Шега обиди Орбан, Унгария обвини Германия в "нацистки порядки"

"ЕС без смахнатите Унгария и Полша", призовава комедийно шоу
25 ное 2020 19:30, Нели Христова
119
Шега обиди Орбан, Унгария обвини Германия в "нацистки порядки"

За Европейски съюз „без смахнатите Унгария и Полша“ – това послание в едно сатирично шоу по германската телевизия вбеси Орбан и неговите съмишленици. И те не останаха длъжници на Германия, пишат от DW.

Орбан напада критичните медии, Орбан се гушка с Русия, Орбан прокарва извънредно законодателство: унгарският премиер често е обект на закачки в сатиричното предаване „Heute Show“ по германската обществена телевизия ZDF. След такива предавания представители на унгарското правителство често се пенят и пишат обидено коментари.

За Орбан стана дума в шоуто и през миналата седмица. Комедиантката Каролин Кебекус на висок глас се възмути от ветото на Унгария и Полша срещу бюджета на ЕС. Тя нарече Орбан „унгарски гулаш с уши“ и предложи всички държави – без Унгария и Полша – да напуснат Евросъюза, след което да основат нов съюз на име EUODBUUP – зад това съкращение на немски се крие името „Европейски съюз без смахнатите Унгария и Полша“.

Нямаше как да се мине без коментар от страна на унгарското правителство. Този път обаче правителственият говорител и държавен секретар Золтан Ковач направо откачи. В понеделник той публикува становище на официалния правителствен сайт на английски език, където обикновено излизат само декларациите на Орбан и на кабинета му.

Според Ковач, за хумор и сатира в политиката имало място, но всичко си имало граници. Той твърди, че германското сатирично предаване за пореден път е прекрачило червената линия и е нарушило всякакво приличие, наричайки Орбан „идиот“, а Унгария и Полша „паразити“. Всъщност обаче нито Каролин Кебекус, нито водещият Оливер Велке използват думи като „идиот“ или „паразити“.

"Германците се смятат за по-висши"

Ала това не беше всичко. Ковач заяви, че германската обществена телевизия била „изцяло индоктринирана“ и разпространявала „по арогантен и зложелателен начин една унизителна карикатура на унгарския министър-председател“. Накрая правителственият говорител извади от цилиндъра и нацисткото минало: „Спомням си за едни други времена, когато германците се смятаха за по-висши и гледаха на нас изотгоре. Но това май не завърши много добре.“

Ковач тъй и не обясни обаче какво точно свързва 4-минутната сатира с безумната мания за величие на нацистите. От неговите думи не се разбира и друго нещо: Как точно би изглеждала една сатира за Виктор Орбан, която унгарското правителство ще сметне за приемлива? А и още нещо. Тъкмо унгарският правителствен говорител, който толкова често настоява да не се разпространяват лъжи за страната му, приписва на телевизионната сатира определения, които изобщо не са били използвани в нея. На този въпрос на ДВ Ковач досега не е реагирал.

"Пропагандно видео"

Унгарският държавен секретар Тамаш Менцер, който отговаря във Външното министерство за комуникацията и образа на Унгария в чужбина, също отправи срещу сатиричното шоу повече или по-малко ясни обвинения в нацистки възгледи. По унгарската телевизия М1 той заяви, че уважавал германците, но те „били готови на всичко“, само и само „да разрушат“ имиджа на Унгария зад граница. Излъчената сатира не била нищо друго, освен едно „пропагандно видео“. „А германците винаги са били силни в пропагандата,“ каза държавният секретар.

Унгарското правителство не за пръв път отправя срещу Германия обвинения в нацистки нагласи. През октомври правителственият говорител Ковач заяви, че бившата германска министърка на правосъдието и сегашна заместник-председателка на Европарламента Катарина Барли използвала нацистки методи по отношение на Унгария и Полша. Поводът беше едно интервю, в което Барлей казва, че Унгария и Полша трябвало на изгладуват упоритостта си. Тогава Ковач написа в Туитър: „Коя точно част от своето ноу-хау по отношение на гладуването искате да използвате, госпожо Барлей? На Сталинград, на Ленинград или на Варшава?“

Виктор Орбан също е обвинявал Германия, и по-специално канцлерката Ангела Меркел, в нацистки похвати. В отговор на една реплика на Меркел, която всъщност искаше да свали напрежението, той каза: „Германците вече веднъж са пращали кавалерията – тогава под формата на танкове. Нашата молба е да не я пращат втори път. То още тогава не беше добра идея. И не сработи.“

Орбан намекваше за германската окупация на Унгария през март 1944 година. Преди това в една дискусия Меркел каза, че Германия се опитва да склони Унгария към спазване на принципите на демокрацията и правовата държава, но няма намерение „начаса да изпраща кавалерията“. Тогава репликата на Орбан произведе скандал между Берлин и Букурещ.

