Източната германка с по-висока пенсия от западната

Някои получавали пенсия под 800 евро на месец
4 авг 2020 21:30, Петя Славова
36
Източната германка с по-висока пенсия от западната
Снимка: БГНЕС

Близо 2,5 милиона германски пенсионери, които са се осигурявали за старост поне 40 години, получават пенсия под 1000 евро на месец. Това са над 30% от хората, работили 40 години, става ясно от справка на германското правителство, изготвена по искане на парламентарната фракция на Лявата партия.

И още данни: от общо 21 милиона пенсионери в Германия цели 17 милиона са с пенсия под 1000 евро, а почти всеки втори получава по-малко от 800 евро. Тук обаче трябва да уточним, че в тази статистика за получателите на пари от държавното пенсионно осигуряване са включени и хората, които имат право и на допълнителна пенсия, например от частни пенсионни фондове. И въпреки това данните показват, че дори и да си се осигурявал десетилетия наред, достойният живот на старини изобщо не е гарантиран.

Проблемът се корени в биографиите на милиони хора в Германия. Който през годините е работил на непълно работно време, получавал е ниска заплата или пък трудовият му стаж е недостатъчен, не може да очаква висока сума от държавното пенсионно осигуряване. Това важи най-вече за жените, при които средната пенсия възлиза на 693 евро месечно.

Именно такъв е профилът на много жени от западните провинции на Германия, където навремето мъжът изкарваше парите, а жената се грижеше основно за децата и припечелваше само от време на време нещо допълнително. Тази сметка излиза само ако брачният съюз се запази и след пенсионирането – с двете пенсии може да се живее добре. Но ако остане сам, а преди пенсионирането си не е изкарвал добри пари, човек лесно може да попадне в категорията „бедност на старини”.

По-различна е картината в източните провинции на Германия. Статистиките от времето непосредствено преди падането на Берлинската стена показват, че работещи са били цели 90% от жените в тогавашната ГДР. За сравнение: по същото време в Западна Германия е работела едва всяка втора жена. Което си личи и по размера на пенсиите им днес: в източните провинции жените получават средно 907 евро месечна пенсия – с 214 евро повече от връстничките им в западните провинции, предаде БГНЕС.

За щастие възрастните хора в Германия разчитат не само на държавната пенсия. Всеки с месечен доход под 796 евро има право на социална помощ. Към момента такава помощ получават 560 000 души в Германия, което се равнява на 3% от хората над 65 години. И тук жените са мнозинство.

А що се отнася до бъдещите пенсионери, все повече от тях ще са работили на непълен работен ден, а това означава, че ще са застрашени от бедност на старини. Тук жените отново са по-силно представени.

И още един проблем пред бъдещите пенсионерки: много жени работят в сектори като здравеопазването, социалната помощ и услугите, където заплащането е ниско. Съответно ниски ще са един ден и пенсиите им.
 


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
знаещ преди 1 месец
С хиляда евро пенсия в Германия си умрял като куче.
Това се равнява на 5 лева пенсия и да си под наем за 400 лева.
33
0
 
0
 
! Отговори
Щерю преди 1 месец
Тая вече е преборила комунизма и тъмното му минало...
32
1
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До Анонимен/31

Не знаех, че червеят наричал себе си (стриктно погледнато от твоите разсъждения) "баща на републиката".

Дерзай с опорките, че не просто се клатят, а направо висят...
31
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Христо Христов

"Тpoли лъжливо, я кажи къде съм написал, че "презирам аденауер"?"


>>> "и се презирам немците, наричащи плазмодия аденауер "баща на републиката"."

Аденауер е "немец", тъй че освен, че го нарече плазмодий имплицитно го "презираш".

Толкова си прост, че не знаеш какви ги говориш.
30
3
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До Анонимен/29

Тpoли лъжливо, я кажи къде съм написал, че "презирам аденауер"?

Next!

