Еврочленстовото не са само фондове, а участие в политики

Йотова: Кризата с COVID-19 показа на рентген проблемите на Европа
34
Еврочленстовото не са само фондове, а участие в политики
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

България не трябва да бъде просто ползвател на европейски средства. Европейското членство означава активно участие при формирането на европейските политики. За да не живеем с чувството на хора от периферията от Европа, трябва да знаем какво искаме и да го отстояваме. Тази теза вицепрезидентът Илияна Йотова изрази пред курсистите в Национална програма „Управленски умения“ на Българско училище за политика „Димитър Паница“. Вицепрезидентът е редовен гост-лектор в училището, съобщиха от прессектетариата на "Дондуков" 2. Представители на местната и изпълнителната власт, на неправителствения сектор участват в курса.
 
Според Илияна Йотова за предлагания възстановителен план в ЕС е необходима сериозна дискусия на различни нива, с активното участие на гражданското общество. Всяка държава трябва да изготви до есента своя национална програма и за да може България да отстоява тази програма на европейско ниво, трябва да има национален консенсус. По думите на вицепрезидента този план е възможност за страната ни да рестартира икономиката си, като заложи на няколко ключови приоритета на развитие. За Илияна Йотова по-важен е разговорът не за големите суми, а за ефективността на средствата.

Вицепрезидентът постави въпроса за отворената икономика на България и зависимостта ѝ от големи компании извън страната в контекста на все по-капсулиращата се европейска икономика.
 
„Кризата с COVID-19 показа на рентген проблемите на Европа и на всяка държава членка, които години наред оставаха скрити“, подчерта вицепрезидентът. Илияна Йотова изтъкна дълбоките и дълготрайни последствия от кризата – не само здравни, но и политически, икономически, социални. „През 2009 г. бе отбелязан най-големият срив в БВП на съюза – спад с малко повече от 4%. За края на 2020 г. се очаква спад с повече от 8%. Почти двойно в сравнение с финансовата криза отпреди 10 години“, посочи вицепрезидентът.
 
В изказването си Илияна Йотова открои основните предизвикателства пред Европа – Брекзит, приемането на многогодишния бюджет на ЕС, миграцията, климатичните промени, цифровизацията. „Приемането на Многогодишната финансова рамка 2021-2027 г. закъснява много, а и се наслагват допълнителни проблеми като дупката от 84 млрд. евро заради напускането на Великобритания. Формирането на повече приходи и по-конкретно на собствени приходи за ЕС, общоевропейски данъци за технологични компании, общоевропейски дълг, размерът на вноската на държавите членки са само част от дълга и сложна дискусия, която очакваме да получи определени контури на предстоящата само след няколко дни среща на върха в Брюксел – на живо след няколко месеца прекъсване“, заяви вицепрезидентът.
 
Илияна Йотова прогнозира много висока социална цена на настоящата криза и отново настоя за наказателни процедури не само за прекомерен бюджетен дефицит, но и за нарушаване на социални права и ръст на безработицата. Според вицепрезидента е необходима специална програма за младежка заетост. „За страна като България, с най-висок процент неработещи и неучещи млади хора, това е абсолютно задължително“, посочи вицепрезидентът.
 
Вицепрезидентът Йотова е категорична, че не трябва да се допуска да бъдат използвани страховете на хората за политически цели. „Ако гражданите загубят доверието в мерките, които се предлагат, последствията могат да бъдат много тежки. Няма по-страшно от това да срутиш доверието в институциите. Като лидери трябва да управляваме кризата, а не просто да я наблюдаваме“, убедена е Илияна Йотова.
 
Вицепрезидентът приветства приемането на България в ERM II или т.нар. чакалня на еврозоната и заяви, че никое правителство не бива да допуска нови критерии и двойни стандарти по пътя към пълноправното членство в пространството с единна валута. Лош пример в това отношение са неприемането на България в Шенген и все още съществуващият Механизъм за сътрудничество и проверка.
 
В изказването си вицепрезидентът постави акцент върху темата за европейската интеграция на Западните Балкани, като изтъкна приноса на България, която върна този въпрос в европейския дневен ред. След българското председателство на Съвета на ЕС беше изгубена инерцията, заради пандемията Берлинският процес на практика е забравен. Илияна Йотова изрази съжаление, че България не се е борила за поста на еврокомисар по разширяването. „Така страната ни щеше да бъде институционализираният лидер в тази част на Европа и щеше смело да поставя тези въпроси“, подчерта вицепрезидентът.
 
