Италия разхлабва мерките, поема "разумен риск"

От 26 април се въвеждат "жълти зони"
21
Италия разхлабва мерките, поема "разумен риск"
Снимка: БГНЕС

Италия ще облекчи свързаните с коронавируса ограничителни мерки от понеделник, 26-и април, в райони на страната, където епидемиологичната ситуация се подобрява, заяви министър-председателят Марио Драги по време на пресконференция в петък, проведена заедно с министъра на здравеопазването Роберто Сперанца.

Това означава малко по-ранно известно облекчаване на рестриктивните мерки, след като първоначалното разхлабване на мерките беше планирано за началото на май.

"Правителството поема разумен риск въз основа на данните, които се подобряват, макар и не драстично", каза Драги на пресконференция, "Това се базира на предпоставката, че хората и институциите спазват правилата, така че този разумен риск да бъде успешен", добави той.

"Можем да гледаме към бъдещето с благоразумен оптимизъм и с увереност", каза още италианският премиер премиерът

От 26-и април се въвежда пак "жълтата зона" в регионите, съответстващи на изискванията за това. Там се дава предимство на обучението в училище на всички нива, на културните и спортните прояви и занимания на открито. Ресторантите ще работят с посетители, както на обяд, така и вечер, но само навън.

В средата на май ще бъдат отворени откритите плувни басейни, през юни закритите спортни зали за обществено ползване, а от 1-и юли ще може да се провеждат панаири и конгреси.

От 26-и този месец ще може да се пътува между зоните, обозначени като жълти, а между тези с оранжево и червено ще се изисква пропуск с определени критерии, за които се изготвят уточнения.

Остава вечерният час от 22  до 5 часа сутринта местно време.

Драги обяви решението след среща с министри и експерти премиерският дворец "Киджи" в Рим, която продължи два часа и половина.


21
Още от ЕС
Кои фактори намаляват ефективността на РНК ваксините?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
живея в швейцария и мои познати ходиха до италия за една седмица в началото на месеца. нито някой им проверяваше тестовете, нито някой ги е търсил, нито ги е трейсвал. повечето от тези мерки са незаконни и полицаите ги налагат само на най слабите които няма да си потърсят правата с адвокат или ги ползват да сплашват хората.
7
1
 
2
 
! Отговори
някой преди 3 седмици
И с мерки и без мерки - все тая!
Няма ли интелигентни хора в тия държави които да мислят?
В България като още се изисква PCR тест на влизане през КПП-тата с цел да се спре английската мутация на вируса спря ли се? Фактите сочат, че именно тази мутация сега е доминираща за новата т.нар. "вълна". Поне това са установили специалистите от НЦЗПБ.
В най-бедните държави, като Бразилия и Индия положението е най-зле - там липсва елементарна хигиена. И САЩ май не са много на ниво...
6
4
 
5
 
! Отговори
1-n преди 3 седмици
Разхлабената ситуация в Италия ние имахме преди една година- с КПП по пътищата. Какво е било в Италия преди да “разхлабят” не ми се и мисли...
То затова тука умират по стълбищата на болниците...
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До онзи

Да така е.
4
9
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 3 седмици
В България нито има мерки, нито пък е имало! Хабер от света нямате, спрете се с лиготиите! Роб бил, а дано не ти се наложи да видиш какво значи робство!
3
8
 
11
 
! Отговори
онзи преди 3 седмици
Мерките са за робите.
2
5
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 3 седмици
А ти като си толкова сигурен, защо не идеш някъде в Италия като санитар, защото за друго нямаш акъл, белким изкараш малко пари, че да не те хрантути някой.......
1
8
 
9
 
! Отговори
Аз преди 3 седмици
Италианците да излизат по улиците и да трошат главите на ковид измамниците.