Ердоган: Очакваме Европа да не ни дискриминира

Не се виждаме другаде, освен в Европа, заяви президентът на Турция
21 ное 2020 18:06, Нели Христова
97
Ердоган: Очакваме Европа да не ни дискриминира
Снимка: БГНЕС

Президентът Реджеп Тайип Ердоган призова Европейския съюз за диалог, като предупреди блока да не се превръща в инструмент за вражда по време на ескалиращото напрежение в Източното Средиземноморие, предаде АФП.

Разполагането от Турция на кораб за търсене на газ във води, за които Гърция има претенции, предизвика ожесточена словесна война с държави-членки на ЕС, които в началото на този месец удължиха санкциите срещу Анкара за още една година. Мерките включваха разрешаване на забрани за визи и замразяване на активи срещу лица, участващи в оспорвани проучвания на газ в Средиземно море.

“Очакваме ЕС да спази обещанията си, да не ни дискриминира или поне да не се превърне в инструмент за отваряне на вражди, насочени към страната ни”, каза в събота Ердоган във видеообръщение към конгреса на управляващата партия.

“Не се виждаме другаде, освен в Европа”, добави той. “Предвиждаме да изградим бъдещето си заедно с Европа.”

Съобщението на Ердоган идва, когато лидерите на ЕС трябва да решат на срещата на върха през декември дали да наложат допълнителни санкции заради скорошната дейност на Турция.

Турският изследователски кораб „Олуч Рейс” остава в центъра на напрежението и в събота Анкара удължи мисията му в Източното Средиземноморие до 29 ноември, въпреки протестите от Атина.

В същата реч Ердоган заяви, че Турция иска “активно да използва своите дълги и близки съюзнически отношения със САЩ за решение на регионални и глобални проблеми”.

Той не беше сред първите световни лидери, които поздравиха новоизбрания президент Джо Байдън. И докато той се радваше на тесни връзки с американския президент Доналд Тръмп, между двете страни имаше напрежение по няколко въпроса. Закупуването от Турция на високотехнологична руска система за противоракетна отбрана разгневи Вашингтон, докато Анкара протестира срещу отказа на САЩ да екстрадира мюсюлмански духовник, когото Ердоган обвинява за организирането на неуспешен преврат през 2016 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
3
 
! Отговори
Велика Франция преди 3 години
Накрая на Макрон ще му писне от наглите анадолци и ще натисне червеното копче.
60
2
 
8
 
! Отговори
Хъкълбери Фин преди 3 години
Когато българите са имали азбука и са пишели на нея историята си, мамелюците са имали само пясък в задниците си.Дири и днес, нищо не се е променило.
59
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да се родиш турчеляк е проклятие.Ще изплащаш цял живот кървавите дела на предците си, които без свян унищожиха 1 000 000 арменци, вземаха кръвен данък малки момчета от семействата им и избиха още милиони на Балканите.туркестан е неоосманистка и терористична измeт, каквато винаги е била.За такива, само сатър.
58
1
 
3
 
! Отговори
До Пурко преди 3 години
Бе какви 10 милиона, те само в Германия са повече !
57
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До когатоOtkriha vaksinata za korona
56
10
 
1
 
! Отговори
муспи преди 3 години
Султанът се оплакал пред Синедриона, че Европа му пречи да възтанови Отоманската Империя, за да не се включи в ЕС с празни ръце. Най ще приеме България със Западните покрайнини, защото знае че Европа няма нищо против. А спора с Гърция е смешен, - изследванията в международни води са утвърдени с договора в Чечня и после потвърдени от Асамблеята на Необвързаните Нации в Йемен. Българският Национален Лидер Ахмет Доган е дал зелена светлина на усвояването на Источното Средиземноморие.
55
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя верно ли си мисли, че са за Европа"След СирияСлед АрменияЗлед закавите към Гърция.След заиграфките с ИДЛуд човек.
54
9
 
10
 
! Отговори
когато преди 3 години
До 59 Анонименосманлиите са дошли са заварили една държава с език и култура кавато вие и сега нямате(доста е гнусно да опъ,ваш козички или да налиташ на мъжко) . османлиите са били племе без държава но явно не правиш разлика. какви постижения от светвно значение сте постигнали турците...назови някоя пиеса,опера, нещо с което сте познати на света освен с баклавата и локума ???римската империя е облагородила а вие сте съсипали завледените народи
53
6
 
13
 
! Отговори
ха ха преди 3 години
я нека да се проведе референдум сред държавите в ес къде виждат турция ...резултата ще е , че 90 % ги виждат зад босфора в азия !!! каква европа го гони тоя...обижда немците,французите,заплашва гърците и анексира кипър и мисли , че някой ще пусне неоосманизма в ес !!!
52
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никакви остъпки за тоя, докато той не направи първата крачка. Този е професионаелен измамник.
51
7
 
9
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 3 години
Той Ердоган островите на Гърция щял да вземе, Крим от Русия щял да вземе, Алепо от Сирия, че Хатай, дето заграбихте от Сирия, не ви стигна на турчилята! Тук е момента да попитам- а от Иран нещо не иска ли да вземе?Не признавал Ердоган Лозанския договор, до когото с много хитрост и решимост едвам се добра Ататюрк, за успешен за Турция! Нека тогава някой да вземе да му припомни какви са били клаузите на Севърския договор!
50
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ган4о Балканскипо-скоро Константинопол ще е отново гръцки...
49
14
 
8
 
! Отговори
Ган4о Балкански преди 3 години
Koga Turcia i Rusia ste podeliat Bulgaristan...
48
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
охо мелизистанчета още бисерчета сте надраскали,нама такива простоци на таз плонета като вас,хахахаха
47
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако Турция нападне Гърция и им вземе островите, какво мислиш, че ще се случи? Дори една пушка няма да стреля. Просто целия ЕС ще затвори границата с Турция, пълна икономическа блокада, няма европейски туристи, изтегляне на всички европейски инвестиции и заводи от Турция. И турците ще ядат камъните на Анадола, това ще стане. Турците сами ще върнат островите и ще лазят на колене за прошка на Европа. Ето затова Ердоган омекна, защото икономическата война е по-страшна от тази с танкове и пушки.
46
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 51хахахаха,много развинтена фантазия имаш,личиси колкотие акъла,ще са пукна от смех
45
7
 
11
 
! Отговори
stiling до ХАХА преди 3 години
"Ако ЕС наложи Санкции на Турция,Турция Ще Нападне Гърция и ще й вземе островите,Няма да има какво да губи,"Драги и какво ще стане ПОСЛЕ след като Турция окупира островите на Гърция? Какво ще спечели Турция? ЕС веднага ще вдигне санкциите щото ще се уплаши ли, или ще наложи тотална икономическа блокада на Турция според теб а? Според мен ще прекъснат всички търговски отношения с Турция и тогава им давам около 3 до 6 месеца и после пълен икономически крах. Путин няма да помогне. ХАХАХА!
44
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
do 51и днес бг разбраха че си куха лейка затова ти трият коментарите!
43
8
 
14
 
! Отговори
До 48 преди 3 години
Е те, точно турците унищажиха халифата, няма къде да отидат вече. Навсякъде ще ги посрещнат на нож. Османците са най-долната издънка на мюсюлманското племе, ведолюбвани и от свои, и от християни. Няма път напред пред тях!
42
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя лицемер омекна и взе да се подмазва на Европа. Но в душата си остава терорист от ислямска държава. Затваряйте границата с Турция. Изолирайте ги тия изостанали ислямски варвари. Европа няма нужда от тях.