Еврочленстовото не са само фондове, а участие в политики

Йотова: Кризата с COVID-19 показа на рентген проблемите на Европа
34
Еврочленстовото не са само фондове, а участие в политики
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

България не трябва да бъде просто ползвател на европейски средства. Европейското членство означава активно участие при формирането на европейските политики. За да не живеем с чувството на хора от периферията от Европа, трябва да знаем какво искаме и да го отстояваме. Тази теза вицепрезидентът Илияна Йотова изрази пред курсистите в Национална програма „Управленски умения“ на Българско училище за политика „Димитър Паница“. Вицепрезидентът е редовен гост-лектор в училището, съобщиха от прессектетариата на "Дондуков" 2. Представители на местната и изпълнителната власт, на неправителствения сектор участват в курса.
 
Според Илияна Йотова за предлагания възстановителен план в ЕС е необходима сериозна дискусия на различни нива, с активното участие на гражданското общество. Всяка държава трябва да изготви до есента своя национална програма и за да може България да отстоява тази програма на европейско ниво, трябва да има национален консенсус. По думите на вицепрезидента този план е възможност за страната ни да рестартира икономиката си, като заложи на няколко ключови приоритета на развитие. За Илияна Йотова по-важен е разговорът не за големите суми, а за ефективността на средствата.

Вицепрезидентът постави въпроса за отворената икономика на България и зависимостта ѝ от големи компании извън страната в контекста на все по-капсулиращата се европейска икономика.
 
„Кризата с COVID-19 показа на рентген проблемите на Европа и на всяка държава членка, които години наред оставаха скрити“, подчерта вицепрезидентът. Илияна Йотова изтъкна дълбоките и дълготрайни последствия от кризата – не само здравни, но и политически, икономически, социални. „През 2009 г. бе отбелязан най-големият срив в БВП на съюза – спад с малко повече от 4%. За края на 2020 г. се очаква спад с повече от 8%. Почти двойно в сравнение с финансовата криза отпреди 10 години“, посочи вицепрезидентът.
 
В изказването си Илияна Йотова открои основните предизвикателства пред Европа – Брекзит, приемането на многогодишния бюджет на ЕС, миграцията, климатичните промени, цифровизацията. „Приемането на Многогодишната финансова рамка 2021-2027 г. закъснява много, а и се наслагват допълнителни проблеми като дупката от 84 млрд. евро заради напускането на Великобритания. Формирането на повече приходи и по-конкретно на собствени приходи за ЕС, общоевропейски данъци за технологични компании, общоевропейски дълг, размерът на вноската на държавите членки са само част от дълга и сложна дискусия, която очакваме да получи определени контури на предстоящата само след няколко дни среща на върха в Брюксел – на живо след няколко месеца прекъсване“, заяви вицепрезидентът.
 
Илияна Йотова прогнозира много висока социална цена на настоящата криза и отново настоя за наказателни процедури не само за прекомерен бюджетен дефицит, но и за нарушаване на социални права и ръст на безработицата. Според вицепрезидента е необходима специална програма за младежка заетост. „За страна като България, с най-висок процент неработещи и неучещи млади хора, това е абсолютно задължително“, посочи вицепрезидентът.
 
Вицепрезидентът Йотова е категорична, че не трябва да се допуска да бъдат използвани страховете на хората за политически цели. „Ако гражданите загубят доверието в мерките, които се предлагат, последствията могат да бъдат много тежки. Няма по-страшно от това да срутиш доверието в институциите. Като лидери трябва да управляваме кризата, а не просто да я наблюдаваме“, убедена е Илияна Йотова.
 
Вицепрезидентът приветства приемането на България в ERM II или т.нар. чакалня на еврозоната и заяви, че никое правителство не бива да допуска нови критерии и двойни стандарти по пътя към пълноправното членство в пространството с единна валута. Лош пример в това отношение са неприемането на България в Шенген и все още съществуващият Механизъм за сътрудничество и проверка.
 