Бъркат сатирата с истински новини

Сега едва ли ще се стигне чак до междуправителствен скандал, макар че в същото това време унгарският обществен телевизионен канал М1, който е рупор на правителството и е изцяло свободен от политическа сатира, редовно и съвсем сериозно разпространява фалшиви новини за Германия. Например: че в страната е в пълен ход ислямизацията и дехристиянизацията. Този канал понякога дори излъчва германска политическа сатира, представена обаче като сериозни новини. През 2018 година например в централна новинарска емисия беше съобщено, че от уважение към мюсюлманите, по повод на Рамадана, германският град Есен (на немски думата означава „храна“, „хранене“) бил прекръстен във Фастен („постене“). Което всъщност беше шега от едно сатирично онлайн-списание.
 


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
1
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До Анонимен/81

100% прав.
Ако зависеше от немците - никога нямаше да имат държава. Да не забравяме отказа на "бащата на немската република" - влечугото аденауер да обедини източните със западните немци, да не забравяме, че източните немски ръководители са се молели на Сталин да строи стена в берлин още 50те, а той е токазал.
81
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Германия е измислена страна, един Франкенщайн, един безуспешен проект на Бисмарк. Проект който доведе Европа до две разрушения, а днес ставаме свидетели на третото. Когато Германия е силна, Европа е зле. Германия не трябваше да съществува като единна нация след безумията, които натвори. Не искам такава държава да бъде начело на Европа.
80
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Играя от доста време една мрежова игричка с танкчета и да поляците са най-дебилните,унгарците малко след тях!
79
1
 
11
 
! Отговори
Рамзан Кадиров преди 1 месец
А бе то туй Германия не е ли една страна в която пращат хора в затвора ако имат "неправилно" мнение за някои събития от миналото?
78
1
 
7
 
! Отговори
Германия Хъш преди 1 месец
...германската обществена телевизия била „изцяло индоктринирана“...
И идиотизирaна.
Спрях да гледам хойте шоу от 3-4 години, пълна пропаганда.
77
0
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 месец
Ще ви светне правилната лампичка,дано не е късно.
76
1
 
8
 
! Отговори
До 76 I ain't t преди 1 месец
Това все още е БЪЛГАРСКА страница и тук се пише на БЪЛГАРСКИ и на киррилица!!!
75
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Орбан е прав днес германия ползва похвати от1939 само че опаковани в друга опаковка.днес в германия има мелязко имигрантско-немски расизъм към бели-имигранти от югойзточна европа.
74
6
 
6
 
! Отговори
Сандо преди 1 месец
когато политици се вързат на журналисти става смешно
73
14
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 месец
ОРБАН ОТИВА ПРИ ЯНОШ КАДЪР, ДА СЕ ОПЛАКВАТ ЗАЕДНО ОТ ЗАПАДА.
72
4
 
0
 
! Отговори
Общо взето ... преди 1 месец
Така стана ... ама нали знаете, че никога няма да разберете как точно ...
https://youtu.be/aC4BC-Hxq9g
Черен съм сега и в профил и в анфас ...
71
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 68

Ами смешното е че балканските ни съседи ни обвиняват за какво ли не, но ние сме единствените съюзници на Хитлер, които отказаха да пратят войски в СССР, както и спасихме евреите :)) Унгарците са участвали активно на съветска територия, може би за това се възмущават от Германия :)))
70
0
 
0
 
! Отговори
Казвам ви аз ... преди 1 месец
Има виртуозни изпълнители на тоя свят има и виртуозни композитори ... сегаааааа ... аз не съм виновен, че в моята композиция се забъркаха разни външни фактори ... ама все пак оркестъра си изпълни изпълнението перфектно ... добре че не гледаха палката на диригента ... :D
69
2
 
0
 
! Отговори
Не е смешно...никак преди 1 месец
Една грешка и брадвата в главата ми ... Изобщо не е смешно .... Никога повече няма да го правя това .... Нямаш право никога да искаш това повече от мен ....
68
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Унгарец обвинява немец в нацизъм. Това е някакъв виц.
67
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Шпековете немат ли си чишки да си се шегуват с тех ? Ама то с 3 и повече пола объркването е големо, не знаеш на кой арш по-напред да го нa4yкaш....
66
4
 
0
 
! Отговори
Тъпо е ...3 преди 1 месец
Мислех го мислех го и имаше само един начин *** Симо 2 ама няма ви кажа детайли.... ама ако рикушета пропуснеше падаше моята глава така че стига сте мрънкали за вас нямаше никаква опасност, ама за мене беше всичко или нищо така че щом главата ми е на мястото си,а енергийните пластове преди няколко дни предизвикаха нещо като енергийно торнадо ще да знаете, че рикушета оцели точно кой трябваше ама сега искат да довършат схемата и да свият още няколко милиона като не ги платят, а в сметките им
65
3
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До Другия голям проблем...

На теб какво, истанбулската конвенция с брюкселския джендъризъм май ти липсва?
64
3
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 месец
До Анонимен

ЗАВИСИ, ЗА ВАС ДРУГАРИ РАЯ Е СССР НА СТАЛИН. НО ЗА ХОРАТА ТОВА Е АДА.
63
5
 
6
 
! Отговори
sofeto преди 1 месец
Тоя г-н "маджаро" явно се е амнезирал и обижда бивши съюзници на фашисти с които са били партия на фронта и при извозването на евреите в конски вагони. А днес се прави на "Честни сини очи" от Кюстендил!!!