355 обвиняеми, 900 свидетели: Започва суперпроцесът срещу мафията Ндрангета

Заподозрени са залавяни в Италия, Германия и България
13 яну 2021 16:00, Нели Христова
34
355 обвиняеми, 900 свидетели: Започва суперпроцесът срещу мафията Ндрангета
Снимка: БГНЕС

355 мафиоти от най-силната мафиотска групировка Ндрангета ще се изправят днес пред съда в Италия в суперпроцес, който ще продължи 2 години. Повече от 900 свидетели ще дават показания, а обвиненията включват убийства, трафик на наркотици, изнудване и пране на пари.

Процесът ще се проведе в специално модифицирана сграда в южната част на Калабрия, която е в сърцето на територията на Ндрангета.

Сградата, която преди е била кол център в град Ламеция Терме, е превърната в укрепена съдебна зала, за да има място за стотициге хора, които е вероятно да присъстват на производството. От 1980 г. насам в Италия не се е провеждал мафиотски процес в такъв мащаб.

Кои са подсъдимите?

Последният голям процес, който продължи от 1986 до 1992 г., беше насочен към голям брой семейства от Коза Ностра в Сицилия. Делото сега обаче е насочено само към една група - кланът Манкузо, който формира огромна част от разтегнатата мафия Ндрангета .

Въпреки че се твърди, че Ндрангета вече е по-голяма от Коза Ностра, кланът Манкузо действа най-вече в калабрийската провинция Вибо Валентия. По време на неотдавнашно досъдебно изслушване отне повече от три часа, за да се прочетат имената на обвиняемите, съобщава агенция Франс прес. Те включват политици, полицаи, държавни служители, както и предполагаеми членове и съучастници на клана.

Сред подсъдимите е и предполагаемият бос на клана - Луиджи Манкузо. 66-годишният мъж е известен още като "Чичото". Смята се, че други обвиняеми са с прякори като "Вълкът", "Дебелият" и "Блонди".

Броят на обвиняемите се увеличава на повече от 400, когато се вземат предвид 92-те заподозрени, избрали отделен ускорен процес. Сред тях са Джанкарло Пители, адвокат и бивш сенатор на партията Forza Italia на бившия премиер Силвио Берлускони.

Пители отрича Ндрангета да има връзка със света на политиката и други мощни институции като съдилищата.

Повечето от обвиняемите бяха задържани в Италия, Германия, Швейцария и България през декември 2019 г.

Какви са обвиненията?

Смята се, че Ндрангета контролира доставките на огромни количества кокаин, влизащи в Европа от Южна Америка и други страни.

Но дългият обвинителен лист за стотиците обвиняеми далеч надхвърля трафикът на наркотици. Той включва мафиотско сдружение, убийства, опити за убийство, изнудване, даване на заеми, разкриване на служебни тайни и злоупотреба с длъжност.

"Това показва колко дълбоко е вкоренена Ндрангета в обществото" казва пред AFP Федерико Варезе, професор по криминология в Оксфордския университет. "Шокиращо е, че имате престъпна група, която е толкова вкоренена в дадена територия, че трябва да изправяте пред съд стотици хора."

Централно място в случая има най-известният италиански антимафиотски прокурор 62-годишният Никола Гратери, който живее под полицейска защита повече от три десетилетия.

Той се е зарекъл да свали "тази задушаваща Ндрангета, която наистина отнема дъха и сърдечния ритъм от хората".

Но проф. Варезе предупреди, че процесът няма да отбележи края на групировката. "Можете да ги хвърлите в затвора, но ако не отстраните първопричините, поради които съществуват, те просто ще се възпроизведат", категоричен е той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Хм 2? преди 3 години
Ще видим, ще видим...
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
бойко се е възпроизвел има внуци който ще наследят богатството му. Добре е че и той ще пукне. Нормалните хора ще умрем и ще идем в рая.
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Италия си има мафия. Съди ги. България е водена от мафия. Недостижими са. Няма съд за тях. Гнусарска работа е бг.то
21
0
 
2
 
! Отговори
CCCP преди 3 години
До Вуйчо ВаньоНа всичкото отгоре е полицай от провинция Северен Рейн - Вестфалия. Абе, нали е на латиница, карай да е весело - музиката свири! Добре, че не са качили снимка с "Polis" на гърба на полицая...
20
0
 
1
 
! Отговори
Сряда преди 3 години
И каква мафия са тия, щом има кой да ги съди. Изоставате катеначото, но щом има заловени в България, вероятно са били на културен обмен.
19
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каквото и да е в Италия, дори да се възпроизведат, както казва професорът, обществото има воля. У нас изобщо не стоят така нещата, обществото иска именно този начин на живот който е в момента и допусна(и ще допусне) присъствието само на леви партии в парламента.
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мафия се бори за лекарствата и ваксини сега.Голям бизнес.
17
0
 
7
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Във филма за италианската мафия и разследващите я прокурори "Фалконе" беше казано " и накрая пак става каквото реши мафията" Тук пък винаги става каквото реши ДС мафията - най-опасната мафия.
16
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Европейският съюз кога ще направи съд в София (сърцето на управленската мафия) за да осъди всички упрявлявали страната от 30 години насам за кражби, изнудване, корупция и каквото се сетите още... ?
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо не кажете къде е Брендо? бойко къде е Брендо? бойко = мафия
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все пак там си нямат мишок като Гешев.
13
0
 
28
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 3 години
Абе тая снимка още в началото ми извади очите.***, мила моя не можа ли да изтеглиш една снимка на италианска, а не немска полиция? Само един път съм бил Италия ама помня, че имаха карабинери, polizia di stato, polizia locale и още някакви други тяхни си, но Polizei със сигурност нямат.Целия ви сайт е на принципа ала бала, джаста праста и давайте да даваме новини на килограм, непроверена инфо и лични пристрастия.Не сте журналисти, а копи пейстъри, евентуално превеждачи.Лека смяна Христова ;)
12
1
 
4
 
! Отговори
max mara преди 3 години
До ТазиАбе що е просъществувала толкова десетилетия - едва ли, но щом казваш...
11
0
 
8
 
! Отговори
Държавата на Бойко преди 3 години
Пернишката секта са добри хора според МВР и Прокуратурата щото убийствата и наркотрафика в Перник не се считали за престъпление!
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези от Оксфорд ако си мислят, че при тях не е така....
9
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А така, арестували италианският клон на Герб
8
4
 
10
 
! Отговори
Тази преди 3 години
тяхна мафия в сравнение с руската и албанската са като квартални хулиганчета!
7
1
 
7
 
! Отговори
Excramenti seniore! преди 3 години
Италия си има 4 мафии, които изглежда се занивамат с изключително с благотворителност, понеже като се заговори за корупция, всички сочат с пръст Бг. По някаво недоразумение и чиста случайност специалните прокурори, които се занимават с мафиите ги ... взривяват. Така-де, като пречиш на благаварителността, какво очакваш.
6
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хаха смешници са италианската мафия, тук в България наще превзеха държавата :Д
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да му мисли банкерката Цветелинка....и бившия и мъж....