Светът се връща към нормалното: Готови ли са летищата за наплива от пътуващи?

ЕС разрешява несъществените пътувания
23 май 2021 16:35, Нели Христова
53
Светът се връща към нормалното: Готови ли са летищата за наплива от пътуващи?
Снимка: БГНЕС

Авиационната индустрия призовава за рестартиране на пътуването още след първото заземяване на полети в началото на пандемията. Сцените на лондонското летище Хийтроу по-рано тази седмица – пътници, наредени на дълги опашки, поставят под съмнение способността на авиохъбовете да се справят с отслабените ограничения пред пътуванията, пише онлайн изданието Politico.eu.

Хаотичните сцени, за които британските депутати предупредиха, че могат да представляват „риск от разпространение“ на коронавируса, са последното нещо, от което се нуждае индустрията, докато страните се подготвят да отворят отново границите си за туристите.

В сряда страните от ЕС се съгласиха да разрешат несъществени пътувания от трети страни за хора, които са напълно ваксинирани, което увеличава перспективата за по-пълни полети и по-натоварени летища.

Авиосекторът е под натиск да възстанови загубите заради пандемията и провежда сериозна пиар кампания, за да докаже, че летенето е безопасно дори в разгара на пандемия. Летищата въведоха множество нови мерки, за да гарантират, че пространството е възможно най-безрисково.

„Допускаме само пътници и персонал в сградата на терминала, така че няма тълпи посрещачи, няма шофьори, които да влизат, никой не се мотае наоколо“, казва Шъвоун О’Донъл, ръководител на външните комуникации на летището в Дъблин.

Берлинското летище Бранденбург, открито през октомври, има инсталирани защитни екрани, осигурява дезинфектанти и гарантира, че всички повърхности се почистват и дезинфекцират редовно, за да се намали рискът от инфекция.

Все пак някои ранни признаци пораждат опасения, че дългоочакваното рестартиране на пътуванията може бързо да надвие летищата и да разочарова пътниците - особено когато Европа навлезе в летния сезон.

Докато летищните оператори управляват инфраструктурата на всеки хъб, често други органи отговарят за изискванията, свързани с COVID, като PCR тестване или проверка на формуляри за локация на пътници. Служителите на летището нямат право да изискват тестове или да проверяват доказателства за ваксинации.

През януари например летище Завентем в Брюксел, Белгия, беше критикувано, след като Белгия въведе мерки, изискващи всички пътници да представят отрицателен PCR тест при пристигане в страната. Персоналът на летището прехвърли отговорността за проверките на федералната полиция. Междувременно снимки на претъпканите пространства обиколиха социалните медии.

Това е ситуацията, която летищата ще се надяват да избегнат този път, но отново се виждат.

British Airways тества виртуално приложение за опашки на бюрата за регистрация на терминал 5 в Хийтроу, за да предотврати струпванията. „Това ще помогне за ефективното управление на потока от клиенти на летището по всяко време и ще даде увереност на нашите клиенти“, казва Деклан Полард, ръководител клиенти на Хийтроу.
Дигиталните решения ще бъдат ключови за по-гладкото и безопасно пътуване в ерата на COVID, казва и Уили Уолш, ръководител на Международната асоциация за въздушен транспорт.

Още по темата четете на сайта на Investor.bg              

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Горещи тийнейджъри без *** - ***
24
2
 
0
 
! Отговори
до разбралия преди 2 години
"През 1989г. в Китай (площад Тянанмън) победиха НЕкрадливите комунисти..."Такива комунисти още не са се родили, мой човек.
23
0
 
3
 
! Отговори
българин преди 2 години
До: ВеселинВеселине така е! Такъв туризъм имаше в бившия СССР. Имаше даже такъв виц: Когато група съветски туристи в София отишла да разглежда мавзолея на Георги Димитров (организирано естествено), някакъв наш гларус видял една красива рускиня и решил да я сваля. Предложил и да я води някъде - на ресторант, на бар, все тая, само и само да я отмъкне някъде. А тя му отказала любезно с думите: "Мы от групы не делимся!"
22
0
 
4
 
! Отговори
генерал Майтапчийски преди 2 години
"Светът се връща към нормалното?" Не, не се връща!
21
1
 
8
 
! Отговори
Веселин 7112136860 преди 2 години
Организираният туризъм е престъпление към световните народи. Той е в тясна връзка с организираната престъпност. Единственният нормален туризъм е културният личен и семеен туризъм. Организираният туризъм може да бъде оправдан само ако е на национално ниво във всяка държава.
20
1
 
