Какви са технологиите за отблъскване на бежанци, в които ЕС вложи милиони?

Много активисти се чудят дали подходът на съюза е хуманен
6 дек 2021 22:00, Нели Христова
67
Какви са технологиите за отблъскване на бежанци, в които ЕС вложи милиони?
Снимка: БГНЕС

От военни дронове до сензорни системи и експериментални технологии  - членките на ЕС са похарчили стотици милиони евро през последното десетилетие за технологии за проследяване и отблъскване на бежанците по границите на съюза.

Границата на Полша с Беларус се превръна в най-новата фронтова линия за тази технология, като страната одобри миналия месец издигането на стена, която ще струва 350 милиона евро и ще бъде оборудвана с усъвършенствани камери и сензори за движение.

The Guardian очертава резултата от инвестициите на ЕС: дигитална стена, която обгражда суровите морски, горски и планински граници и технологична площадка за военни и технологични компании, които пренасочват продуктите за нови пазари.

ЕС заема централно място в натиска за използване на технологии по своите граници, независимо дали са закупени от граничните сили на ЕС Frontex или са финансирани за държавите-членки чрез източници на ЕС, като неговия фонд за вътрешна сигурност или "Хоризонт 2020", проект за стимулиране на иновации.

През 2018 г. ЕС прогнозира, че европейският пазар на сигурност ще нарасне до 128 милиарда евро до 2020 г. Бенефициенти са оръжейни и технологични компании, които ухажваха силно ЕС, а това поражда опасения у  активисти и евродепутати.

"На практика нищо от това не спира хората да пресичат границите - наличието на дронове или хеликоптери не пречи на мигрантите да преминават, просто виждате как те поемат по-рисковани пътища", казва Джак Сапоч, бивш техник в мрежата за наблюдение на граничното насилие. "Това е история, която е толкова дълга - тъй като сигурността се увеличава на един участък от границата, движението продължава в друг участък", посочва той.

Петра Молнар, която ръководи мониторинга на миграцията и технологиите в Refugee Law Lab, казва, че е неуместно ЕС да разчита на тези компании за разработване на "заешки мозъци" в технологии, които да използва по границите си.

"ЕС разчита на частния сектор да създаде тези играчки за тях. Но има много малко регулация", казва тя. "За мен наистина тъжното е, че всички тези пари се харчат за лагери, заграждения, наблюдение, дронове", допълни Молнар.

Въздушно наблюдение

Бежанците и мигрантите, които се опитват да влязат в ЕС по суша или море, се наблюдават от въздуха. Граничните служители използват дронове и хеликоптери на Балканите, докато Гърция има дирижабли по границата си с Турция. Най-скъпият инструмент е дълготрайният дрон Heron, работещ над Средиземно море.

Frontex възложи договор от 100 милиона евро миналата година за дронове Heron и Hermes, произведени от две израелски оръжейни компании, и двете от които са били използвани от израелските военни в ивицата Газа. Способни да летят повече от 30 часа и на височина от 10 000 метра, дроните излъчват почти в реално време обратно към централата на Frontex във Варшава.

Мисиите започват предимно от Малта, като се фокусират върху либийската зона за търсене и спасяване – където либийската брегова охрана ще извършва "отдръпване", когато е информирана от силите на ЕС за лодки, които се опитват да пресекат Средиземно море.

Германският евродепутат Йозлем Демирел води кампания срещу използването на дронове от ЕС и връзките с оръжейни компании, които според нея са превърнали миграцията в проблем за сигурността.

"Оръжейната индустрия казва: "Това е проблем със сигурността, така че купете оръжията ми, купете моите дронове, купете моята система за наблюдение", казва Демирел. "ЕС винаги говори за ценности като правата на човека, говори срещу тяхното нарушаване, но... седмица след седмица виждаме повече хора, които умират и трябва да се запитаме дали ЕС не нарушава своите ценности", смята той.

Сензори и камери

Въздушните активи на ЕС са придружени на земята от сензори и специализирани камери, които граничните власти в цяла Европа използват, за да забелязват движение и да намират укриващи се хора. Те включват мобилни радари и термокамери, монтирани върху превозни средства, както и детектори за сърдечен ритъм и CO2 монитори, използвани за откриване на признаци на хора, скрити в превозните средства.

Гърция разполага с термични камери и сензори по сухопътната си граница с Турция, наблюдавайки каналите от оперативни центрове, като например в Неа Виса, близо до мястото, където се срещат гръцката, турската и българската граница. По същия участък през юни Гърция разположи монтирано в превозно средство звуково оръдие, което изстрелва "оглушителни" звуци до 162 децибела, за да принуди хората да се върнат.

