Защо поставиха страната ни сред 5-те най-застрашени от коронавирус?

Броят на новозаразени не расте, но растат смъртните случаи
27 сеп 2020 15:28, Петя Славова
38
Защо поставиха страната ни сред 5-те най-застрашени от коронавирус?
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Това, което е наблюдаваме в цяла Европа, е нарастване на броя на потвърдените заразени случаи – почти навсякъде – повече от месец, на някои места това нарастване е в значителна степен, а на други по-малко.

На този фон България изглежда като че ли броят на новите случаи не нараства въобще, но причината, поради която Европейският център за контрол на болестите постави България сред 5-те страни, които са обект на загриженост, фактът, че въпреки броят на потвърдените случаи не расте, броят на смъртните случаи почти не е спирал да нараства. Това заяви пред БНР д-р Петър Марков, епидемиолог и преподавател в Оксфорд.

Още по темата

Той посочи, че за разлика от други страни като Франция или Испания, където броят на инфекциите расте стръмно, те имат много бавно нарастване на броя на смъртните случаи:

"Този контраст е по-няколко причини – едната от тях е, че в Западна Европа се справят много по-добре с лечението на тежкоболните хора. От друга страна профилът на новозаразените там е много по-млад – средната възраст е много по-ниска, докато при нас това не е така".

Според него е вероятно в България в по-малка степен реално се откриват заразените случаи и „може би изпускаме много заразени – най-добрият индикатор е броят на смъртните случаи“.

А тъй като в Западна Европа новите случаи са при по-млади хора, вероятно и заради това смъртността там е по-ниска.

"При нас на повърхността видимо изглежда, че няма нарастване на случаите, на фона на нарастващите смъртните случаи, дълбоко се съмнявам, че броят на инфекциите не нараства", коментира експертът.

И допълни, че в България вероятно нивото на осъзнаване сред възрастните хора, че трябва да се пазят и да внимават е по-ниско: "А това има голямо значение".

"Ако погледнете статистиката за броя на заразените, в Европа ще видите, че навсякъде те нарастват много – примерно Франция и Испания, очевидно е, че имаме една втора вълна – на някои места тя е по-висока от първата", посочи още д-р Марков.

Той изтъкна още, че това, което се вижда от динамиката на разпространение на вируса от пролетта, през лятото и досега, показа, че вирусът не се влияе чак толкова много от климатичните и температурните промени и ние нямахме голямо намаляване на разпространението заради лятото:

"Напротив – повечето от страните, които бяха наложили строги мерки за затваряне, които на повечето места отпаднаха в средата май – около месец по-късно вече видяхме нарастване – в средата на лятото. И това показва, че причината за това нарастване е спирането на строгите мерки за ограничаване на разпространението на вируса. И това не е учудващо, това бе очаквано.


38
Още от ЕС
Трудният път до сърцето на принцеса: Виктория и съпругът й Даниел
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
Ивон преди 3 седмици
Я отиди в някое ковид отделение без предпазен екип и лесно ще разбереш-има ли го вирусът или не.....ха,ха.
32
2
 
1
 
! Отговори
гражданин преди 3 седмици
За 6 месеца не познавам един болен от ковид, а от грип все някой познат се разболява всяка година.Живея в голям град. Стана като приказката за лъжливото овчарче. Номера минава веднъж, ама втори път няма да мине. Ще има безредици ако ни затворите. Гербави боkлyци.
31
1
 
1
 
! Отговори
:) преди 3 седмици
Поставили са ни сред петте най-застрашени щото не им се вързваме на лъжите.
30
1
 
0
 
! Отговори
аууу преди 3 седмици
Зависи от какво са записани,че са умрели. Боко иска КПП!
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Абе Мангъров е по- велик.
Отрицател номер едно.
Хората правят класация на застрашените държави, той седнал да отрича като шопа:"НЕма такова животно,,
28
0
 
1
 
! Отговори
До 25 преди 3 седмици
Болниците не правят ,,скрининг,,
Епидемиолозите се занимават с тези анкети.
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Вече обясних. Инструкциите са да се налагат фашистките нареждания на СЗО. В БГ това не се прави, затова сме в черния списък. Винету не е стока, но трябва да се признае,че не е от най-послушните марионетки.
26
4
 
3
 
! Отговори
Handel преди 3 седмици
До Анонимен 6
Не е въпросът до самобичуване. Просто у нас изкуствено се поддържа авмосфера настрах и несигурност, и под прелог борба с еируса се вземат милиарди заеми, малка част откоито отиват да се подкупят потенциакни избиратели (например държавни чиновници), а другите пари потъват по офширни сметки под формата на подкрепа за бизнеса.
25
1
 
3
 
! Отговори
Handel преди 3 седмици
До Ант.
Въобще не е ясно. В България се изплащат баснословни суми на болниците за да издирват заразени (което повечето хора грешно мислят че означава "болни"), поради което болниците като открият един заразен започват да проверяват контактите му - семейство, работа, училище т.е. все хора, които би трябвало да са "заразени", и въпреки това те са относително малко), докато в Европа се прави "скрийнинг" - т.е. се тестват не само предполагаеми "заразени", а голям брой хора от някаква група.
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"в България вероятно нивото на осъзнаване сред възрастните хора, че трябва да се пазят и да внимават е по-ниско: " -- демек българите са rлynaци, което си е така.
значение"
23
0
 
6
 
! Отговори
да ама не преди 3 седмици
Особено днес нито един смъртен случай........
22
1
 
3
 
! Отговори
До 16 преди 3 седмици
Като се натиснеш в човека отпред, минаваш по-бързо.
21
0
 
3
 
! Отговори
Няма нужда преди 3 седмици
да си експерт, за да стигнеш до същите изводи.
20
3
 
8
 
! Отговори
Ант. преди 3 седмици
Съвсем правилно,да се съди по бр.на починалите.Например в Италия на денонощие се правят 100 000 теста,а в Бълг.по1000 с което заблуждават,че тук има малко заразени,а те са стотици повече.
19
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това си е нещо като минишенген, без визи, но с основание за ограничения. По законен път в името на здравето. А пролетта щедро гонеха нашите от държавите си. Лицемерие и бюрокрация в действие
18
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Всеки трябва да пази дистанция, колкото е възможно по-голяма. Хигиена и с маски ,където се изискват
Няма гаранция за ефективността на тези мерки, но все пак трябва да се спазват. Дори 5% са повече от 0%,нали?
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Да,Италия и Испания, Франция са много по-добре откъм смъртност...
Айде стига, да не сме ***
16
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ами те възрастните са най-глемите камикадзета. Два пъти влизаме в разправия на опашката в супермаркета в последния месец, защото са качени отгоре ми. И като им кажеш да се дръпнат се зверят. Сбирки на 3-4 възрастни екземпляра на пейка също са обичайно явление. Как да ги пазя?
15
5
 
13
 
! Отговори
Доко преди 3 седмици
Това не отговаря на фактите ,на практика обикновенните хора у нас са без нормално здравеопазване ,а голяма част от тях страдат и от недохранване ,интересно е ,че общата смъртност при нас намалява ,а реално от заможните жители нямаме повече от 5 случая
14
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Възрастните хора в Европа бяха покосени през пролетта. Сега са предпазливи, а младите не се пазят никъде по света.