Ваксини и сертификати - задава ли се диктатура във Франция?

Още от първия ден: Проблеми със здравните сертификати във Франция
23 юли 2021 20:15, Нели Христова
141
Ваксини и сертификати - задава ли се диктатура във Франция?
Снимка: БГНЕС

Още в първия ден след въвеждането на спорната здравна карта във Франция за достъп до обществени места, проблемите бяха налице. На входа на главната художествена галерия в Монпелие, Musée Fabre, охранител присвива очи към смартфона на посетител. "Не мога да видя пропуска ви", казва той. Посетителят се опитва да му направи сянка от тежкото средиземноморско слънце: "И аз не виждам нищо. Дори не мога да видя дали телефонът ми е отключен или не."

От сряда представянето на здравна карта или доказателство за отрицателен PCR тест, направен до 48 часа преди посещението, е задължително във Франция за всеки, който желае да получи достъп до културни или развлекателни съоръжения с капацитет над 50 души. Това включва кина, художествени галерии, библиотеки, музеи, спортни центрове и събития, свързани с работа. Кафенета, ресторанти и влакове също ще бъдат включени в мерките, но в началото на август.

Мерките са част от стремежа на Макрон да възвърне знаменателния стремеж към ваксинация във Франция на фона на четвърта вълна от пандемията. С 18 000 случая, съобщени за 24 часа преди 20 юли, говорителят на френското правителство Габриел Атал описа вълната, предизвикана от варианта "Делта", като "стратосферна".  Националният процент на заразяване на седмица е скочил със 125% до 86 на 100 000 - много над националния праг за предупреждение от 50.

Докато летовниците се стичат на брега, южният регион Окситания е един от най-сериозно засегнатите. Степента на заразяване в департамента Hérault, на който столица е Монпелие, се е увеличила до 202,7 на 100 000, което е повече от 200% нарастване седмично.

Във фоайето на Mediathèque Emile Zola, главната библиотека на града, се образува спокойна опашка - с изключение на един мрънкащ пенсионер. "Получил съм една доза", протестира старецът. "Боя се, че имате нужда от две", заявява охраната. Той си тръгва ядосан.

26-годишната студентка Сехам също е върната обратно, защото няма необходимата сертификация. Тя е мислила, че мерките ще влязат в сила през септември. "Това малко ми развали деня", казва тя пред The Guardian.

Отпивайки еспресо пред стъклените врати на кино Diagonal, 36-годишният мениджър Чарли Перенигес посочва, че новата здравна карта вече е причинила спад в предварителните продажби на билети в цялата страна. "Наистина ни набутаха с това, че трябва да проверяваме всички. Няма да купуваме смартфон за всеки служител за нещо, коего може да трае само два или три месеца. "

Чакайки пред музея MOCO в Монпелие, 70-годишният Марк Комбс казва: "Хората започнаха да правят каквото им харесва, затова трябва да затегнем винтовете." Но той се притеснява, че това може да доведе и до някаква форма на "диктатура".

Това е вид дебат, който се провежда в цялата страна, като някои протестиращи, които миналия уикенд излязоха на улицата срещу здравната карта, носеха жълти значки със звездата на Дейвид, което от своя страна също предизвика огромни спорове. Около 5500 души излязоха по улиците в Монпелие миналия уикенд, един от над 130 протеста, събрали малко над 110 000 души в цялата страна.

Повече от 3,7 милиона души резервираха своя час за първа доза през седмицата след обръщението на Макрон на 12 юли. Сега малко над 45% от населението е напълно ваксинирано.

Но Макрон, в навечерието на президентските избори през следващата година, трябва да смекчи дълбоко вкоренения анти-вакс контингент в страната. През последните дни два центъра за ваксинация бяха физически атакувани.

А здравната карта все още не е ударила сърцето на френската култура - кафенетата и ресторантите. Пред L'Odyssée, бистро в близост до централната гара на Монпелие, собственикът Азак Атила, казва, че проверката на цялата му клиентела ще бъде неприложима: "Много от ваксинираните казват, че ще откажат да покажат пропуска си по принцип." Но ако не го направи, може да бъде наказан с глоба € 45 000.

"Мисля, че Макрон искаше да изплаши хората и да ги накара да се ваксинират, но без да им заповядва директно да го направят", допълва той. "Това е малко диктаторско - знам за този вид поведение от времето, когато живеех в Турция. Но никога не съм мислил, че това ще се случи във Франция."

