Ядем храни, пълни с химикали и бактерии

В тях са открити и остатъци от дезинфектанти
26 ное 2020 14:54, Петя Славова
39
Ядем храни, пълни с химикали и бактерии
Снимка: БГНЕС

При извършените през 2019 проверки на съдържанието на храните в Германия са установени различни нередности, съобщи Федералната служба за защита на потребителите и сигурност на храните. Констатирани са редица замърсявания в резултат на лоша хигиена при производството и пласмента на храните, но също така и множество измами, предава "Дойче Веле".

Остатъци от дезинфектанти

Както са установили проверяващите, в 41 от проверените случаи в сладкарници и кафенета уредите за разбиване на сметана не са били изплаквани с вода след дезинфекция. „Съществува опасност в машината да останат следи от дезинфектанта, които след това да попаднат в сметаната“, казва Михаел Кюне от Организацията за защита на потребителите.

Останки от дезинфектанти са открити и във филе от пангасиус: при обработката на рибата често се използват  уреди, които не се дезинфекцирани, но така също и вода, съдържаща дезинфектанти. Рибата би трябвало накрая да се изплакне с много вода, за да се предотврати задържането на остатъци от дезинфектант, посочва Георг Шрайбер, ръководител на отдела за сигурност на храните във Федералната служба за защита на потребителите. Той призовава вносителите да засилят упражнявания от самите тях контрол и да пускат на пазара само сигурни хранителни продукти.

Дезинфектантите съдържат наред с другото хлорат и бензалкониев хлорид. Хлоратът възпрепятства поемането на йод от щитовидната жлеза – тоест може да предизвика нежелани здравословни проблеми у хора с функционални нарушения на щитовидната жлеза. Бензалкониевият хлорид пък може да доведе до дразнене в стомашно-чревния тракт.

Внимавайте със суровата кайма!

Експертите отправят предупреждения и по отношение на суровата кайма. В 7% от проверените 420 проби те са открили бактерията ешерихия коли. При сходно проучване, направено десет години по-рано, само 0,8% от пробите са били положителни. Тези бактерии могат да предизвикат остро възпаление на червата. „Малките деца, по-възрастните и хората с отслабена имунна система, както и бременните е най-добре изобщо да не консумират сурова кайма“, казва Фридел Крамер, председател на Федералната служба за защита на потребителите.

Етикетът не отговаря на истината

Макар да не е опасен, провереният от контрольорите риган се оказал неособено апетитен – щом в 13% от проверените опаковки са открити останки от маслинови листа. Във всяка пета опаковка имало и частици от други растения, включително клечки.

Сред възможните причини за фалшификацията са нарасналите цени на подправките, предполагат от Службата за защита на потребителите. И за да може риганът да бъде предложен на по-ниски цени, е „допълнен“ с други растителни частици.


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Щом и немците ядат некачествено, какво остава за българите...
37
0
 
2
 
! Отговори
а гу знайте преди 1 месец
3 та светов. е пред портите
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вие четете ли? Статията се отнася за Германия.
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има му лесното, спирате да ядете...

По зле сме от държави от третия свят...
34
2
 
3
 
! Отговори
22 преди 1 месец
Супер! Ние ще внимаваме! Как?! На етикета не пише че съдъжа дезинфектант, нали?
Тогава - КЪДЕ Е АГЕНЦИЯТА ПО КОНТРОЛ НА ХРАНИТЕ? КОЙ ДА Й СВЪРШИ НЕЙНАТА РАБОТА?!!!
33
1
 
0
 
! Отговори
Нобелова награда преди 1 месец
Всъщност, идеалисте, един неграмотен харесва друг неграмотен. Такава е иделистическата ви връзка с бай Тръмп.
32
0
 
0
 
! Отговори
До неграмотния идеал преди 1 месец
Ама ти освен,че си тревожен, на първо място си неграмотен и абсолютно лишен от възпитание.
31
0
 
0
 
! Отговори
Сузи преди 1 месец
Уважаеми учителю,
обещавам да се поправя и да пиша по-бавно следващия път, та да не си хабиш червеното. Иначе се радвам,че идеята ти е допаднала.
Поздрави!
30
0
 
5
 
! Отговори
Идеалист преди 1 месец
Неуважаеми ***. Това е от бързината на писането ми и тревогите ми за бъдещето! Радвай се на изумелия Байдан, извратените Клънтънови и лъжеца Обама. Всичките са войнолюбци! Заложиха в изборите на най-долните ***, които 4 поколения не са работили нищо, даже ги въоръжиха! Да правите накави асоциации с България. С помоща на кого ГЕРБ печели изборите и къде се е обучавал Цветанов?
29
1
 
8
 
! Отговори
Идеалист преди 1 месец
Това е само увертюрата. Като дойдат Баидановците и се сключи денонсирания договор от Тръмп за Свободна търговия между САЩ и ЕС, тогава ще разберем какво ядем - американски ГМО-та. И няма да можем да ги забраним. Много ще плачем за Тръмп!
В България всики десни партии са свързани със Сорос и ДП на САЩ!
28
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Идеалист
Ти вместо да плачеш за полуграмотния Тръмп, по-добре прочети буквара!
27
3
 
4
 
! Отговори
Идеалист преди 1 месец
Това е само увертюрят. Като дойдат Баидановците и се сключи денонсирания договор от Тръмп за Свободна търговия между САЩ и ЕС, тогава ще разберем какво ядем - американски ГМО-та. И нама да можем да ги забраним. Много ще плачем за Тръмп!
26
3
 
0
 
! Отговори
Учителя ти преди 1 месец
До Сузи

Да го побликуват сагласен съм,само да те питам ти колко имаш по български в училище?
25
1
 
0
 
! Отговори
Лектър Канибалов преди 1 месец
"Макар да не е опасен, провереният от контрольорите риган се оказал неособено апетитен – щом в 13% от проверените опаковки са открити останки от маслинови листа. Във всяка пета опаковка имало и частици от други растения, включително клечки."

Включват клечки в ригана,за да можеш да си изчистиш зъбите с клечка след ядене. Това е дори практично.
24
1
 
2
 
! Отговори
Канибал Лектър преди 1 месец
Кой яде сурова кайма?
23
0
 
4
 
! Отговори
кръпел преди 1 месец
тази статия е за Германия ...
а във България според бабх всичко е в нормите ...
22
4
 
2
 
! Отговори
Georgiev преди 1 месец
Статията е за храната в Германия! Заглавието е подвеждащо и излишно провокативно.
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кюфтета вече трябва да ги пържим или на скара.
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Лидл освен палмово масло, продуктите съдържат и рапично масло.:):):)
19
0
 
10
 
! Отговори
Сузи преди 1 месец
Да направят списъци с фирми и техните продукти, съответно какво е калпаво и да го побликуват. След това да се актуализира редовно и да им свободен достъп за всички. Това е в подкрепа на потребителския контрол, защото поради защитните ви тайни хората се тровят...