Зеленият сертификат на ЕС - как, защо и кой може да го получи?

С него ЕК иска да можем да се движим свободно
84
Зеленият сертификат на ЕС - как, защо и кой може да го получи?
Снимка: БГНЕС

При липса на одобрение от Европейския съвет и Парламента, дигиталният зелен сертификат е предложението, с което Европейската комисия иска да можем да се движим свободно и безопасно в рамките на Европейския съюз по време на пандемията. Подробна информация на многото възникнали въпроси и съмнения дава специализираното издание за пътешествия "Травелер", цитирано от БГНЕС.

Какво е цифровият зелен сертификат?

Предложението на Европейската комисия е да улесни свободното и безопасно движение в рамките на ЕС по време на пандемията. Този момент е важен, тъй като сертификатът не е предпоставка за свобода на движение (основно право в ЕС). Целта е да помогне, а напредването на ваксинацията да премахне ограниченията по координиран начин.

Каква информация ще предоставя сертификатът?

Зеленият цифров сертификат ще включва три възможни типа информация: сертификат за ваксинация, сертификат за тест (RT-PCR или бързи антигени) и сертификат за хора, които са се възстановили от Covid-19 и имат антитела.

Защо толкова информация?

Въпреки че се говори за този зелен дигитален сертификат, наричан още "ваксинационен паспорт", трябва да се има предвид, че получаването на ваксината не е задължително и че не всеки има достъп до нея. Следователно, ЕК избра да включи два други вида сертификати, за да се съобрази с принципа на недискриминация.

Ако не съм ваксиниран, мога ли да имам "зелен сертификат"?

Да, тъй като вашият сертификат може да включва информация за RT-PCR или бързи антигенни тестове, които сте направили, или за това дали вече сте преболедували Covid-19.

Ще бъдат ли приемани сертификати за ваксинация с всички ваксини на пазара?

Не, поне в предложението на Европейската комисия, което включва само онези ваксини, които са получили разрешение за пускане на пазара в ЕС. Досега това са "BioNTech / Pfizer", "Moderna", "AstraZeneca" и "Janssen Pharmaceutica NV" са получили одобрение от Европейската агенция по лекарствата.

Това не е несъвместимо с факта, че всяка държава-членка може да реши да приеме и други ваксини.

Какви тестове за откриване на COVID-19 ще се приемат?

Само така наречените NAAT тестове, включително RT-PCR, както и бързи антигенни тестове, включени в списъка на Препоръка 2021 / C 24/01 на Съвета.

Ще имат ли различните сертификати срок на годност?

Това ще зависи от развитието на научните доказателства и тези, които проверяват сертификатите, ще решат, като вземат предвид разпоредбите на своите държави. Предложението на Комисията обаче предлага същите правила да се спазват при сертификатите, издадени от други държави-членки, като тези, следвани от собствените. В момента за сертификатите за възстановяване се дава цифрата от максимум 180 дни на валидност след първия положителен тест.

Кой може да има сертификат?

Те ще бъдат издадени на граждани на ЕС и техните семейства, независимо от тяхната националност; на граждани на трети държави, пребиваващи в ЕС, и на посетители, които имат право да пътуват до други държави-членки.

Как може да се получи?

Властите на всяка държава ще отговарят за издаването му. Болниците, клиниките, здравните власти биха могли да отговарят.

Колко ще струва?

Ще бъде безплатно.

Къде ще важи?

Във всички държави-членки на ЕС.

На какъв език ще бъде?

На официалния език или езици на издаващата държава и на английски език.

Какъв формат ще бъде?

Той ще се предлага в хартиен или електронен формат (може да се съхранява на смартфон). И двата варианта ще съдържат QR код с необходимата информация и цифров подпис, за да се гарантира автентичността на сертификата.

Какво означава с необходимата основна информация?

Що се отнася до личните данни, става въпрос за името, датата на раждане, идентификационния номер, датата на издаване, държавата, която ги издава и уникален идентификатор на сертификата.

