите змии и диктатури са най-опасни.
310
0
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
@335
Ми и ти кат бай ганьо не си дорасъл... явно нямаш или огледалода се видиш, или акъл та да го разбереш.
309
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
до вчера ни внушаваха видите ли колко е велик ЕС нашите тръбачи и те ша въвеждат санкций на Русия и кво сега ЕС умирал ами Русия ша плаче за вас бе велики ама умиращи
308
1
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
@338
Те работниците продължават да бягат заради европейско-вашингтонските ценности и ориентация на управляващите (леви и десни). Факт.
Ама де някой със същата ориентация да го вдене?! Той верва на ценностите повече от на фактите.
307
3
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
@339
Вероятно, защото до 2007 се опитвахме да изпълним политическите критерии на ес и вашингтон... инак и русия и турция от години са стабилно пред нас по много пказатели и най-вече покупателна способност.
306
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
до 341-сигур ти не вдяваш сигур тоя вирус еи така изкочи а не беше пренесен от разхождащи се палячовци насам натам сбирки тук и там бълващи порнография и отврат
305
1
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
@341
Ако ес (и държавите) не даваше пари за глупости, а за маски и болнични легла, сега нямаше да съветват възрастните и болните добре да мислят, ако се разболеят дали да бъдат лекувани.
Ако ес мислеше за хората, а не за ценностите си (Австрия да не контролира/затваря границата с Италия), сега болестта щеше да епо-малко разпространена в европа и щеше да има повече време за хората докато се намери лек.
Вдяваш ли?
304
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 340

Явно си толкова безполезен, че ако не намериш някой към който да си насочиш злобата в опит да отвлечеш съзнанието си от собствената си непълноценност, не можеш. Да не говорим, че ако те питам каква ти е работата кой с кого спи не можеш да ми отговориш. Не можеш да ми отговориш и ако те питам, защо си мислиш, че сексуалната оруентация има каквото и да било общо с това колко качествен си като човек. Познавам "обратни" които са лекари, инженери и профсори. Ти ли си ценен, с*льо?
303
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
до 338-либерастия джендърия гейпарадия -ги нема в Китай и Русия и не те са виновни че ЕС умира и дано е по бърже щото тези "ценности" водят до това ама страдат и други
302
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Лина

ако си някоя 17-годишна кифла ,която не помни живота преди 2007-ма година би било простимо да говориш таквъзи глупости.

Дори голямата криза от 2008/2009-та мина доста по-леко благодарение на това ,че бяхме в ЕС.

Ако се чудиш как бихме живели ако не бяхме в ЕС погледни - Сърбия,Македония,Беларус,Украйна - всичките са с доста по-нисък стандарт от нашия при малко или много подобна история/население/география.
301
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Лина

Лина, не се притеснявай, ще започне да ти пука най-късно в момента в който няколко милиона китайци и руснаци също могат да кажат "България е моята родина".

Винаги ме е забавлявала позицията на хора, които си мислят, че "тях това няма да ги стигне" и че всичко ще "продължи" както те си го представят. Питайте италианците не "ги стигна" приемането на няколко стотин хиляди китайци за работници.
300
3
 
16
 
! Отговори
Брюкселска дантела преди 2 месеца
Вируса, колкото и опасен да е не може да убие нещо, дето отдавна е мъртво и вмирисано.
Европейски съюз - проект на скучаещи чиновници да получават още повече пари без да работят .
299
6
 
19
 
! Отговори
Лина преди 2 месеца
Въобще не ми пука за ЕС ако иска да се разпада. България е моята родина!