5
 
! Отговори
до неразбралите преди 2 години
През 1989г. в Китай (площад Тянанмън) победиха НЕкрадливите комунисти, а в България крадливите, но нашите се бяха разбрали със Запада, те да свалят бай Тошо, а от Запад да не им търсят сметка за кражбите до днес.При толкова предатели, продажници и крадци, единственото оправяне на положението ни е Военен режим Пиночет.
19
1
 
4
 
! Отговори
бай ганьо преди 2 години
свтът вече се връщал към нормалното....нима много бързо съкратихте годините които са по план за управление на светът?с нетърпение чакаме следващата част която е под името ВЕЛИКАТА ДЕПРЕСИЯ......а след това "световният елит" където бил бил "управлявал" светът.....та чакаме с нетърпение СВЕТОВНИЯТ ЕЛИТ ДА НАГЛАСИ ШОУТО(3 СВЕТОВНА ВОЙНА)...хайде с нетърпение чакаме всичко е въпрос на време..но колко години ще чакаме е въпросът!както е казано...ИСТОРИЯТА СЕ ПОВТАРЯ САМО ХОРАТА СА РАЗЛИЧНИ!!!!!!!!!!!
18
2
 
5
 
! Отговори
Стар набор преди 2 години
Чудя се как някои хора на всеки 30 години се връщат към УТОПИЯТА наречена комунизъм.Ако човек на 18 год. възраст все още вярва в тази религия, е разбираемо. Но явно много хора никога няма да пораснат. Това са хора, които не разчитат на лична свобода и собствена инициатива и сили, а чакат някой друг, т.е. държавата, обществото да се грижи за тях, без те да поемат някакъв риск.
17
2
 
5
 
! Отговори
Стар Набор до 16 преди 2 години
Ако за теб Старият Свят е бил отвратителен, значи си бил неудачник в живота. Такъв ще си останиш и в желания от теб"нов свят". Подобно на много незспели на които първо социализма, а после и капитализма са им виновни, само те не са невинни за положението си. Аз очаквам с нетърпение да си върна СВОБОДАТА на Стария Свят !
16
0
 
4
 
! Отговори
АfD Германия преди 2 години
до 4> Напълно сте прав. В Германия зелени-леви-червените екоталибани секат вековни гори и изнасят с подкрепата на режима на Меркел милиони куб.м. дървен материал за Китай и САЩ. На освободените терени строят вятърни генератори. Ел.енергия в Германия е най-скъпа в Европа, над 30 цента за кв.час. Но заспалия народ ще избере през септември тези "прогресивни " екоталибани, които постоянно втълпяват паника и страх от края на света, подобно на Свидетелите на Яхова.
15
1
 
14
 
! Отговори
SS преди 2 години
Според мен нищо още не е приключило !
14
1
 
13
 
! Отговори
Ненормален преди 2 години
"Новото нормално"
13
0
 
8
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
Нормалното какво? "Нормално" е прилагателно. Кое е съществителното, ***?
12
4
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
СВЕТА АМА ХИЧ НЕ СЕ Е ВЪРНАЛ КЪМ НОРМАЛНОТО И НЯМА И ДА СЕ ВЪРНЕ СКОРО!НЯМА И 10% ИМУНИЗИРАНИ В ЕС!
11
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се ваксинирайте! Само препълвате самолетите!
10
0
 
8
 
! Отговори
червен ДС феодализъм преди 2 години
До ЩерюКолега ние сме в постсоциализъм, като при социализма на Тито-хора работят из Европата и пращат парички в родината си.Да, днес сме в червен ДС феодализъм, а по отделни райони местни дерибеи колят и бесят с подкрепата на кмета, и не им дреме от Закона !
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комунизмът е утопия. И комунизъм в България никога не е имало, а социализъм.
8
6
 
11
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
Светът си се завръща към нормалното - пък ние към комунизма...
7
1
 
12
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 2 години
В момента в Община Несебър викачите+данъчните са повече от туристите.Алчните кръчмари за пореден Сезон ще пият по една студена вода.Айде и за следващия да предплатят високия си наем за пишман-ресторантите!В бегето за съжаление ненормалното е нормално...
6
4
 
9
 
! Отговори
Леша преди 2 години
Никога няма да се върнем към нормалното. Видяхме колко изкълченяци се боднаха с наночастици (Superparamagnetic iron oxide nanoparticles (SPION)) срещу несъществуващ вирус, който се открива с фалшв тест (хидрогел за окабеляване със SPION). Как да се върнем към нормалното?