По отношение на ваксината ще трябва да включите информация като каква ваксина сте получили и нейния производител, броя на дозите и датата на ваксинацията.

В случай, че предоставената информация е за тестове, сертификатът ще включва вида на извършеното изследване, дата и час, центъра, където е извършено и резултатите.

Ако това, което се предоставя, е сертификат за възстановяване, трябва да се появят датата, на която тестът е извършен с положителен резултат, издателят на сертификата, датата на издаване и датата на изтичане.

Тези данни могат да бъдат проверени само за потвърждаване и проверка на автентичността и валидността на информацията, съдържаща се в сертификатите, с цел да се улесни упражняването на правото на свободно движение в рамките на ЕС по време на пандемията, подчертава член 9 от предложението на Комисията.

Тази работа ще трябва да бъде извършвано от компетентните органи на държавата-членка на местоназначението на пътуващия или от трансгранични транспортни услуги, които са били задължени по закон за прилагане на мерки за обществено здраве.

Как ще работи?

Причината, поради която сертификатът съдържа QR код с цифров подпис, е да предотврати фалшифицирането му. За да проверите сертификата, просто сканирайте кода и проверете подписа.

Всеки от центровете, упълномощени да издават сертификати за ваксинация, тест или възстановяване (болници, клиники, здравни органи ...), ще има собствен цифров подпис и всички те ще се съхраняват в база данни на ЕС.

Този момент е важен, тъй като Европейската комисия планира да създаде цифров шлюз, така че всички заверени подписи да могат да бъдат проверени в целия ЕС. По този начин личните данни на притежателя на въпросното удостоверение няма да се изпращат през шлюза, тъй като няма да са необходими за проверка на цифровия подпис.

Комисията също така ще подкрепя държавите-членки при създаването на софтуер, който позволява на властите да сканират и проверяват QR кодове.

Какво ще се случи с личните ми данни?

Европейската комисия гарантира, че никакви лични данни на притежателите на сертификати няма да преминат през шлюза или да се съхраняват от държавата-членка, която извършва проверката на сертификата.

Кога ще бъде наличен?

Целта е да бъде готов преди лятото.

Какви са следващите стъпки?

За да се спази този срок, предложението трябва да бъде прието възможно най-скоро от Европейския парламент и Съвета.

От своя страна държавите-членки трябва постепенно да прилагат техническите стандарти и рамката на доверие, договорени в мрежата за електронно здравеопазване (доброволна мрежа, която свързва националните органи, отговорни за електронното здравеопазване), за да осигурят своевременното прилагане на зелени цифрови сертификати, тяхната оперативна съвместимост и зачитане на защитата на личните данни.

Какво се случва, ако държава-членка налага независими мерки?

Сертификатът позволява на пътуващия да се радва на същата свобода на движение като гражданите на страната на местоназначението, към която отива. Ако държава-членка продължава да изисква от притежателите на зелено цифрово удостоверение да бъдат поставени под карантина или да бъдат подложени на тестване, тя следва да уведоми Комисията и всички други държави-членки и да обясни причините за такива мерки.

До кога да го използвам?

Както Рейндърс посочва и както е посочено в член 15 от предложението, изготвено от Комисията, цифровият зелен сертификат е временен инструмент, който ще продължи за периода на пандемията, докато СЗО потвърди края й.

Запитан за възможността да остане тук, че държавите-членки да не се противопоставят на изкушението да го увековечат с риска, който би представлявал за свободното движение на хора, Рейндърс настоява за неговия временен характер, въпреки че не изключва възможността за повторното му активиране в случай на нова пандемия.

