С колко се свиха европейските икономики заради коронавируса?

Има ли държави, които се справят по-добре от други?
17 май 2020 18:10, Нели Христова
44
С колко се свиха европейските икономики заради коронавируса?
Снимка: БГНЕС

След дълги дни на ограничения, икономиката на Германия се сви с 2,2% за първото тримесичие на 2020 г., а страната официално влезе в рецесия. Но спадът в Германия бе едва на половина от този, който се наблюдаваше в Италия и Франция. Тази разлика ни кара да си задаваме много въпроси. Справят ли се някои държави по-добре, отколкото други? Ще бъде ли различен икономическият удар във всички страни в Европа? Или всичко е въпрос на организация на времето и се дължи на това, че някои държави въведоха ограничения по-рано?

Ето как са се свили икономиките през тези три месеца:

Германия - свиване от -2,2% за първото тримесечие и -6,9% за цялата 2020 г.

Мерките в страната включваха затваряне на ресторанти и училища, както и забрана за събиране на големи групи хора. Мерките бяха взети на 22 март, което бе значително по-късно от някои други европейски държави. Може би и на товасе дължи по-лекият удар върху БВП на Германия през първите три месеца. Според анализаторите следва нов спад, този път от -14%, през второто тримесичие, пишат от The Independent.

Също така, Германия бе и една от първите държави, които вдигнаха част от ограниченията. Ресторантите вече са отворени. Дори Бундеслигата бе подновена. Училищата също постепенно започват да отварят врати.

Над 10 млн. германци получават заплащането си частично от държавата.  Тя приложи и фискални мерки за подкрепа на работници и предприятия на стойност 6 на 100 от БВП според МВФ. Мащабното тестване в страната може да помогне на икономиката й да избегне големи смущения по-късно през годината ако се зададе втора вълна на пандемията. Източник на слабост е факта, че голяма част от износа на Германия няма да може да се реализира, тъй като и останалият свят е в рецесия.

Франция - свиване от -5,8% за първото тримесечие и -7,2% за цялата 2020 г.

Страната обяви пълна блокада на 17 март за 67-милионното си население, което спомогна за удара през първото тримесечие от почти 6 на сто. Според МВФ мерките за фискална подкрепа на правителството достигат приблизително до -4,7 на сто от БВП, включително схемата за субсидиране на работни места в страната.

И във Франция някои от мерките бяха облекчени тази седмица - вече са отворени фризьорските салони, магазините за дрехи, за цветя и книжарниците. Учениците също се връщат в училище.

Международният валутен фонд очаква спад на икономиката във Франция с -7,2% за цялата 2020 година.

Италия - свиване от -4,7% за първото тримесечие и -9,1% за цялата 2020 г.

Италия бе първата държава, която постави под блокада 60 милиона души, които живеят в страната. Рестрикциите бяха наложени на 9 март. Според данните спадът в икономиката на страната е -4,7%, но анализаторите смятат, че процентът е много по-голям.

За цялата 2020 година прогнозата на МВФ е за спад от- 9.1%. По-лоша е само ситуацията в Гърция. Според МВФ мерките за фискална подкрепа в Италия са сравнително ниски -1,3 на сто от БВП. Равнището на безработица нараства от 9 на 13 на сто.

Испания - свиване от - 5,2% за първото тримесечие и - 8% за цялата 2020 г.

Подобно на Италия и Испания въведе строги мерки рано. Мадрид обяви пълна карантина на 14-ти март. Заради това, икономиката на страната бележи спад от -5,2% за първото тримесичие.

Сега страната постепенно се връща към нормалния живот. Според МВФ пряката държавна финансова подкрепа е 3 на сто от БВП, но щетите за цялата година ще са до -8 на сто. Безработицата нараства от 14 на 20 на сто.

Ангел Талавера от консултантската компания Oxford Economics твърди, че европейските страни, които разчитат повече на туризма си, включително Испания и Италия, са изложени на по-голям икономически риск. "Минимизирането на въздействието върху предстоящия летен сезон е от първостепенно значение, за да се опитаме да ограничим икономическите щети", казва той.

Великобритания - свиване от - 2% за първото тримесечие и - 6,5% за цялата 2020 г.

Британците бяха посъветвани само да не напускат домовете си на 23 март. Строги мерки, както в останалите страни, не се наблюдаваха. За това щетите върху БВП са само 2%. Но Банката на Англия очаква срив на БВП през второто тримесечие от -25%.

