Гърция се надява да започне постепенното отваряне на туристическия сектор

Летният сезон ще е ключов за страната
8 мар 2021 18:23, Нели Христова
16
Гърция се надява да започне постепенното отваряне на туристическия сектор
Снимка: БГНЕС

Гърция планира да отмени ограниченията заради коронавируса в търговията на дребно и да отвори училищата преди края на март и да започне постепенното отваряне на туристическия сектор през май преди жизненоважния летен сезон, съобщи днес правителствената говорителка Аристотелия Пелони, цитирана от Ройтерс.

Пелони каза пред журналисти, че решението зависи от данните за епидемията.

В средносрочен план с напредването на ваксинацията правителството планира да разреши отварянето на откритите тераси на заведенията през април и подновяването на туризма, който носи близо една пета от приходите в икономиката и осигурява работа на всеки пети гражданин на страната.

Успехът на туристическия сезон ще бъде ключов за Гърция, която бавно се възстановява от продължителната дългова криза, но икономиката й рязко се сви заради рестрикциите, свързани с COVID-19, пише БТА.

Гърция, която досега е регистрира 758 смъртни случая от COVID-19, неотдавна бе принудена да продължи локдауна в областта Атика до 16 март заради големия брой новозаразени с коронавирус, но Пелони каза, че има надежда за подобрение.

"Още ни предстоят тежки дни. Но вече сме на последната отсечка от този маратон", каза тя.

През последните 24 часа в Гърция са регистрирани 1142 новозаразени и 53 смъртни случая на пациенти с COVID-19. Общият брой на заразените от началото на епидемията достигна 205 120, а здравната система на страната, отслабнала по време на финансовата криза, е претоварена. В момента 466 пациенти са интубирани, а властите все повече се безпокоят за приема на нови болни, тъй като повечето от държавните болници са вече запълнени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако пуснат пак както миналата година да влизат заразените българи, макета и разни други балканци пак същотото сте стане
11
3
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
гърчолята са изпуснали края на държавата си.Въпреки,че много се стараят да угодят на НСР...В гръчко вилнеят такива банди,ограбващи и пребиващи възрастни и не толкова възрастни хора,че чак не е за вярване..но е факт
10
0
 
6
 
! Отговори
ха ха преди 3 години
Медиите вече са тотална катастрофа. Тотал-на...Гърция имала 758 смъртни случая..., пише в статията. Само че ....има....6 800 към днешна дата.....758 са в Атика вероятно, защото във втората част на изречението говорят за област Атика....Безобразен НЕпрофесионализъм на пишещите и редактиращите. И това вече е повсеместно. Ама моля ви, това не е Фейсбук, това е медия, която се чете и от образовани хора.Откъде ги събирате такива неграмотници?Срам ме е вече заради вас.
9
1
 
1
 
! Отговори
ss преди 3 години
ами седяха си на задниците и чакаха а тука балкан турист не спряха да мрънкат, че нямало къде да пият по 1 ракия ....
8
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що бе? Я вижте колко англичани идват да пият по черноморието.И колко много ходят да ги обслужват (за намаляване на безработицата)Има и балконинг и бира топла за 10 лева чашата!И чадърчета безплатни , но с диня по 20 лева парчето.И пак сте недоволни!
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много съм доволен от почивките ми в Гърция. Най-вече от отношението на домакините и липсата на бетон (приятни къщички).Отдавна не ходя на гоовномоорието тук. Не стига смрада, заразите, скапаната манджа по безотпадъчната технология, ами и обслужващия персонал се прави на велик. Иначе - изловени по гората, но с прИтенЗии... И плажа тук се чисти пре димно от вятъра. Не остана и едно небетонирано място в БГ.
6
1
 
14
 
! Отговори
Влак GT преди 3 години
Гърция е една прекрасна страна и дестинация, винаги отивам по няколко пъти годишно с удоволствие, изключение 2020, дано не се повтори, с нетърпение очаквам да отворят границите и потеглям.Отрицателните коментари ги смятам за смешни, но по-важното е че има избор.
5
13
 
1
 
! Отговори
До 3 Край преди 3 години
Нито в българия ще почивам нито в гърция!Тези две бедни и смешни държави съм ги отписал от моя тефтер.Държави за почивка в изобилие :) Например Дубай,Испания,Кипър,Турция,Малдиви,Италия и т.н.
4
0
 
3
 
! Отговори
Е справят се преди 3 години
GreeceCoronavirus Cases:206,281Deaths:6,797Recovered:176,078
3
16
 
10
 
! Отговори
Край преди 3 години
Гърция за мен е затворена страницаНе им ща фалшивото дзадзики ни захаросаното узо ни калмарите от МетроМаляките ви презират от мен да го знаетеВ БългАрия се почива по евтино и не по- зле
2
1
 
2
 
! Отговори
12 пъти преди 3 години
До 12% по-малкоВсъщност 12 пъти по-малко
1
0
 
7
 
! Отговори
12% по-малко преди 3 години
Гърция, която досега е регистрира 758 смъртни случая от COVID-19