 


84
Още от ЕС
Поредният локдаун в Италия: Как се чувстват жителите на Рим?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
До Анонимен/77

"Аз лично харесвам тази мярка,... " - още един полуграмотен *** или в най-добрия случай - некадърен трол.
78
0
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
До Някой/74

"Чак не ми се вярваше че могат да го направят. И още не ми се вярва." - необходимо ли е да ти казвам какъв си?
77
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Аз лично харесвам тази мярка, тези които искат да пътуват в Европа, но са не искат да се ваксинират, ще налеят пари в родната, като засилят туризма на местно ниво. а тези които не искат ваксина но си направят за да види г_з свят ще покажат какъв характер имат. Време е да засилим родният туризъм, стига с тия венеций и малдиви.
76
0
 
5
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 седмици
В статията са над 15 въпроса! Докато ги премислят, да им отговорят...! Ако нещо не знам какво...!? Докато ги направят ще отпадне коронавируса като такъв голям проблем! Въпроса с главно В е какво правим с тоя неспирен стремеж към тотален контрол на народонаселението?!
75
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Какво очаквате от пенсионирани фашисти, които управляват ЕС?
74
3
 
9
 
! Отговори
Някой преди 3 седмици
Чак не ми се вярваше че могат да го направят. И още не ми се вярва. Да посегнат на най-
важният от трите принципа върху които е изграден ЕС. Ми това означава на практика край на ЕС.
73
2
 
4
 
! Отговори
ББ преди 3 седмици
нарушавате чл.2 на Договора г-жо...уважение на човешкото достойнство,свобода,демокрация,равенство,върховенство на закона и уважаване правата на човека....бла...бла,лицемерие...финансирате престъпници и убийци с цел запазване властта си...не ви вярваме вече...не признавам договорите и съюзите ви...законите ви...дома ми е независим...децата ми ги обучавам да стрелят...осъзнавам,че нямаме шанс...избора е наш..готови сме за убийците ви!!!Бог да пази САЩ!!!
72
2
 
9
 
! Отговори
ББ преди 3 седмици
единственият сертификат които продавате от 30 г е за...Ада...къде ми е независимата правосъдна г-жо,защо позволявате с данъците ми бандити и мафиоти да си купуват къщи и бизнеси...а ние нямаме елементарно медицинско обслужване...защо децата ми да са роби на децата ви г-жо??могат да са приятели и партньори...да живеят в справедлив и щастлив свят!Оставка г-жо...зависима и некомпетентна сте...Путин не е моят идол..Борисов и Орбан ме отвращават г-жо!мога без сертификатите ви!..вие без нас???
71
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ami predi 1990 g. kakvo izbirashe pri dedo todi...kogato imashe samo edna partia i partiina komunisticheska diktatura ve munchje ;-))
70
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ще се ваксинирам само тогава, когато в България се доставят всички предлагани ваксини и имам право да избирам лично. ЕС не може да определя съдбата ми чрез чиновниците, на които заплатата се осигурява от моите данъци.
69
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Дискриминация. Нямаш право да избираш, но си длъжен.
68
1
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
До 57

Преди няколко години най добрата детска книга в Холандия беше със стихове за смъртта.
67
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Deutsche Faschisten wieder???
66
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
doktor boyco borisov she go napraviat bash maistor doktor zabolekar i ginekolog na sichkoto eu i pokraininite na eu...;-)
65
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
edna bocka ot bibi i vi pusnaha zelenoto...bibi kolko tona humanitarna pomost evro im napechata i hvarli ot bg helikoptar za toa okeanski fiziologichen raztvor ?


aide koga she gushnesh tea bg malki predpriemachi da gi vidim sto za divech sa i kolko broiki sa ili da ti prastam mechkata?
64
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
da probvame na bg glavata parvo, na dajavnata glavichka v rbg ;-)
63
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Сертификат, т.е. удостоверение или служебна бележка. Ама не било зелен паспорт, нито карта, нито пропуск, а удостоверение, електронно. А тези, които поради заболяване не могат да се ваксинират и нямат такова удостоверение, те няма да пътуват, така ли?
62
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Търся да прочета пак някоя лакардия за либералната демокрация и "лъжливите конспиративни теории"....?
61
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Оставка
60
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Как така ще са готови чак лятото?!
Те, повечето ваксинирани може и да не го дочакат тоя сертификат.