В изказването си вицепрезидентът постави акцент върху темата за европейската интеграция на Западните Балкани, като изтъкна приноса на България, която върна този въпрос в европейския дневен ред. След българското председателство на Съвета на ЕС беше изгубена инерцията, заради пандемията Берлинският процес на практика е забравен. Илияна Йотова изрази съжаление, че България не се е борила за поста на еврокомисар по разширяването. „Така страната ни щеше да бъде институционализираният лидер в тази част на Европа и щеше смело да поставя тези въпроси“, подчерта вицепрезидентът.
 
Илияна Йотова отново отбеляза отсъствието на ЕС от международната сцена и при взимането на решения за големите проблеми.


Изказването на вицепрезидента породи оживена дискусия по широк кръг от проблеми.


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ако вицепрезидентището беше част от Австралия примерно, подобно изказване би било нормално. Но то е част от Европа и освен надменно и самодоволно, цитатчето не е нищо друго. БСП-то от години има едни от най-лошо подготвените политици в България. Какво друго да очакваш.
26
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Има още тук-там хора с акъла си!! Такива са Президентът и Вицепрезидентът ни !!
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Само така герберасти всички на амбразурата
24
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
От тези двамата никаква полза,не знаят за какво получават заплата,тази институция трябва незабавно да се закрие!!!
23
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
От говорителка на Партията се е издигнала много. Гледам станала и Вице. ама коефицента на тъпня е пак същия. Оставихме ме ви там преди столетия и пак ви намираме там пак завряни по политиките. Нагли ***.
22
2
 
7
 
! Отговори
Безделница преди 10 месеца
Коя беше тази те.тка ? Аха безделницата на безделника Радев !
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Е от къде да знаем , досега все Усвояваха и по някоя друга програма земеделска или къщи за тъщи
20
0
 
6
 
! Отговори
ех мааму преди 10 месеца
Ами как да има доверие в институциите, като всеки път като чуем за институциите е защото са се Ос'рали зрелищно. Иначе ако Българин има вземане даване, с която и да е институция от образование, през изпълнителна и правосъдна система, та чак до общинските и държавни администрации резултатите са плачевни. Или не знаят какво правят, или не искат да го свършат. Става все с кавги и разправии!
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ГЕРП и ОП и ДПС с Радев се хапят кой да вземе повече евра от еврозоната а после народа ще връща заемите им.
18
3
 
9
 
! Отговори
Minuva42 преди 10 месеца
"Няма по-страшно от това да срутиш доверието в институциите."Ко речи? Ами вие точно това правите :)
17
3
 
9
 
! Отговори
Minuva42 преди 10 месеца
Плюят по България, плюят по ЕС. Нищо продуктивно от тези..."необходима сериозна дискусия на много нива..." На баба ти фърчилото!
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ква цифровизация, кви ги дрънка тая??
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 1Каква връзка намираш между Йотова и Борисов, та се опитваш да остроумничиш бездарно?
14
7
 
8
 
! Отговори
1 преди 10 месеца
До Анонимен-11,за другарката Йотова не знам,къде живее,но виждам др.борисов къде живее,сякаш в друга България,където всичко е наред,заплатите добри,пенсиите също,народа живее,в пълна идилия,само той бил най-добрия,него ако го нямало,България,щяла да се затрие,затова нямал да подава оставка,но българския народ,видя за 7-8 години,некадърно управление,на какво дередже е.Много пъти съм писал,че родените след 1975 година,трябва да поемат кормилото,За управление,на БЪЛГАРИЯ.
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Еврофондове има но *** ги краде до народа най много да стигат 15 процента
12
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
тая па с косата все е на Софрата ! нали нейния Станишко е в Ес - той Не прави политики за България !
11
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Импийчмънт за Радев!Предател,Юда ис Кариотски - вън!
10
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Другарката Йотова живее с чувството че е в периферията на Европа, а аз заради такива като нея клякащи пред руските попове и Русия живея с чувството че съм в периферията на руската империя
9
3
 
14
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 10 месеца
Йотова и *** преди за пореден път да се вглеждат в дертовете и кусурите на Европа, да вземат да поразчистят и подредят къщичката на поверената им институция, и по-скоро касите, сейфовете, чекмеджетата и шкафовете на секретарите и съветниците си, както и на другите си служители и дори на чистачките си, да не вземе някой документ с бриф Строгосекретно, да изкочи изневиделица отнякъде и да ги изпере през физиономиите ... !!!
8
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Костинбродска ***.