Австрия купува 1 млн. дози от руската ваксина "Спутник V"

Препаратът не е одобрен от Европейската агенция по лекарствата
30 мар 2021 19:24, Елка Василева
99
Австрия купува 1 млн. дози от руската ваксина "Спутник V"
Снимка: архив, БГНЕС

Канцлерът на Себастиан Курц заяви, че Виена ще закупи през април един милион дози от руската ваксина срещу COVID-19 "Спутник V" на изследователския институт по епидемиология и микробиология "Гамалея", съобщават австрийския ежедневник Oe24.at и агенция Ройтерс.

Ваксината "Спутник V" все още не е одобрена от Европейската агенция по лекарствата (EMA).

В изявлението от кабинета на Курц се отбелязва, че EMA стартира текущ преглед на "Спутник V", но в него не се повтарят предишните коментари на канцлера, че Австрия ще използва ваксината, само ако тя е разрешена от регулатора за 27-членния ЕС.

Още по темата

Курц отбеляза, че борбата с пандемията не трябва да бъде изправена пред "никакви геополитически завеси", тъй като "единственото важно нещо е дали дадена ваксина е ефективна и безопасна".

Ефикасността на двудозовата ваксина "Спутник V" първоначално беше посрещната със скептицизъм от някои западни учени, след като Русия я одобри през август миналата година, без да изчака резултатите от пълните клинични изпитвания, припомня Ройтерс, цитирана от БНР. Впоследствие обаче учените заявиха, че тя е почти 92% ефективна в борбата с COVID-19 въз основа на рецензирани резултати от пробни проучвания в последния етап, публикувани през февруари в медицинското списание The Lancet.
Новината от Австрия идва, след като Курц призова Европейския съюз да разпредели доставките си на ваксини по такъв начин, че да гарантира, че всички негови членове са получили равен дял, съответстващ на населението.

На този етап две страни членки на ЕС, Унгария и Словакия, са закупили дози от руската ваксина "Спутник V", въпреки че само Унгария е започнала да ги използва. В Словакия въпросът е толкова спорен, че предизвика политическа криза.

Италианският регион Кампания пък подписа споразумение за закупуване на ваксината, но само след одобрението ѝ от EMA.

Междувременно говорителят на руското външно министерство Мария Захарова отбеляза, че сделката с Виена ще "развали митовете за агресията на Москва" и "необходимостта от нейната изолация".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
2
 
! Отговори
Az da vi преди 3 години
За едни може за други не. Какво щастие е да се живее в обединена европа
86
3
 
4
 
! Отговори
ББ преди 3 години
и Австрия не е ли световно известна с либералните си закони,даваща убежище на престъпници и мафиоти,наистина ли вярвате,че парите им биха ви задоволили болното его,от кога златото и хартийките станаха висша ценност в Австрия?държавник ли сте...г-жо?
85
4
 
2
 
! Отговори
ББ преди 3 години
е ще произведете един два неефективни самолета на путин...но когато нападнат домовете на Народа ви...децата на САЩ няма да умират,със САЩ които иска...ВСВ децата на САЩ умираха...децата на САЩ помагаха за възстановяването на Евпора...няма да повтаряме грешки заради его,липса на ценности,власт,зависимости...и руски вибра.ори...може да си поръчате Бог да пази САЩ!!!
84
6
 
2
 
! Отговори
мишо бирочето преди 3 години
тоя ушатия боратино не беше ли един от тия дето порко ги такова с 200. отзадзе. че и кафе му предлага после малката ушата уличница. макаронеца е лигавил меката ракета на порко, нашия е глътнал една шепа виагра и му е пръснал ауспуфа тоа анауноподатлив герой дарщелер. русла ваксина ше купува. аве ей момче. порков е десна ръка на нато ве. утре ще запали танковете и сме у виена на гости. да те поркаме с 200 всичките.
83
4
 
4
 
! Отговори
ББ преди 3 години
Австиря не беше ли империя...е беше преди "политици" кат Куервеца да започнат да ги разпродават на китайците...честито на печелившите...ЕС и САЩ ли рекетираш мой...къде са ти фармацевтичните,къде ти е научният потенциал...не си ли задаваш въпроса защо руснаците и китайците имат първи ваксини...ами те създадоха вируси и го пуснаха...и вярваш,че Австрия е функция на руснаци и китайци ли???скоро и борисов...обран курвац и борисов...все ***.и на путин...Бог да пази САЩ!!!
82
4
 
1
 
! Отговори
Селяндур с джип преди 3 години
Фурц мус вег!Фурц мус вег!Фурц мус вег!
81
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕМА забрани използването на най-ефективното лекарство за Ковид до момента-IVERMECTIN, с което стана съвсем ясно ,че са една продажна пасмина,която за няколко цента(да се задавят дано) оставиха хиляди хора да умират по болниците и домовете си .Същото и за Chloroquine, който все пак май накрая го разрешиха,но що народ измря без лечение.Та ,ще чакаме от тях разрешение и да ни казват как да се лекуваме.
80
1
 
6
 
! Отговори
Линц преди 3 години
Добре че беше опозиционната партия на Кикъл, партията на свободата май се казва,че те натиснаха Курца да поръчва за руски ваксини. Курца каза миналата седмица, че ще си сложи Астра Заека ваксина.
79
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксината "Спутник V " Русия я внася от Южна Корея.
78
2
 
11
 
! Отговори
До НРБ преди 3 години
Спутник няма нищо общо с Пфайзер, освен че и двете са ваксини, камо ли да са разработени съвместно!
77
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"пандемия" Било,ама които посегне към друга ваксина извън"Правата вяра"трябва да си ходи,справка премиерът на Словакия!
76
20
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Горкото младо момче. За политик не става.
75
18
 
5
 
! Отговори
НРБ преди 3 години
Не разбрахте ли, че целта на тези ГМО биологични разтвори, които за момента не са ваксини е една и съща. За тези, които не знаят Руската е разработена съвместно със Пфайзер и това си е написано в документацията. Доколко течността в шишенцето е Руска сами преценете.
74
5
 
4
 
! Отговори
Нарко-барко преди 3 години
Иглите и боцкането пак са на мода. Ще приучат народа да се боцка я с това, я с онова и после няма оправия като дойде белото.
73
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой не твърди че в момента има достатъчно дози от Спутник. Ясно е че не са достатъчно. Обаче е твърде вероятно това да е най-добрата създадена до сега ваксина, и най-безопасната. Така че с руската научна мисъл, и всестранно партньорство от други държави за мащабно производство ще се случат нещата. Русия има и втора ваксина Епивак, за която се твърди че е по-добра и от Спутника, тепърва навлиза
72
26
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 77Рашка се е навела в стойка 'задна прашка" и кой откъде мине я оправя с 200.
71
25
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тук не се казва едно много важно условие което е поставил Курц на руските ни поробители. Австрия иска изрично Спутник V да е изработена в Южна Корея а не в Русия.
70
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само че австрийския канцлер не е корумпиран като Боко тиквето и стои гордо изправен а *** се е навел в стойка 'задна прашка" о кой откъде мине го оправя с 200.
69
1
 
13
 
! Отговори
Читател преди 3 години
Шефът на Гамалея, каза, че ше могат да доставят за ЕС от юни и то едва 50 мил. до декември. Така, че Спутник не е панацея, но може да помогне, та не е зле да се задействат нещата.
68
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕвроКочината се раъпада с всеки иъминал ден!!Краят е БЛИЗО !!