Обединеното кралство ще вдигне мерките малко по-късно, отколкото останалите страни. Прогнозата на МВФ за спад на БВП на Великобритания за цяла година е 6,5%, което е значително по-оптимистично от прогнозата на Банката на Англия, която очаква срив от 14%

МВФ изчислява, че директната помощ на федералното правителство за икономиката чрез мерки, като схемата furlough, която поддържа 7,5 милиона работни места, ще бъде 3 на сто от БВП, но се очаква подкрепата да се удвои.

Швеция - свиване от ? за първото тримесечие и - 6,8% за цялата 2020 г.

За разлика от останалата част на Европа, Швеция не въведе мерки, но се очаква икономиката й да пострада, тъй като хората харчат по-малко пари в различни бизнеси. Също така, подобно на Германия, износът на страната ще бъде силно засегнат.

Все още не са публикувани данни за това, колко се е свила икономиката на страната през тримесечие. МВФ очаква за цялата 2020 година БВП да спадне с 6,8 на сто, което показва, че избягването на налагането на строги мерки няма да доведе до икономическо предимство пред държавите, наложили карантина.

Безработицата в Швеция е нарастнала от 6,7 на 10 на сто.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
2
 
! Отговори
ББ преди 3 години
Министъра на войната на РБългария заяви в интервю,че сте...параван...солидарен съюз ли сме или параван финансиращ мафиоти и руски агенти ви питам...живота ми е даден от бога..не признавам властта ви..Бог да пази Кралицата
33
0
 
2
 
! Отговори
ББ преди 3 години
питам ви къде са трилионите които обещахте на Народите ни,защо платихте с нашите пари некачествени маски на Китай,защо финансирате мафиоти в Унгария,България и още...не признавам властта ви финансиращите мафиотски структури убиващи невинни хора...Бог да пази Кралицата
32
1
 
3
 
! Отговори
ББ преди 3 години
ЕС все повече се превръща в умираща структура,нерешителни и некомпетентни администратори,финансиращи източноевропейски мафиотски структури превзели държави,аз не искам да живея в такъв несправедлив и лицемерен съюз...не признавам властта и законите ви...Аз съм Свободен Човек
31
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До V"сгрешихме заради еврочленството"Когато чуя такова нещо, и човека не може да покаже по-добра реална алтернатива (повтарям, реална, не фантасмагории), ми става ясно с точно какъв тип събеседник си имам работа.
30
2
 
0
 
! Отговори
V преди 3 години
До Затова НЯМАЗа шефа Утопия не съм писал .Как може една лична драма да се превръща в новина ??? Мислех да се пошигувам ,, Вятър работа ,, Щото нали са бил обърнал вятъра :)) Ама ме домързя.Та тва дет съм го писал го направи в най голяма степен Китай .Всички виждаме къде отиде Китай и къде е България. Далеч не казвам че у Китай е песен .И там се залитна по западните болести и те ще съжаляват ,а и си е диктатура на практика. Но моделите са ясни и че сгрешихме заради еврочленството е ясно ;)
29
1
 
3
 
! Отговори
Затова НЯМА преди 3 години
До VПразни кратуни говорят за "да се стимулирало". Нали се "стимулира" бе, вестници, забравихте ли Ровър, какво стана с него? После имаше неква китайска Грейт Уол, и там нищо. Искате държавата ли да започне да ви произвежда? Оня ден шефа на Уолтопия се преби със самолет, и тук се заринахте да го плюете какъв бил, как си го заслужавал, и т.н. Той създава индустрия, обаче тук неграмотните се*таци го оплюха. И навсякъде е така. Властва агресивната простотия. Затова НЯМА.
28
1
 
1
 
! Отговори
V преди 3 години
От 2008 се си е криза. Просто вместо да се правят реформи се вземаха заеми и се печатаха пари .Все пак всички чакаха този момент .Да се свърши с тия субсидии ,печатане ,подпомагане на банкови монополи ,за да се види къде може да се инвестира и да има някакъв растеж .Като падна комунизма не трябваше да се мисли как да се влиза в ЕС ,а трябваше да се направят реформи .Да се стимулира техническото развитие ,а не да се внасят немски бензинопили трета употреба.Ние да не сме петролен производител ?
27
7
 