Илияна Йотова отново отбеляза отсъствието на ЕС от международната сцена и при взимането на решения за големите проблеми.


Изказването на вицепрезидента породи оживена дискусия по широк кръг от проблеми.


34
Още от ЕС
Заради коронавируса Гърция "замрази" издаването на "златни визи"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ако вицепрезидентището беше част от Австралия примерно, подобно изказване би било нормално. Но то е част от Европа и освен надменно и самодоволно, цитатчето не е нищо друго. БСП-то от години има едни от най-лошо подготвените политици в България. Какво друго да очакваш.
26
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Има още тук-там хора с акъла си!! Такива са Президентът и Вицепрезидентът ни !!
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Само така герберасти всички на амбразурата
24
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
От тези двамата никаква полза,не знаят за какво получават заплата,тази институция трябва незабавно да се закрие!!!
23
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
От говорителка на Партията се е издигнала много. Гледам станала и Вице. ама коефицента на тъпня е пак същия. Оставихме ме ви там преди столетия и пак ви намираме там пак завряни по политиките. Нагли ***.
22
2
 
7
 
! Отговори
Безделница преди 3 седмици
Коя беше тази те.тка ? Аха безделницата на безделника Радев !
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Е от къде да знаем , досега все Усвояваха и по някоя друга програма земеделска или къщи за тъщи
20
0
 
6
 
! Отговори
ех мааму преди 3 седмици
Ами как да има доверие в институциите, като всеки път като чуем за институциите е защото са се Ос'рали зрелищно. Иначе ако Българин има вземане даване, с която и да е институция от образование, през изпълнителна и правосъдна система, та чак до общинските и държавни администрации резултатите са плачевни. Или не знаят какво правят, или не искат да го свършат. Става все с кавги и разправии!
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ГЕРП и ОП и ДПС с Радев се хапят кой да вземе повече евра от еврозоната а после народа ще връща заемите им.
18
3
 
9
 
! Отговори
Minuva42 преди 3 седмици
"Няма по-страшно от това да срутиш доверието в институциите."
Ко речи?
Ами вие точно това правите :)
17
3
 
9
 
! Отговори
Minuva42 преди 3 седмици
Плюят по България, плюят по ЕС.
Нищо продуктивно от тези...
"необходима сериозна дискусия на много нива..."
На баба ти фърчилото!
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ква цифровизация, кви ги дрънка тая??
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 1

Каква връзка намираш между Йотова и Борисов, та се опитваш да остроумничиш бездарно?
14
7
 
8
 
! Отговори
1 преди 3 седмици
До Анонимен-11,за другарката Йотова не знам,къде живее,но виждам др.борисов къде живее,сякаш в друга България,където всичко е наред,заплатите добри,пенсиите също,народа живее,в пълна идилия,само той бил най-добрия,него ако го нямало,България,щяла да се затрие,затова нямал да подава оставка,но българския народ,видя за 7-8 години,некадърно управление,на какво дередже е.Много пъти съм писал,че родените след 1975 година,трябва да поемат кормилото,За управление,на БЪЛГАРИЯ.
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Еврофондове има но *** ги краде до народа най много да стигат 15 процента
12
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
тая па с косата все е на Софрата ! нали нейния Станишко е в Ес - той Не прави политики за България !
11
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Импийчмънт за Радев!
Предател,Юда ис Кариотски - вън!
10
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Другарката Йотова живее с чувството че е в периферията на Европа, а аз заради такива като нея клякащи пред руските попове и Русия живея с чувството че съм в периферията на руската империя
9
3
 
14
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 седмици
Йотова и *** преди за пореден път да се вглеждат в дертовете и кусурите на Европа, да вземат да поразчистят и подредят къщичката на поверената им институция, и по-скоро касите, сейфовете, чекмеджетата и шкафовете на секретарите и съветниците си, както и на другите си служители и дори на чистачките си, да не вземе някой документ с бриф Строгосекретно, да изкочи изневиделица отнякъде и да ги изпере през физиономиите ... !!!
8
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Костинбродска ***.