 


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
гилотина се задава. скоро и у нас
128
0
 
1
 
! Отговори
La France преди 1 месец
Франция е най-великата страна! Люлка на цивилизацията и майка на съвременния свят! Vive la Republique! Vive la France!
127
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Звездата на кооооойййййй... ?Дейвид? нела да са върне у школото
126
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И едни хубави френски имена у статията...
125
0
 
5
 
! Отговори
Хаха преди 1 месец
До Анонимен 90"ако неваксиниран зарази ваксиниран, според агитацията и информацията, човека е защитен, значи няма проблем, ако зарази обаче неваксиниран, който не е желал да си сложи ваксина, значи, че пак няма проблем, всеки сам си е взел решение за живота му"Ми ако ваксиниран зарази ваксиниран (или малките му деца), ко прайм???
124
0
 
0
 
! Отговори
Хаха преди 1 месец
До Анонимен 91Нали се дрискало с делтата? Па ти съвсем като настинка...важното е сега да се ваксинираш, нали знаеш...;)
123
0
 
9
 
! Отговори
Хаха преди 1 месец
До ЕС КонтролА ти погледни видеата от протестите във Франция. Обърни внимание как полицаите, които уж трябва да бият, ръкопляскат на протестиращите и оставят каските си на земята. После може да видиш и какво се случва в Германия.
122
12
 
2
 
! Отговори
ЕС Контрол преди 1 месец
Тълпите станаха неконтролируеми, драги. Стачкуват за какво ли не. Време е да бъдат ограничени. Измислено е перфектно и няма мърдане Ще стане същото, както в Гърция, ще задължат работодателите да ви пратят в неплатен отпуск и никой от тях няма да иска да плаща 5-6-цифрени глоби за вашите прищевки. Или се ваксинираш или доходите ти намаляват драстично, а и достъпът до много обществени места ще бъде ограничен. По-късно и в хранителните магазини и в болниците.
121
0
 
1
 
! Отговори
Сатир преди 1 месец
Толкова много *** на толкова малко място. Всичките специалисти по всичкология, но не знаят дори Менделеевата таблица.
120
0
 
1
 
! Отговори
До 104 преди 1 месец
Важи за всички възрастни.
119
1
 
10
 
! Отговори
до 124 преди 1 месец
"Плюйте си против ваксините в интернета. После като дойде следващата вълна и няма места в болниците друга песен ще запеете!"................................... От 2 години една и съща песен пеете и все следващата вълна ви е плашилото. Изтъркахте се вече.
118
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не диктатура, а жив фашизъм и той е вече там, а и тук дори си прокрадва гадната муцуна. Няма да се ваксинираме. Видно е, че ваксината, доколкото има такава против ковид, е един експеримент с неясни още последици. А ние, преболедувалите, няма да рискуваме себе си в тази игра на наивници и вълци. Много непреболедували още също няма да рискуват. Каквото и да опитвате. А ако се опитате да ме насилите - ще се пробвам да натръшкам преди това колкото мога повече фашисти. Щом ще се стига до явно насилие
117
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Плюйте си против ваксините в интернета. После като дойде следващата вълна и няма места в болниците друга песен ще запеете!
116
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Ваксини и сертификати - задава ли се диктатура във Франция?"....................Да.
115
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
чекайте марионетката на бил гейтс и херю мюставята предложена от учиндолската нарко мумия да бъде назначена следващата седмица и гледайте каква блокада ще направят от нас. ние сме божия народ, затова и нас ни геноцидират жидофските поклонници на сатаната така жестоко.
114
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Диктатурата Е в Брюксел. България трябва да излезе от ЕС на психопатите в ЕК.
113
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това няма как да стане точно там. Франсетата имат опит в спретването на революции и рязането на глави.
112
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Протестите във Франция против ваксините са нормален резултат от дългогодишното промиване на мозъците и довеждането до абсурд на т.н. "права на човека".Добре известно е,че те бяха измислени, за да се удари бившия СССР. Пандемията показа,че освен права човек има и задължения към обществото, но на запад не са чували за тях. Именно поради тези задължения в Китай се справиха бързо с болестта. Тези "права" доведоха и до емигрантската вълна и проблемите с нея.
111
0
 
1
 
! Отговори
биФши нефелни зКпЧ преди 1 месец
таМрете тихичко по възможност.
110
13
 
2
 
! Отговори
др0гаре плоскоземи преди 1 месец
ваксинка или в кошарата у вас.