Гърция с нетърпение очаква завръщането на туристите

Ситуацията обаче все още е несигурна
8 апр 2021 19:20, Нели Христова
48
Гърция с нетърпение очаква завръщането на туристите
Снимка: БГНЕС

В цяла Европа хората с нетърпение очакват да разберат дали ще могат да организират своята лятна почивка. Понастоящем много страни силно обезсърчават пътуването в чужбина, а туристите, които се връщат, трябва да се карантинират при пристигането си.

Гърция е сред онези страни които силно разчитат на туризма. Тя се стреми да се отвори за чуждестранни посетители, които са били ваксинирани или са имали скорошен отрицателен тест за COVID-19. Тъй като случаите на коронавирус все още нарастват в много части на Европа, ситуацията е несигурна.

Април обикновено е началото на туристическия сезон за собствениците на лодки на пристанището в Атина, но нещата са в застой заради пандемията.

Юджийн Теодоридис и неговият екип отдават под наем катамарани и яхти за пътувания до гръцките острови. Клиентите им идват от Великобритания, САЩ, Германия и Южна Африка. "През цялата зима подготвяхме лодките, за да са готови когато дойдат туристите", споделя Юджийн. "Ще бъдем готови, когато границите се отворят и можем да посрещнем всички гости от целия свят."

Защо туризмът е толкова важен за гърците?

Гърция се надява да се отвори за посетители в средата на май, но Юджийн е на мнение, че не е ясно колко други страни ще бъдат готови да разрешат пътуване. "Разбирате, че това не зависи единствено от нас", казва той пред BBC. "Много нации трябва да се споразумеят за конкретни протоколи, за да позволят на хората да пътуват."

В момента той казва, че е много трудно да планирате нещо.

"Наистина е важно да имате отговори кога и как ще пътуват хората. Защото в края на деня туристите трябва да резервират билети. Тази несигурност не помага на никого", казва Теодоридис.

Докато случаите на коронавирус в Обединеното кралство намаляват, много части на Европа наблюдават нарастване на инфекциите. В Гърция все още има строги мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19. В центъра на Атина ресторантите, баровете и туристическите магазини са затворени.

Местните са все по-разочаровани. Туристическата индустрия представлява около една пета от икономиката на Гърция. Страната планира да ваксинира всички туристически работници до лятото и се надява да бъдат въведени сертификати за ваксинация или паспорти, които да позволят на чуждестранните посетители да пътуват.

Министърът на културата Лина Мендони смята, че сертификатите за ваксинация са много важни, за да могат "всички да се чувстват наистина в безопасност", за да могат да дойдат и да разгледат гръцките археологически обекти и музеи. "Нашето мото е безопасността на първо място. За персонала, за археологическите обекти и музеите и разбира се за обществеността", казва тя.

ЕС обсъжда планове за обща цифрова карта, която ще покаже дали хората са били ваксинирани, тествани или имат антитела. Канцлерът на Австрия Себастиан Курц е един от онези, които категорично подкрепят мярката. "Тези, които са били ваксинирани, трябва да имат пълна свобода", каза той пред германския вестник Bild. "Но това трябва да правят и онези, които току-що са имали корона и следователно са имунизирани. А също и всички, които се явят на тест и могат да докажат, че не са заразени."

Какво да очаквате, когато туризмът се възобнови?

В момента изискванията за тестване на пътниците и разходите варират в различните държави.

Някои европейски страни приемат бързи антиген тестове за влизане на територията си, докато други настояват за по-чувствителните PCR тестове, които отнемат повече време за обработка.

PCR тестовете трябва да са направени до 72 часа преди пътуването. Това означава, че е важно предварително да резервирате час за тест, оставяйки до 24 часа или повече, за да получите резултата, който ще ви позволи да се качите на самолета. Но не всички лаборатории предоставят резултатите от тестовете навреме.

Ако случайно пътувате в понеделник или вторник, в някои страни може а бъде много трудно да намерите лаборатории, които са отворени в неделя, и това може да представлява проблем.

Понастоящем редица страни настояват за карантини за хора, които се връщат от чуждестранни пътувания.

Европейските правителства се надяват, че в крайна сметка подобни ограничения могат да бъдат облекчени, но това ще зависи от процента на разпространение на инфекцията.

Някои хора продължават пътуват. Няколко хиляди германски туристи отлетяха за испанския остров Майорка преди Великденския уикенд, въпреки че германското правителство препоръча да не се пътува.

В Атина Акрополът току-що отвори отново след месеци на локдаун. В един прекрасен пролетен ден той обикновено би бил пълен с туристи, но сега има едва щепа хора.  "Много съм щастлива, защото обикновено такива места са много претъпкани. И сега имам шанса да ги видя почти напълно сами, сякаш са тук само за мен", казва сЛора Ферат от Милано в Италия, която изучава класически гръцки в Атина по студентската програма на ЕС „Еразъм“.

Тя казва, че е оптимист за пътуванията това лято.