0
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Сами са си виновни властите, че се подадоха на тази световна измама на име коронавирус. Просто беше масово всичко и всяка държава копираше от останалите. Някой дърпаше конците на цял свят и диктуваше световната политика. Този някой не е тайна, това е световната медицинска организация и Великите сили. Те искат коронавируса, за да владеят цял свят. Чуваше се, че искат да слагат задължително на всеки ваксина против корона и чип, с който да следят местоположението на всеки човек по света.
26
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Между временно в Италия, Испания, Франция и т.н. има повече жертви, отколкото във Швеция. И все пак зарязват мерките. Епидемолога Йохан Гийзеке например твърди, че поне 98% имат малки или никакви симптоми, а смъртността е 0.1% (но според него все пак по-смъртоносна от някои грип Б). За какво бяха мерките? В някои страни има все повече заболели, а мерките се изоставят. Когато в България се въвеждаха мерките се заразяваха по 1-2 на ден. Сега са поне 10 пъти по толкова, но мерките се отпускат.
25
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ееех малко е поне с 40% трябва да бъдат ударени европеиските големи икономики за да идват по малко бежанци в европа ще има по малко социяли за тях
24
4
 
3
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Коронен балон е тази пандемия или как я наричат вече не не знам. Колко коронавируси има не знам, нямам информация вече. Чува се, че измислят нов вирус, който да замени корона, за да се удължи извънредното положение.
23
3
 
3
 
! Отговори
българин преди 3 години
Едва ли му дреме на някого за това! Днес след"пандемията"През която"властта"на др Борисов.Ни тества как и до колко можем да бъдем "командвани"! Днес по скоро всеки се притеснява че няма работа! Сметки напират! Кредити! Не си позволих през тия 30 г лично да тегля такива! -:) И не ме касаят!Та това е проблема на българина! ЕС си е кошер на оси! Въртят някакви интереси,Та се чудим на моменти.В полза На Европа или на Америка са?!Време да покажат че мислят само за Европа и ЕС " Европейските политици!
22
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко сви 10 милиарда.
21
3
 
7
 
! Отговори
KRADLIFOTO GOFFETO преди 3 години
ИМА ръст... в краденето на милиони и инвестирането в имоти в БАРСЕЛОНА и Поршета на мазни Ко ври има ръст ама за доходите на народа....НЕМА!!! РЪСт
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сами го допускат.
19
0
 
5
 
! Отговори
KRADLIFOTO GOFFETO преди 3 години
Полицията е следила и снимала къщата и магазина за дрехи в Барселона в продължение на дни през 2019 г. Така се доказва, че ексмоделката използва за придвижванията си из града луксозно бяло порше Macan. Агентите я фотографират, когато тя излиза от къщата, шофирайки.Колата е регистрирана на фирмата EMA_BGS SL същата, която контролира магазина за дрехи. Докладите на антикорупционната прокуратура твърдят, че колата е оценена на над 70 000 евро и е закупена на лизинг през февруари 2017 г. през банка в Барселона. Полицията сочи, че това плащане е в дисонанс със загубите на магазина и на фирм
18
2
 
4
 
! Отговори
KRADLIFOTO GOFFETO преди 3 години
След една година разследване каталунската полиция стига до заключението, че в Каталуня са направени инвестиции, които надхвърлят пет милиона евро. Парите идват в Испания през двете разследвани компании. Агентите не са намерили данни, които да доказват, че моделката и баща ѝ имат законни доходи, отговарящи на този начин на живот. В своите доклади пред Антикорупция те припомнят твърденията в жалбата, че парите биха могли да са свързани с недекларирани средства на част от висшите служители на българското правителство, включително и Борисов.Едно порше за 70 000 евро
17
6
 
2
 
! Отговори
Браво на България ! преди 3 години
Българската икономика засега не се свива а расте - за първите три месеца 2,4 % ръст !
16
4
 
7
 
! Отговори
KRADLIFOTO GOFFETO преди 3 години
ИМА ръст... в краденето на милиони и инвестирането в имоти в БАРСЕЛОНА и Поршета на мазни Ко ври има ръст ама за доходите на народа....НЕМА!!! РЪСт
15
7
 
5
 
! Отговори
България е по-добре преди 3 години
За първите три месеца България има ръст от 2,4 % !!!