Полша се надява да подражава на Гърция в отговор на кризата на границата си с Беларус. През октомври нейният парламент одобри стена от 350 милиона евро, която ще се простира по протежение на половината граница и ще достигне до 5,5 метра, оборудвана с детектори за движение и термокамери.

Центрове за наблюдение

През септември Гърция откри бежански лагер на остров Самос, който е описван като подобен на затвор. Съоръжението за 38 милиона евро побира 3000 търсещи убежище. То има ограда от военна степен и видеонаблюдение за проследяване на движението на хората. Достъпът се контролира чрез пръстови отпечатъци, турникети и рентгенови лъчи. Частна охранителна фирма и 50 униформени следят лагера. Това е първият от петте, които Гърция е планирала да построи. Още две бяха открити през ноември.

В същото време Гърция откри нов център за наблюдение на Самос, който може да гледа видео емисии от 35 бежански лагера в страната от стена от монитори. Гърция казва, че "интелигентният" софтуер помага да се предупредят лагерите при извънредни ситуации.

Изкуствен интелект

ЕС похарчи 4,5 милиона евро за тригодишно изпитание на детектори на лъжата, задвижвани с изкуствен интелект в Гърция, Унгария и Латвия. Машина сканира израженията на лицата на бежанците и мигрантите, докато отговарят на въпроси, които поставя, решава дали са излъгали и предава информацията на граничен служител.

Последният опит приключи в края на 2019 г. и беше приветстван от ЕС като успешен, но учените го нарекоха псевдонаука, като твърдят, че "микроизразите", анализирани от софтуера, не могат да се използват надеждно, за да се прецени дали някой лъже. Софтуерът е предмет на съдебно дело, отведено от евродепутата Патрик Брейер пред Европейския съд в Люксембург, с аргумента, че трябва да има повече обществен контрол върху подобна технология. Решението се очаква на 15 декември.


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
1
 
! Отговори
Ха лъжеца крачетата преди 1 месец
Ако НАТО не създава бежанци - ще си спестят и усилията и разходите! Даже ще е хуманно!
48
0
 
13
 
! Отговори
до 55 преди 1 месец
"Има два важни въпроса: 1. Може ли и трябва ли цялата безпросветна маса на света да се излее в Европа?" 2. Кой иска и подпомага цялата безпросветна маса на света да се излее в Европа?"Отдавна се знае отговора и на двата: 1- Случва се от доста време вече2 - Има си план за това и той се осъществява пред очите на всички, които блеят и преливат приказки от пусто в празно вместо да свършат нещо. И докато всички си траят все ще е така! Толерантността на християнска Европа ще доведе до нова Религия!
47
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички мигранти искат да стигнат в Германия или Скандинавия. Добре ще е да спре пропагандата колко добре се живее там и как лежат по цял ден и им дават ей така по 1000 евро на месец. Беден човек да научи, че има така пари за даване е жестока манипулация и няма сила, която да ги спре. Основният въпрос е Германия иска ли ги, колко ги иска и в какво количество. Да си изяснят въпроса щото впечатлението е, че имат нужда от мигранти и могат да приемат спокойно още милиони!
46
1
 
13
 
! Отговори
Абе преди 1 месец
Технологията е една, АК-47! Ако Кан Тервел беше проявявал хуманизъм към арабите, Европа отдавна щеше да се кланя на друг Бог! И малко хора /освен историците/ знаят, кой е и какво е направил за тази Европа!
45
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЕС нищо не може да направи, Меркел ги повика и това няма да има спиране. Явно страните от ЕС се набъкаха с мюсюлмани и разбраха, че и дума не може да става за интеграция и либерално отношение спрямо тях. А иначе ни критикуваха за нашите роми, че не може ли сме да ги интегрираме. Айде сега да ги видим тях, като им станаха толкова много цветнокожите, как по-точно ще ги интегрират, защото те и в щатите още не могат да се оправят с тях.
44
1
 
14
 
! Отговори
Кесар Тервел преди 1 месец
Технологията си е все същата от хиляди години - шут в ивицата газа за всички!
43
1
 
