Лидерите на ЕС: Ограниченията трябва да останат

Фон дер Лайен предупреди, че Европа е в началото на третата вълна
26 мар 2021 08:43, Елка Василева
50
Лидерите на ЕС: Ограниченията трябва да останат
Снимка: архив, БГНЕС

"Ограниченията, в това число и за маловажните пътувания, трябва да останат на този етап" - тези думи се съдържат в заключенията, които европейските лидери приеха на приключилата късно снощи видеоконференция.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предупреди, че Европа се намира в началото на третата вълна от COVID-19, а в много страни членки заразата отново се разраства, особено т.н. „британски щам“, който е на практика във всяка една от тях.

Тя обаче добави, че смъртността остава по-ниска спрямо разпространението и така се вижда първият ефект от ваксинирането на хората над 80 години, предаде БНР.

Още по темата

Темата е била обсъдена и с американския президент Джо Байдън, който участва във видеоконференцията.

„Европейския съюз и Съединените щати са двата най-големи производители на ваксини и ние се съгласихме, че имаме силен интерес да работим заедно, за да продължи да функционира глобалната верига за доставки и да се подготвим за следващите предизвикателства на пандемията и за пандемиите изобщо“, подчерта Фон дер Лайен.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел открои като наложително да се работи за подобряване на производството и разпределението на ваксините и добави, че европейските лидери са мобилизирани тази насока заедно с Комисията и страните членки.

Лидерите приеха и заключение за Турция, в което приветстват проявения конструктивен подход от декември, но добавят, че ако тя поднови провокациите си в Източното Средиземноморие, са готови да използват всички налични инструменти за защита на страните-членки и стабилността в региона.

"Рамо до рамо Европейският съюз и Съединените щати могат да покажат на света, че демокрациите са най-добре подготвени да бранят правата на гражданите и достойнството им и да генерират просперитет!" Така председателят на Европейския съвет Шарл Мишел реагира в Twitter  след включването на американския президент Джо Байдън във видеоконференцията на лидерите на страните членки на Евросъюза.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че ЕС трябва да се погрижи за доставките за собствените си граждани, защото това е пътят към изхода от кризата, в която е попаднал. Меркел декларира, че Европа не иска да се стига до срив в международните вериги за доставки, но фармацевтичните компании трябва да изпълняват договорите си.

"Победа срещу вируса е възможна, само когато всички имат шанс да се ваксинират", заяви канцлерката.

Според френския президент Еманюел Макрон незадоволителният темп на ваксинация се дължи на прекалено сдържания подход на евролидерите, които е трябвало да покажат повече смелост при планирането на имунизационния процес.

Той подкрепи по-строгия контрол над износа на ваксини от Европейския съюз спрямо фармацевтичните компании, които не изпълняват договорните си ангажименти към Европейския съюз. По думите му Съюзът е закъснял с ускоряването на производството на ваксини и с ваксинацията, но наваксва и ще стане най-големият производител на ваксини в света до лятото. Еманюел Макрон подчерта, че ЕС за разлика от други страни е изнесъл голяма част от продукцията си, вместо да я задържи за себе си.

Премиерът Бойко Борисов също коментира проблемите с ваксините.

"Ключовото, около което всички се обединихме и сме единодушни, че разпространението на ваксините трябва да бъде разпределено по начин, който да помогне на всички държави-членки. Разбира се, окуражихме ролята на ЕК, ролята на Урсула фон дер Лайен, за изключително твърдата позиция, която трябва да води, към спазването на договорите на компаниите. Беше ни дадена информация относно "Спутник" като ваксина. Те са представили в Европейската агенция по лекарствата своите документи, но тепърва ще се одобрява, ако се одобри, в следващите месеци. Най-рано юли", каза Борисов.

Миналата седмица на среща в Австрия няколко правителствени ръководители, включително българският премиер, адресираха несправедливото разпределение на ваксините в Евросъюза и поискаха промяна.