"Пътуването е едно от нещата, които липсват не само на мен, но и на почти всички останали. Наистина се надявам нещата да се оправят с идването на горещото време. Много се надявам."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За Гърция трябват поне по 100 евро на ден за двама.Обаче не ми разрешават да се трудя,как да ги изкарам?:((Това е реалността в нашата родина.Не ми дават да се трудя!!!!!Спират ми бизнеса.А с наемен труд на заплата забравете за Гърция.Или поне да почивате де.Както беше писал един по-долу лютеничка на филийка,ама така не ходя аз.Поне една таверна на вечер трябва.Иначе не е поивка а отбиване на номера.
36
4
 
4
 
! Отговори
Ще се гърчат преди 3 години
Гърчовете и да намалят билета от 25 на 5? пак няма да имат туристи да зяпат камънаците на Акропола вече .ТУРИЗМА БЕШЕ ДО ТУК! От тук нататък на просяците ще дадат още няколко милиарда за харчлък, а за сметка на това ще ги спускат от локдауни и ще им натресат поне 10 нови американски военни бази.
35
6
 
18
 
! Отговори
До 38 преди 3 години
Малко е мястото за да ти кажа защо в Гърция ми харесва за почивка. Накратко, това е най близкото място за мен където лятото успявам да си почина. Просто не се изнервям там, нито от пътя, нито от обслужването, нито от престоя. Естествено има и други прекрасни места. Например в Италия също много ни харесва. Сигурен съм, че в България също има хубави местенца но явно не успявам да ги открия. В Турция е друг вид почивка. Там голямата част са затворени комплекси. Само за лежане и ядене, не е нашето..
34
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не мога да разбера какво толкова тази Гърция, не че при нас е много топ но винаги има вариант за хубава почивка. Виж в Турция при рускините е съвсем друга история...
33
14
 
9
 
! Отговори
Летеца Кемиал Трейс преди 3 години
Ще ме хванат за хвърковатия! Отдавна съм ги наказал маляките
32
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а ако не дойдат.. за какво тоя цирк с тия карантини, да се покажат, че са корави, после се молят и просят от германия... И сега силно се надявам да им пропадне туризма и да си седят с пръст в уста...
31
3
 
6
 
! Отговори
Handel преди 3 години
До HandelОбяснявам: Под "пейзанин" нямам предвид "роден на село", имам предвид манталитет, при който се подмазва на келнери и повтаряш "Много добра кухня!", а те те гледат с нескрито презрително пренебрежение и ти сервират супа, изостанала от предния ден.
30
4
 
12
 
! Отговори
Handel преди 3 години
До На Юг от БургасВ Балчик за пръв и последен път преди 3-4 години - обслужване и ястия - замръзнали на 1980-та година. Но тълпи от пейзани, които се кефят че им сервират студена супа.
29
7
 
5
 
! Отговори
козлодоев преди 3 години
идаа, лютеничка ,кренвирш,лебец, без пари ти излиза а и лимоната
28
6
 
8
 
! Отговори
Handel преди 3 години
От колко души се състои типичното немско семейство?От мама, тати, две деца и трим гърци.
27
3
 
8
 
! Отговори
До Dom преди 3 години
Нормално, така е. Едни ще пропуснат, други ще наваксат вместо тебе. Винаги е било така. За всеки влак си има пътници.
26
8
 
9
 
! Отговори
Dom преди 3 години
Ами щом е с PCR ще пропусна гърция и ще ходя на ееката на село :)
25
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
не знам некой освен тех да е врътнал ЕС иначе драскайте смело :)))
24
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
немат стигане иначе си пишеме тука...лакардия :)))
23
10
 
5
 
! Отговори
На Юг от Бургас преди 3 години
нощувка+вечеря+закуска+безплатен паркинг=35лв.Миналото Лято.Майстори !Шапка им свалям !!Затова след 9.00 плажа-пълен.
22
3
 
11
 
! Отговори
Те знаят как да преди 3 години
правят Туризъм!Наши мутри отидоха да строят законно+незакони надстройки, но си взеха 5-те пари.Там има законност, която за нашенеца тук е недостижима.
21
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксина гарантира че няма ковит на 70 % Остава 30 % риск от ковит и има и нови ковити които не се знае нищо. Ваксина може и да причини рак или инфаркт и не се знае за ефекта още 10 години поне. Хотелите трябва да се закрият докато има 100 % сигурно лекарство.
20
7
 
8
 
! Отговори
До 9 преди 3 години
Замислих се върху така поставения въпрос, кой губи в такава ситуация... Според мен само ти си губиш, защото да не ходиш никъде 3 сезона това не може да ти го върне нищо и никой. Мен лично не ми пречи да ми бръкнат в носа преди да тръгна някъде на почивка. Да, щеше да е по-добре, не... ама това е ситуацията за сега.
19
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонимеНДа не мислиш че на тях са им притрябвали,, туристи" като теб? Скъсаняците отиващи на почивка с буркани лютеница, торби кренвирши... не са желани никъде.
18
12
 
8
 
! Отговори
Кавала преди 3 години
Ние също . Чакаме само втората доза от ваксината и да покажем ..пръст на бетономорието.