20
 
! Отговори
Високи технологии преди 1 месец
Мотика, лопата и метла още на границата и после на полето или на улицата да бачкат.Едва ли ще има много желаещи.
42
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най-добрата технология ще е да не се дават пари за седене вкъщи и консумиране. Всичко е от алчност - за да продадат, трябва да раздадат.
41
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Едно време нещата бяха далеч по-хуманни. Отговорен за опазването на границите ни беше уважаемия Калашников и пиле не прехвърчаше. Има два важни въпроса с повишена трудност относно тapaмбуките, които пълнят цивилизацията в последните години: Въпрос 1 - Може ли и трябва ли цялата безпросветна маса на света да се излее в Европа? Въпрос 2 - Кой иска и подпомага цялата безпросветна маса на света да се излее в Европа?
40
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До однако- ТАК ТАВАРИШ- ОБАЧЕ СЕ ПИТАМ ЗАЩО РУСИЯ И БЕЛАРУС ТАКА РЕВЪТ ЗА ПРАВАТА НА БЕЖАНЦИТЕ А НЕ ГИ ОСТАВЯТ В СВОИТЕ БОГАТИ И БЛАГОДЕНСТВАЩИ ДЪРЖАВИ А ГЛЕДАТ КАК ДА ГИ ПОДЛЪЖАТ ДА ИМ ВЗЕМАТ СТОТИЦИ ЕВРО, ДА ГИ КАЧАТ НА НАЦИОНАЛНИЯТ СИ АВИО ПРЕВОЗВАЧ, СЛЕД ТОВА ДА ИМ ПОКАЖАТ КЪДЕ ТОЧНО СА ТЪЛПИТЕ ЗАЩОТО ГРАНИЦАТА Е ДЪЛГА- И КАК ДА ГО НАРЕЧЕМ ТОВА ОСВЕН ХИБРИДНА ВОЙНА- А ЕТО ПУТИН РАЗДАВА КРАВИ- ПО ЕДНА КРАВА НА ВСЕКИ И ИМАШ КРАВА ПИЕШ МЛЯКО.
39
1
 
25
 
! Отговори
Bond преди 1 месец
Някой да ме светне, къде се води война в страна граничеща с ЕС, че да има БЕЖАНЦИ? Заради грантове мисирските медии са готови да пиемат и исляма.
38
1
 
6
 
! Отговори
однако преди 1 месец
Вижте нещата в диалектиката на времето. Спомнете си хронологията на събитията и анализирайте логиката на еесовските управници. Първо: подкрепят Пиндостан в осъществяването на цветни революции, арабски пролети и откровени военни агресии срещу десетки страни. Второ: след като с тяхна помощ Пиндостан е предизвикал многомилионна бежанска вълна, канят брадатите мъжкари с "Елате мама да ви гушне". Трето: измислят и прилагат технологии за отблъскване на бежанците, в които ЕеСовците вложиха милиони.
37
0
 
12
 
! Отговори
Кой казва .. преди 1 месец
че ЕС иска да ги отблъсква ? Водят се рекламни кампании из всички тези държави, от които идват, какъв живот ги чака в Европа.. тези меркиса чисто и просто пране на пари и замазване на очите. Геннофонда на Европа трябва да се подмени, това е доста успешно им се и получава. Това са процеси замислени за десетилетия напред.
36
0
 
33
 
! Отговори
Какви Технологии бе? преди 1 месец
Висока ограда 4 метра с ток - проблема е решен. Цената за нея ще е около 50 лв. Ама не! Трябва да се лапат европейски поръчки. Дронове а-у. Какви дронове? какво ще направи един дрон? Ще ги снима във висока резолюция - до там!
35
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
турция да ликвидира американските бази и собствения си елитец от козоеби дьомнета дето им разказва и на тях играта и ще ги храни с военни успехи и заовевания....
34
7
 
5
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 1 месец
За 6 години , Турция е ликвидирала над 32 000 терориста на територията си, и около 40 000 извън Територията си , а ЕС - дали е ликвидирала 6 бройки, ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
33
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
въпросите от детектора: гладни ли сте? ще колите ли неверници? ще консумирате ли като изоглавени? фенове ли сте на петализма и глобалното затопляне? какво мислите за стамбулската? ще се държите ли добре с малките момиченца с меченцата? от полша, латвия и унгария ги отблъскват и пълнят българия с арапоидноафрикоидни бабаити и кандидати за слава? а?
32
0
 
23
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 месец
Какви технологии, какви 5 лева!? Това, което липсва на брюкселските джендъри е ВОЛЯ да решат проблема и спасят Европа от нашествието! Иначе средства има в изобилие. Впрочем воля има, ама волята на Сорос, който държи повечето европолитици в ръцете си и те изпълняват сляпо неговите нареждания за унищожаване на бяла Европа.
31
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Изрел е на Палестиците.
30
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най добрата защита са клиповете които самите мигратни снимат с телефоните си и изпращат към роднините си в родината, молейки за помощ и разказвайки им да не правят същата грешка като тях - да не вярват на Лукашенко и лъжите му че ще ги изпрати е Европа, защото ще ги изпрати не в Европа а на глад, мъчение, дъжд и побой!