Заев в Брюксел: Без преговори за македонския език и идентичност

Само така РСМ щяла да разговаря за европейското си бъдеще
10 май 2021 16:36, Елка Василева
243
Заев в Брюксел: Без преговори за македонския език и идентичност
Снимка: БГНЕС

Македонският език и македонската идентичност, наложени като тема от България, не бива да бъдат предмет на разговорите и ангажиментите на Брюксел - единствено така Република Северна Македония ще продължи да разговаря за европейското си бъдеще, заяви днес премиерът Зоран Заев на среща с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Брюксел, предаде агенция МИА.

Още по темата

"Македонската идентичност, освен че е въпрос на гордост, е и въпрос на факти, наука, традиция и национална характеристика на нашия народ. Тя не е и няма да бъде предмет на преговори. Европейските ценности са пътеводител за нас, но защитата на идентичността също е европейска ценност", заяви премиерът на Република Северна Македония.

Заев добави, че страната е провела всички реформи и е изпълнила всички критерии за започване на преговори за членство в ЕС.

На срещата, на която присъстваха и вицепремиерът по европейските въпроси Никола Димитров и външният министър Буяр Османи, Заев призова Европейската комисия да се включи по-активно за намиране на решение и деблокиране на старта на преговорите за членство на Република Северна Македония в ЕС.

Урсула фон дер Лайен потвърди, че Европейската комисия ще се ангажира още повече в процеса на разширяване и ще действа Република Северна Македония и Албания да започнат заедно преговорите без повече отлагане.
/БТА/

 


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
214
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 205Нямаме обща история. Македония е окупирана от Турция и Сърбия и си е отделна държава от бг. Не знам кой ви заблуждава от ОП фашистите или ГЕРБ за тази обща история.
213
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 212Не може за 1 ден македонски език. Това са векове за един език. Македония е откъсната от България още в Берлин в 1878 г. и оттогава турски, албански и сръбски терор срещу българите до наши дни.
212
1
 
6
 
! Отговори
някой преди 1 месец
Жената в прав текст им е казала ,че без съгласието на България няма да влязат в ЕС.
211
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
факта е само един -1945 година на масата на Тито е създадена македонската идентичност и макед.език под активното участие на сатрапите от Белград.Преди тази дата всички са били българи.Точка !
210
0
 
6
 
! Отговори
Anonymous преди 1 месец
Заев, вместо да обикаляш Европа и да говориш против съседа си, седни с него и се разбери, отбягвате договора и искате да минете без него. Очевидна липса на добросъседство, за кражбите на история и написаното в учебниците да не говорим.
209
3
 
4
 
! Отговори
Скопски преди 1 месец
Никой на Заев Мицкоски и пр. не им "оспорва идентичността", днешната македонска югословенска а заткулисно сръбоманска. .Да престанаат да лъжат и испадат смешни а вече попадат и в унижение...Това което България бара/иска, е да не се фалшифицира идентичността на отдамна починати хора, значи Делчев, Груев, Пръличев Миладинови, Шапкарев итн..се Българи и точка..и своето наречие наричали са го блгарско,още преди книжовниа български..А фалшификациите овой пат нема да поминат, нека се свикнат
208
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като не искат да са българи да се променят на гръцко племе,наследници на Византия или римски протекторат! Как се оправят с липсващите хилядолетия македонците на Филип - от 6 до 1 век пр н. е. до сегашна Македония - вероятно пишат че са под българско, римско, византйско и гръцко владичество. Отдалеч им личи че са си българи търсят всички предимства. Но като им трябва нещо веднага се пишат с български корени, но сякаш не разбрират, че пак става въпрос за пари!
207
3
 
14
 
! Отговори
До Зайо преди 1 месец
Или признавате ФАКТИТЕ, а именно, че македонски език и самосъзнание започват съществуването си след 1945г., или за вас няма ЕС.
206
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Докато Заев обикаля цяла Европа да изяснява и лобира за тяхната позиция, за нашите политици тема номер едно е кой кога и как е бъркал в кацата с меда и по важно кой ще бърка в новата каца задаваща се от Европа. През това време тълпата гледа зомбирано директното включване от парламента, където се представя поредния цирков спектакъл. И като свърши транса ще осъзнае че е пак в същото положение ама по зле, чудейки се как "братята западни българи", хем влязоха в ЕС като македонци, хем ги изпревариха.
205
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Винаги са ги поощрявали в ЕС и ако не ги поставят на място, а много добре знаят какво искаме, ние няма да си сменим политиката. Тия макета изобщо не са се разграничили още от комунизма! Нито агентите изкараха, нито имената на улиците! Обаче ги толерират като протекторат. С измами и кражби до тук...
204
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България не оспорва македонския език и идентичност, но след 1945, когато са създадени. Преди тази дата имаме обща история, никога няма да допуснем, кражба на българска история и фалшификациите на сърбоманите в РСМ, диктуват от Москва и Белград.България не прави компромис със своя език и идентичност.РСМ ще е като Турция, в НАТО, то не и в ЕС, защото е руска марионетка.
203
0
 
13
 
! Отговори
Реалист от запада преди 1 месец
Европа чиста от макаци !!!
202
2
 
13
 
! Отговори
Anonymous преди 1 месец
Какви ти факти, всичко ин е изфабрикувано.. Историците им крадат от нас, езика им е сбирщина от кирилица и латиница. Каква идентичност?
201
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Идентичност без корени. Създадена от Светия Дух! Смешници!
200
0
 
15
 
! Отговори
ДДРОнег преди 1 месец
Ако руснаците бяха прекръстили източногерманците примерно на русманци, които смятат, че Бисмарк е русманец, дали западногерманците биха били съгласни с тях ?!
199
2
 
21
 
! Отговори
... преди 1 месец
Никой не ви иска идентичността. Това, което се иска е да не крадете нашата! Да ви е*а македонските лигльовци. Няма ли един български политик с топки в тоя *** ЕП да им го каже в прав текст на проститите европейци, че ми писна само за македонската версия да слушам!
198
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Костелив орех са македонците. Ще си имаме много проблеми с тях. Няма да отстъпят и ние не трябва да отстъпваме.
197
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Заев се изкара по-европеец от ЕС. Типично по македонски.
196
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Зелен кон и македонска идентичност, НЯМА.Има българи от историческата област и част от България, наречена Македония.Има Австрия, но няма австрийски език, има Америка, но няма американски език.Има Швейцария, но няма швейцарски език.Въпросът с идентичността е приключен.
195
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Македонската идентичност не подлежи на обсъждане, защото македонска идентичност без България няма.Когато намерят гроба на цар Македон, ще говорим за македонска идентичност.