В Германия кръщават циклони "Ахмет", "Бартош", "Джемал"

Идеята е да отразят многообразието на германското общество
11 яну 2021 20:00, Елка Василева
93
В Германия кръщават циклони "Ахмет", "Бартош", "Джемал"
Снимка: wetterberichtigung.org

Ахмет вместо Александър, Драгица вместо Сабине: циклоните и антициклоните в Германия вече носят и чужди имена - за да отразят многообразието на германското общество. Идеята е на колектив от журналисти.

"Ахмет" - така се казва циклонът, преминал тези дни над Германия. А след него идват тези два циклона - "Бартош" и "Джемал", пише Дойче веле.

Необичайното тук са не самите циклони, а техните имена. Зад тях стои медийната организация "Ню Джърман Медиа Мейкърс" (NdM) - съюз, който се застъпва за повече многообразие в медиите. Колективът от журналисти е платил за избор на имената на общо 14 циклона и антициклона, които през следващите няколко месеца ще преминат над Германия. Идеята: да се привлече вниманието към все по-голямото многообразие на германското общество.

26% от населението са с мигрантски произход

"Досега времето винаги е имало предимно типично германски имена", се казва в прессъобщението на организацията. Журналистите припомнят, че според данните на Федералната статистическа служба цели 26 процента от населението на Германия са хора с миграционен произход. "Да направим и времето по-многообразно - това е чисто символична стъпка", казва в тази връзка председателката на NdM Ферда Атаман.

От журналистическата организация целят медиите да показват всички лица на германското общество и се застъпват за повече журналисти с миграционен произход. Според NdM техният дял в момента е най-много 10% от всички журналисти. От организацията настояват до 2030 година този дял да нарасне до 30 на сто. Кампанията за кръщаване на 14 циклона и антициклона с чужди имена се финансира с дарения.

Всеки може да стане кръстник на циклон

В Германия имената се определят от Свободния университет в Берлин, но всеки, който си плати, може да участва в избора на името. За антициклон се заплащат 360 евро, а за циклон - 240 евро. Разликата в цената идва от това, че областите с високо атмосферно налягане се задържат по-дълго. А мъжките и женските имена се редуват.

Годишно в Германия се кръщават около 150 циклона и между 50 и 60 антициклона. И ако метеорологичната карта трябва да съответства на статистическите данни за дела на хората с миграционен произход, ще са нужни над три пъти повече от сегашните 14 чужди имена на циклони и антициклони.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
какво кръщаат,циклон,или циклостил,не разбрах
71
0
 
1
 
! Отговори
слава Богу преди 3 години
муха мед,мустуа,хас ан,мюймюн.герман.са от дявола,затуй ядоха бахура в Руските степи,тия копел--даци са от падналите ангели,дяволи
70
0
 
2
 
! Отговори
е нормално преди 3 години
През 2017-та най-честото име за новородено в Лондон беше Ахмед. Населението се променя.
69
1
 
6
 
! Отговори
. преди 3 години
Казвал съм и пак повтарям - Германия е пътник!
68
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Nqma veche Germaniq otdavna q nqma ima edna okupirana strana ot USA i edin sasipan narod.Poglednete i BG na kakvo zaprilicha za 30 g s USA
67
1
 
11
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
До 2030г , Германия ще е ислямска на 1000% !!!!!!!!!!!! Фюрера се обръща в гроба.....сами си го направиха
66
0
 
13
 
! Отговори
Adam преди 3 години
Хак да им е. Не само германия, а цяла европа. Избиха си интелигенцията под национал-демократичен предлог и вместо 6 милиона евреи получиха 60 милиона муслита. Аллаху Акбар!
65
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голяма радост, варварите превзеха родината ми, ще им помагам с дарения - либерастката простотия няма край!
64
0
 
18
 
! Отговори
Додо преди 3 години
Чак пък... "Германия"... Германия умря 1945 година! И така, ясно е с имената, но да не вземе някой политкоректко да именува някой циклон "Мохамед" (нека мир бъде с него), че тогава, ония, от "религията на мира и любовта" ще го приемат като подигравка с пророка и ще заколят като кокошки на улицата които си ги нарочат за курбан. А после ще има хаштаг меченце, хаштах цветенце, "това са страхливци" и "инцидента няма абсолютно нищо общо с тероризма". Само съвет.
63
0
 
9
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Мустафа...
62
0
 
13
 
! Отговори
А преди 3 години
ГЕРМАНХАРЕМ-и така и така ги клатят то поне да сменят името на държавата.
61
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всъщност в Германия броят на мигрантите християни, вкл. от Африка, плюс този на мигрантите будисти и с други религии от Азия, е към 5 пъти по-висок от този на мюсюлманските мигранти. Много често индийци и други тъмнокожи или носещи чaлми хора са бъркани с мюсюлмани, макар че не са. От официално водещите се за мюсюлмани всъщност има и много атеисти.
60
2
 
10
 
! Отговори
мак преди 3 години
Малко им е многообразие във всекидневието или по празниците и пазари, тръгнали циклони да кръщават. Съвсем да изп.ерк.али.
59
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Последната официална статистика за мюсюлманите в Германия е от 2015 - между 5 и 6%, от които само част са с немско гражданство. Броят се повиши с бежанците с 1-2%.
58
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да не пропуснат и Ангела
57
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Малко известни факти са, че в Германия поляците гонят по брой турците, има 2 пъти повече мигранти италианци, отколкото българи, които сме над 300 000, и горе-долу точно толкова руснаци, колкото афганастански бежанци. Сирийците са почти равен брой с румънците.
56
3
 
7
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Малко власт ми трябва и ще изпратя нашите брат'чеди на безплатна екскурзия в Черно море с кораби....
55
2
 
15
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Настъпи времето,в което отново трябва да си обозначим народността,традициите и границите!Ако искаме да бъдем това,което сме! ВСЯКА ЖАБА ДА СИ ЗНАЕ ЛОКВАТА!
54
3
 
25
 
! Отговори
Ro преди 3 години
Някой метеоролог има ли тука да каже кой от двата циклона, Ахмет или Джемал, мина преди известно време през площада в Кьолн на една нова година, че нещо ми убягва...
53
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Imam al-ShafiiА пари кой ще им дава на тия ***?До сега основно живеят на социални помощи.Та като станат мнозинство какво? Ще произвеждат високотехнологичи джаджи даващи им комфортът на съвременият живот?Като какво например-дюнери?Шериатът е удобен защото дава право на определен вид хора да дерибействат и да мързелуват.Ти ако имаш дъщеря ще си съгласен ли да е нещо средно между предмет и животно за разплод на някакъв миризлив брадат дивак който ще я бие щото мохамед му е казал така?