Живот след Афганистан: Кошмарите не свършват

За германски войници изтеглянето от страната е "непоносимо"
11 сеп 2021 14:00, Петя Славова
19
Живот след Афганистан: Кошмарите не свършват
Снимка: БГНЕС

Години наред германски войници рискуват живота си в Афганистан. Андреас Егерт е един от тях. Там е загубил много другари и е развил посттравматично разстройство. За него изтеглянето от Афганистан е "непоносимо".

Още по темата

Изведнъж всичко отново оживява: кошмарите, безсънието, целият ужас на войната в Афганистан. "Кадрите от края на мисията край Хиндукуш и връщането на талибаните на власт бяха непоносими за мен", казва бившият войник от Бундесвера Андреас Егерт. "Това отключи старите ми травми и доведе до влошаване на симптомите", казва той, цитиран от "Дойче Веле".

Седем пъти Егерт е участвал в бойни мисии в Афганистан. Виждал е как негови другари загиват - и германци, и афганистанци. През 2010 преживяното на фронта отключва при него посттравматично стресово разстройство, от което не се е излекувал и до днес. "И все пак аз само се разболях, докато мои другари загубиха живота си, а техните най-близки загубиха любим човек", казва той.

Защо отидохме в Афганистан?

Точно поради това за ветерана от Афганистан е непоносимо да гледа как всичко, за което някога се е борил, сега рухва. Непоносим е и фактът, че талибаните отново контролират страната. "За мен това е ужасно: намираме се отново там, където бяхме преди 20 години. Талибаните се развиха, днес те са дори по-добре оборудвани от германската армия – имат повече хеликоптери в изправност. Звучи ужасно, но трябва да го кажа", посочва Егерт.

Бившият военнослужещ от Бундесвера, който днес живее в Бон, се съгласи да говори пред обществено-правната телевизия ARD за отварянето на старите рани - за разлика от много други травматизирани негови колеги, които категорично отказват. Особено голям е гневът в Съюза на ветераните от германските мисии зад граница. След като и последният самолет на Бундесвера кацна на летището на връщане от Афганистан, без да бъде посрещнат от нито един политик, по телефона заваляха гневни обаждания, казва председателят на организацията Бернхард Дрешер. "Хората изразяваха своя гняв и разочарование, заля ни истинска лавина от емоции – най-вече от хора, които са травматизирани от тези събития", казва той.

Риск от радикализация сред ветераните

Дрешер предупреждава за риска от опасна радикализация сред ветераните. Той посочва, че само през тази година са били основани две нови десни групировки на ветерани, настроени революционно. А оттеглянето от Афганистан и свързаният с това гняв сега заплашва да засили тези тенденции. "Последните събития в Кабул се възприемат като "политически провал", който обезсмисля напълно мисията в Афганистан", разяснява Дрешер.

И всичко това се случва с военни, които са рискували живота си в Афганистан, а след това е трябвало години наред да се борят за признание, терапия и обезщетение за получените травми. "Липсващото подобаващо признание от страна на държавата само засилва у тези хора убеждението, че те вече не са представлявани от политическия център. Непременно трябва да предотвратим евентуалната им радикализация", казва още Дрешер.

Именно тези опасни екстремистки залитания тревожат и ветерана от Афганистан Андреас Егерт. Той обаче има и много другари, които незабавно биха се върнали в Афганистан, за да помагат. Но това е невъзможно. "Те са чувстват безсилни. Това, че не могат да помогнат, им се отразява много лошо", уверява той.

Егерт също се опитва да помага. Той се ангажира в Съюза на ветераните от задграничните мисии с помощ за всички негови колеги, които не могат да се справят със сегашната ситуация. Това, казва той, му помага да намали малко непоносимото усещане за безсилие.


19
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Никой не ви е карал да ходите подир САЩ, както и продължавате. Те правят политика против Европа, сега авганистанци ще дойдат в Европа както дойдоха сириици и иракчани и какви ли не.
11
2
 
2
 
! Отговори
мейби товa е преди 1 седмица
След рaзгромa нa СССР журнaлист питa М.Тaчър КОЙ е нaй големия и успех кaто политик и тя отговорилa:Тони Блеър.......фaнтa продължението нa интервюто е:-Но Тони Блеър е левият Ви врaг?....и отговор:-С Рейгън тaкa победихме че ще стaне десен,и ислямфоб ще стaне.......Слугaтa Сaдик кметa "Дърво без корен" искaли дa го прaвят многохилядолетните индуисти плюс будисти...........Мистър БИЙН несменяем ШЕФ нa Бритaнскaтa общност
10
1
 
2
 
! Отговори
ПОЛЮЦ ИВЛЮШъН преди 1 седмица
От еднaтa стрaнa нa улицaтa джaмия a нa другия тротоaр гуaнтaнaмо зa мюслитa беше стaрaтa идея нa островитяните от техен филм по техните сaтелити....зa спрaвки островния преход у нaс......гледaм нaскоро същите сaтелити и новa идеология:"Островa бил охрaнкaтa нa недорaзвития ислям дa го пaзи от лошите колониaлисти то ест зaпaдните държaви.....фaкт........СAЩ след 11.09.01 щом ползвaт зa съветник "Островa" всичко от 2001 до 2021 си е нормaлно
9
5
 
5
 
! Отговори
Асан преди 1 седмица
Прай са на луд за пенция... ветеранска пенция :)))
8
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Американците ги демократизираха. Но това са древните перси и когато индианците са сричали на собствения си език, ако е имало такъв, а наглосаксите са се стреляли по кръчмите, афганистанците са имали Омар Хаям и Авицена, а а Александър Македонски им е бил на гости за малко. Що ли не се е юрнал към Америка?
7
7
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
Наемният у6иец - жив'отното егерт веднага да отива в Афганистан да продължава да се бори срещу местното население и да му налага фалшивите демократични ценности, с които е промит.Та дано не се върне от там!ПП. Да вземе и другарите си окупатори.
6
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
САЩ не може вечно да е там и да ги пази от талибаните. Въоръжи ги, създаде им армия, обучи ги и какво? Нищо. Те въобще не положиха никакви усилия да се спасят от чумата. И сега Афганистан не го чака нищо добро.
5
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
САЩ ли са виновни за това, което самите афганистанци направиха? Имаха 300 хилядна армия и какво? Като се махната американците и веднага всеки хукна да бяга изоставяйки и оръжие и бронежилетки, униформи, техника, боеприпаси... Всичко това бе "подарено" на талибаните. Сега понеже талинабите нямат кадри, които да управляват хеликоптерите очаквам и пилоти да се самопредложат на талибаните... Ами афганистанците какво искат? От само себе си ли да се оправи държавата? И като не става нищо бегом в ЕС..
4
4
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 1 седмица
А чий го дири в Афганисттан???Отишъл е доброволно с договор и за пари!!!А сега реве
3
2
 
12
 
! Отговори
хаха преди 1 седмица
За мен това е ужасно: намираме се отново там, където бяхме преди 20 години. Талибаните се развиха, днес те са дори по-добре оборудвани от германската армия имат повече хеликоптери в изправност. Звучи ужасно, но трябва да го кажа", посочва Егерт. Тва след като Байдън им остави хеликоптери или преди това ?
2
5
 
14
 
! Отговори
истината преди 1 седмица
Тия па глупаци немците кво правят в Афганистан? Чии го дирят дет се вика!
1
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Веднъж където се намеси САЩ - кошмарите никога не свършват.