Германският канцлер Ангела Меркел защити по-рано вчера в Бундестага единния европейски подход за ваксините.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Кирил преди 3 години
Не разбирам като няма такъв вирус, защо не се пишеш доброволец в спешното на някоя болница, нищо няма да ти стане. Освен това в БГ преодоляхме вълната, от понеделник отваряме, нищо че почнаха да ги оставят пред болниците.
35
0
 
11
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
EС НАТО вън с шутове!
34
2
 
8
 
! Отговори
Лнселот Гълълбов преди 3 години
Побъркахте хората с тия ограничения заради измисления ви вирус. Всички разбраха, че няма такъв вирус. Затова в цяла Европа ежедневно протестират стотици хиляди.
33
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама вие тука сред коментиращите май не разбирате, че има хора, които никога не искат да се ваксинират и защо
32
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Брюкселските зелки знаете ли по колко пари взимат месечно
31
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя европейски съюз тотално се обезсмисли вече. Всяка държава си върна своите ограничения при пътуване, скоро като направят тия паспорти за ваксини ще има още по-голяма балтия.. Даже сме на минус от епидемията, тъй като ето че не можем да си купим свободно ваксини, както прави Сърбия. Там има повече ваксинирани от която и да е страна от ЕС, имат си ваксини от Китай , от Русия, освен тези, които ги пускат в ЕС. Ние нямам право да си поръчваме от другаде
30
1
 
9
 
! Отговори
гогич преди 3 години
Вчера баба Меркел каза, че имало вече светлина в ковид-тунела (който беше създаден от политиците, де и след шамара от гермаците, който тя изяде заради исканото пълно затваряне по великден). Веднага след това т.нар. евро-лидери и скочиха и казаха, че изпускала пандемията и не можело така да се говори.....Правете си сметка за каква манипулация става въпрос...
29
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ясни послания и силни сигнали = празни приказки. това т.нар. ЕС!
28
4
 
9
 
! Отговори
За съжаление преди 3 години
ЕС не е независим, както е била идеята първоначално и да бъде като опозиция на САЩ. В момента ЕС е какъвто искаш придатък на САЩ, никаква независимост. Просто са станали васали на САЩ. Ако е така то смисъл на създаването на ЕС е нарушена и той става все по-безмислен, т.е. колкото по-бързо излизем от ЕС, талкова по-добре. Вижда се, че странити извън ЕС по-рзо излизат от кризата и няма кой да ги влече на дъното.
27
1
 
17
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
Тия кaктo ca я пoдкaрaли нoкдaун cлeд лoкдaун и пaк, и пaк прecoлихa мaнджaтa! Лacтикa издържa нa oпъвaнe "дo" и кaтo гo прecилиш ce къca! И нe знaeш къдe щe ce cкъca и къдe щe изплющи!Хубaвo e изцялo и oтвcякъдe дa кoнтрoлирaш нaрoдoнaceлeниeтo, cлaдкa рaбoтa e! Въпрocите са : 1. Дoкoгa щe уcтиcкaш c кoнтрoлa?! 2. Нямa ли дa и кога ще ти излeзe прeз нoca!?Зщото когато излезе по улиците и площадите на градовете огладнялото стадо няма да е само от овце!
26
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕВРОПА СЕ ЧИСТИ ОТ СОЦИАЛИСТИ.
25
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
'' Лидерите на ЕС: Ограниченията трябва да останат ''...................типичната безсмислена позиция на евробюрократ ... важното е да не правим нищо, само в края на месеца да си вземаме огромните заплати.
24
2
 
8
 
! Отговори
БАНко преди 3 години
НОВОТО ИЗВИНЕНИЕ , ГРЕШКА ОПРАВДАНИЕ , НА СЕЛЯНИНА ОТ БАНКЯ !!!
23
2
 
11
 
! Отговори
44 преди 3 години
Фон *** само казва " бих се ваксинирала ако имах възможност... дебилната канцлерица дали се боцна...ми не... нито се разболяват нито се боцкат нито умират... Къ става тоя филм.
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е заради Сергей Станишев и Шарл-Мишел - белгийския социалистически предател на Европа.
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГНУСЕН МРЪСЕН СОЦИАЛИСТ
20
3
 
6
 
! Отговори
44 преди 3 години
Не че нещо... ама май си играем на *** ми дойде ми... в Сингапур, Китай,Тайланд,Тайван корона няма... как ли... Входящия трафик се филтрира на 110 %. Няма домашен адрес няма самолетче, всичко карантина. Тук контрол няма...контрола не го правят гражданите а властите..искат ли властите да свърши тоя цирк, Не Не искат!,. Тихичко да си умират човеци..Най горещия котел в Ада за тия лицемери.
19
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде сега, големите философи тука в коментарите ми се правят на много умни и на много мъдри докато в Германия ще излязат 5 милиона човека на протест след 1 седмица а тук никой нищо не прави...
18
1
 
13
 
! Отговори
Аврам преди 3 години
... и това е само и единствено за доброто на хората. Мишки!!!
17
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БГ вън от джендърски ЕС!!! Който иска да живее с техните ценности да емигрира на запад, БГ си свои ценности и традиции!