CNN: Ако искате да пътувате догодина, може да ви искат имунизационен паспорт

Разработват се мобилни приложения за здравните данни на потребителите
28 дек 2020 20:42, Анисия Иванова
543
CNN: Ако искате да пътувате догодина, може да ви искат имунизационен паспорт
Снимка: Bloomberg

Сега, когато ваксините срещу Covid-19 започват да се разпространяват, много хора може би мечтаят за деня, в който могат да пътуват, да пазаруват и да отидат отново на кино. Но за да извършите тези дейности, в крайна сметка може да се нуждаете от нещо в допълнение към ваксината: мобилно приложение, което да изиграе ролята на „имунизационен паспорт“, пише CNN.

Няколко компании и технологични групи започнаха да разработват приложения или системи за смартфони, в които отделните хора да могат да качват информация за своите тестове и ваксинации относно Covid-19, създавайки цифрови идентификационни данни, които да бъдат показвани на входа на концертни зали, стадиони, кина, офиси или дори при посещение на друга държава.

Common Trust Network, инициатива на базираната в Женева организация с нестопанска цел The Commons Project и Световния икономически форум (WEF), си партнира с няколко авиокомпании, включително Cathay Pacific, JetBlue, Lufthansa, Swiss Airlines, United Airlines и Virgin Atlantic, както и с други организации. Създаденото от групата приложение CommonPass позволява на потребителите да качват в профила си медицински данни, като например резултат от тест за Covid-19; доказателство, че са ваксинирани; здравен сертификат или пропуск под формата на QR код, които могат да бъдат показани, без да се разкрива чувствителна информация

„Можете да бъдете тествани всеки път, когато преминавате дадена държавна граница. Не можете обаче да бъдете ваксинирани всеки път, когато пътувате“, каза Томас Крамптън, главен маркетинг и комуникационен директор на The Commons Project. Той подчерта необходимостта от прост и лесен начин за удостоверяване на информация.

Големите технологични фирми също се намесват. IBM разработи собствено приложение, наречено Digital Health Pass, което позволява на компаниите да персонализират данните, които ще са им необходими за влизане в дадена страна или при посещението на дадена локация, включително тестове за коронавирус, измерване на температурата и данни за имунизация. След това данни се съхраняват в "мобилен портфейл", съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

В усилията си да се справят с предизвикателството около връщането към нормалното състояние след широкото разпространение на ваксините, разработчиците на приложения може да се наложи да се изправят пред други предизвикателства, вариращи от проблеми, касаещи неприкосновеността на личния живот до представянето на ефективността на различните ваксини. Но най-належащото предизвикателство може просто да бъде технологията да се справи с кризата в общественото здраве, като разработи приложения за проследяване на контактните лица, както бе направен опит в началото на пандемията.

Тогава Apple и Google оставиха на страна съперничеството си по отношение на смартфоните, за да разработят съвместнa система, базирана на Bluetooth, за да уведомяват потребителите, ако са били изложени на заразено с Covid-19 лице. Много държави и държавни правителства по света също се опитаха да разработят свои собствени приложения.

За да се насърчи по-добрата координация, Linux Foundation си партнира с инициативата Covid-19 Credentials Initiativе –  колектив от над 300 души, представляващи десетки организации от пет континента, а също така работи и с IBM и CommonPass, за да помогне за разработването на набор от универсални стандарти при приложенията, които ще проследяват ваксинациите и ще съхраняват данните, свързани с тях.

„Ако успеем, трябва да можете да кажете: имам имунизационен паспорт на телефона си, който получих, когато бях ваксиниран в еди коя си държава. Това ще може да се използва и когато трябва да се возите със самолет или като „вход“ до концерт на закрито, където ще бъдат допускани само онези, които са имунизирани“, коментира Брайън Белендорф, изпълнителен директор на Linux.

След като създадат този паспорт, компаниите ще трябва да се уверят, че хората се чувстват комфортно да го използват и не се притесняват, че качват в платформата лична информация. CommonPass, IBM и Linux подчертаха неприкосновеността на личния живот като важно място в техните инициативи. IBM казва, че позволява на потребителите да контролират и дават съгласие за използването на техните здравни данни и им позволява да избират нивото на детайлност, което искат да предоставят на властите.

„Доверието и прозрачността остават от първостепенно значение при разработването на платформа, играеща ролята на цифров здравен паспорт или каквото и да е решение, което обработва чувствителна лична информация“, заяви компанията в публикация в блог.

Също така не е ясно доколко ефективни са ваксините за спиране на предаването на вируса, казва специалист по инфекциозни болести в Станфордския университет. Така че, докато приложението, което ще служи като имунизационен паспорт ще показва, че сте получили ваксината, това може да не е гаранция, че ще присъствате безопасно на събитие или ще се качите на полет.

„Все още не знаем дали ваксинираните хора могат да предадат инфекция, или не“, коментира д-р Джули Парсънет. Той обясни, че докато това не бъде изяснено, няма да знаем дали въпросните паспорти реално ще бъдат ефективни.

И все пак, изпълнителен директор на фондация Linux очаква въвеждането на имунизационните паспорти да се случи доста бързо, да има редица приложения, които да предлагат услугата и да бъдат „широко достъпни“ още през първата половина на 2021 година.