ПП. безродният чеpвей аденауер, също като доста гербаджии, дори за презрение не е достоен.
29
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Христо Христов

"Затова презирам Аденауер .. "

Затова ли лъжеш като бесен, за да можеш да "презираш"? Конфронтиран с фактите отговора на червения трол Х Х е, "хората могат да прочетат", но когато му се представят доказателствата за измамните му твърдения, изведнъж вече те не важат.
28
3
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До До Христо Христов

Ние си изплатихме репарациите на Гърция (със стоки и пари: БНБ пускаше облигации за населението, за да може да ги изплати) и по същото време България изпреварваше Гърция като икономика.
А немците - правилно си разбрал мнението ми за тях и то е напълно обосновано от фактите които изложих.
27
0
 
3
 
! Отговори
До Христо Христов преди 1 месец
Прощавай ако има недоразумение във връзка с написаното от мен в пост 23! От общия ти тон останах с впечатленето, че критиката ти към германците по повод изплащането на репарации се простира отвъд и касае и останалите членове на коалицията.
Мисля обаче, че може би си имал нещо на лична основа, затова си толкова необективен, та чак да ги презираш, наричаш червеи и стадо. Не мисля, че има народ който изцяло да заслужава такова отношение, а германският е един от достойните народи на тази планета, каквото и да е правил, както и да е подвеждан, включително и в наши дни!
26
3
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До дядо Ташунко.

На никого не съм фен. Оценям добрите качества на една или друга нация, понякога знам на какво се дължат, понякога не... но искам всеки народ да има свободата да се развива както хората искат.
Затова бях срещу ссср и сега съм срещу ес, и се презирам немците, наричащи плазмодия аденауер "баща на републиката".
25
3
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 25

Какво конкретно пиша, с което не си съгласен?

ПП. Винаги е хубаво човек да научи неизвестни факти от историята.
24
2
 
3
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 1 месец
Ти говориш за "затриване на ген", момченце. Образован младеж си и се размисли малко върху думите си, дали някой има право да затрива ген. В немските гени има много качества, които правят тази нация забележителна. От всеки народ и всеки човек вземи най-доброто, на лошото не обръщай внимание. С теб вероятно може да се спори културно, но не разполагам с никакво свободно време днес. Като не си фен на австрийците, подигравайки се на германците, на кого си фен? На хамериканците или рушняците? На кого?
23
0
 
5
 
! Отговори
До Христо Христов преди 1 месец
Ти познаваш ли българската история и въобще, българин ли си, че пишеш такива глупости?!? България е толкова ощетена от несправедливите мерки след втората световна, че ако нещо, то всичко трябва да се сложи на масата отново и преразгледа! Още повече че е участвала с войски на страната на Атлантата. Гърция може да реве както си иска, но факт е че е превзела огромни български територии и всяко оплакване е връх на наглост!
22
4
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До дядо Ташунко

Въобще не съм фен на австрийците, но ако трябва (отстрани) да ги сравнявам с немското стадо, са направо богове.
21
1
 
4
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 1 месец
до Христо Христов. Доядя ме снощи на глупостите, които си написал и може да съм пресолил манджата. Явно си фен на австрийците, една незначителна нация в днешно време, "интелектуалци", мързеливци и дерачи на чуждите туристи в австрийските планини. Нищо не е останало от някогашна велика Австроунгария. Имам немски и австрийски произход по едната си линия. Отдавна съм зачертал австрийската линия, защото всички австрийци, които познавам, са бо.клу.ци с високо мнение за себе си. Какво произвеждате вие
20
3
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До дедо Ташунко

Отделно, че всяка дума в предните ми постове е истина и отричането им е признак на логорея... или комплекси за малоценност породени от социална изолация.
19
3
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До дедо Ташунко

Фактите са, че немските чеpвеи два пъти отказаха да се обединят и заживеят свободни и независими.
Но австрийските политици сами извоюваха свободата и независимостта си.
Австриец трябваше да оправи германия от местната им проказа през 20те, 30те... и както върви ПАК австриец ще трябва да ги оправя.
И да, и в Австрия имаше либерали и *** нпо-та, но се освестиха, за разлика от промитото немско стадо. Колкото по-скоро "немският" ген бъде затрит - толкоз по-добре.
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Източната германка арбайтила, а западната не арбайтила. И сега...
17
2
 
8
 
! Отговори
ЩАЗИ преди 1 месец
Наште хора бачкаха отлично, осбено Щирлиц
16
0
 
6
 
! Отговори
от зад преди 1 месец
Друго си е от изток това от запад е кафява и мирише.
15
0
 
11
 
! Отговори
БГ ПЕНШЪНЪР преди 1 месец
А ТУК ИМА ПЕНСИЙКИ ПО 125 ЕВРА