543
Още от ЕС
Партиди от руската ваксина пристигат в Сърбия до края на годината
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
462
1
 
4
 
! Отговори
славянин преди 3 седмици
Има само едно малко, но изключително важно нещо, което упорито пропускат да предвидят нашитe ''любящи глобални бащици и майчици'' - че ще има глобално колективно ''любовно послание'' с огън и кръв срещу тях!
461
1
 
6
 
! Отговори
Добрич преди 3 седмици
Хората си го казаха бием ви вирус , а да ли ще оцелеем е друг въпрос , аз няма да си бия този вирус нито жена ми нито мойте роднини , като не ме пуснат в самолета голяма работа като кажат и на работа няма да ходиш щото нямаш ваксина че кой ще им работи *** който няма пети клас хахахаха , на мен ми се живее затова всеки път има ли протести в Берлин ние с семейството ми сме там .
460
1
 
7
 
! Отговори
Ха преди 3 седмици
Ако искат да има пътуващи, ще трябва да минат и без паспорт ! Иначе , ще фалират от седене ;) Едва 10% ще има ваксинирани ...!
459
1
 
0
 
! Отговори
hamsiq преди 3 седмици
V rusiq dali shte e zadaljitelna vaksinata.Shte se premestq tam
458
2
 
1
 
! Отговори
iiiii преди 3 седмици
Dano ni udari meteorid ili da stane ogromno zemetresenie i da se svarshva.Nervnata mi sistema ne izdarja veche.Ne izdrjam poveche.
457
0
 
9
 
! Отговори
Krom преди 3 седмици
До Анонимен 453 - Да, Оруел се оказа доста по голям визионер отколкото се очакваше! Както и Антъни Бърджес - препоръчвам "Портокал с часовников механизъм" - романа е велик, а филма на Стенли Кубрик - култов. Всички тези хора са прозряли напред в нашето време, в което всеки ден се убеждаваме. Такива работи!
456
0
 
15
 
! Отговори
Krom преди 3 седмици
Естествено! Следващото движение на Прозореца на Овъртон - започва сатанизирането на тези които не искат да се ваксинират. Сега - регистър в Испания, изискване за имунизационен "паспорт", и т.н. хубави и демократични начинание. По нататък и преследване ще започне. Всяко нещо по реда си - напред към "brave new world" който Ви е подготвен от тези с власт - към новото "нормално"!
455
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Лекарската тайна беше една от последните свещени и пазени такива. Сега с лека ръка я пренебрегват в името на тоталния контрол над населението. Какви времена доживяхме...
454
1
 
26
 
! Отговори
Соро/соид преди 3 седмици
Догодина- с имунизационен паспорт, от 2022- само с имплантиран чип!
453
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Невежеството е сила....
СВОБОДАТА Е РОБСТВО!
Добре дошли в прекрасния нов свят!
Не ни оставят нищо човешко.
Когато притиснеш човека без изход, на ход е звярът!
452
2
 
23
 
! Отговори
Идеалист преди 3 седмици
Тази статия показва ясно, че така наречените конспиративни теори са верни и са истина. Болеста е измислена от мизантропите събиращи се всяка година в Давос. Догодина, ще се съберат в Сингапур, прехваления град на неоглобалистите, където контролът е почти тотален. Хората от силовите структури, да знаят, че са само слуги на тези дяволи. Обърнете оръжието срешу тях, като го обърнахте през 1989 г.
451
17
 
2
 
! Отговори
COVID ДИКТАТУРА преди 3 седмици
То 4 000 000 булгаристански селяни никога НЯМА ДА ПЪТУВАТ. Ша копат на нивиците си.
МЕНТЕТА ХРАНИ И НАПИТКИ ЗА ДА МРАТ ХОРАТА ПО-БЪРЗО.
кино, опера и театър сичката вятър
450
0
 
18
 
! Отговори
1959 преди 3 седмици
Има нещо гнило в англия ,щом тук се репресира думата ,сор,осо,иде,н?
449
0
 
43
 
! Отговори
1959 преди 3 седмици
Ето ви новото робство и мрачно средновековие ,което налагат на цял свят няколко болни *** мозъка! И нашите компрадори понеже няма за тях накъде ,сляпо вярват и изпълняват всяка идиотска заповед от евроначалниците си
448
1
 
32
 
! Отговори
дам преди 3 седмици
CNN = фалшиви новини и пропаганда
447
1
 
40
 
! Отговори
епидемиолог преди 3 седмици
Като ви казвах че ще измислят начини да ви ги забият насила, - не ми вярвахта. А ако сега всички хора откажат да пътуват- ще измислят нещо друго. И всичко ще го правят от хуманни чувства само- загрижени за човечеството?

И никога няма да обяснят, след като се осигурят ваксини за всички желаещи, с какво нежелаещите ваксини могат да навредят на ваксинираните. Оруел ряпа да яде!
446
3
 
17
 
! Отговори
Bili преди 3 седмици
а ако решите че не искате васкини и паспорти и чипове и тн, ще има Европейска полиция - ще идват да ни бият полицаи от полша, румъния, германия...
навеждай главата, и отвори бузи...
445
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
От къде на къде? Сатанистите с кинтите съвсем са се смахнали,и най-лошото е,че не се усещат,че са психично болни.
444
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Чиновник . Ама ти сериозно ли си мислиш ,че ще спрат да приемат ,,емигранти ,, които нямат документи за никакви карантинни мерки ? Сериозно ли мислиш ,че като нямат паспорти и документи за самоличност ,ще спрат да ги вземат ? Я се наври в к/чи ..ъз !
443
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 441: А на тези,които се ваксинират и чинно си изпълняват заповедите на управляващата банда,ще бъде посочено,че трябва да се чипират,тъй като ще бъде измислено нешо друго и те пак,чинно,ще бъдат чипирани!

А следващата и последна фаза за изпълняващият безумства ***,ще бъде по команда ,зададена в чипа,в качеството си на щастливо стадо,да потеглят направо към крематориумите,за производство на екологично чист дим.

А за малкото мислещи,да се запознаят с "протоколи на ционските мъдреци"!