Борел настоява: Българското вето за РСМ да падне до края на юни

Скопие: На ход е България, РСМ е изпълнила всичко, което се иска от нея
17 май 2022 08:33, Елка Василева
367
Борел настоява: Българското вето за РСМ да падне до края на юни
Снимка: архив, БГНЕС

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурност Жозеп Борел поиска преговорите за присъединяване на Северна Македония и Албания към ЕС да започнат незабавно.

Той заяви, че ще продължи сериозният натиск от страна на Съвета на ЕС върху България и западната ни съседка за решаването на двустранния спор, предаде БНР.

Още по темата
Борел поиска  българското вето да бъде преодоляно до края на френското председателство, което изтича в края на юни.

"Има нужда от помирение на Западните Балкани. И имаше ясно разбиране, че трябва да започнем преговори със Северна Македония и Албания веднага, подчертавам това. Искам ясно да заявя, че това е мой личен ангажимент като върховен представител по външната политика и сигурност. И изразявам повече от надежда и желание това да стане по време на френското председателство, което е към края си", каза Борел.

Той подчерта, че ако не се намери решение на българското вето, това ще бъде подарък за Русия и ще й даде повод да протяга ръце още повече.

"Със сигурност това трябва да се преодолее. Има силна воля и политическа ангажираност от страна на Съвета да оказва натиск, за да се избегне кризата, която може да се появи, ако до края на френското председателство въпросът не бъде решен. Ако това не стане, трябва да призная, че ще има сериозна криза в отношенията ни със Западните Балкани. Затова ще направим всичко възможно, ще упражняваме целия възможен натиск върху двете страни, за да постигнат споразумение", заяви Борел.

По-рано министърът на външните работи Теодора Генчовска заяви, че българското вето върху Северна Македония ще бъде свалено, само ако българите бъдат включени в преамбюла на конституцията на Северна Македония.

Външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи заяви, че топката е в полето на България. Той участва в първото заседание на Съвета по външни работи на ЕС с министрите от Западните Балкани. Османи заяви, че от България зависи да използва политическия момент, за да спаси доверието в региона към ЕС.  За македонската страна на ход е България, Северна Македония е изпълнила всичко, което се иска от нея, заяви Османи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


367
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
274
2
 
2
 
! Отговори
радко преди 1 година
Брех, не ми разрешават коментари в тази тема. А напиша нещо, а го изтрият Вето!!!
273
2
 
1
 
! Отговори
Стоян преди 1 година
Да прати внучката си да я клецаме и тогава
272
4
 
7
 
! Отговори
Лойко преди 1 година
Най умнотото нещо което може да направи България е да свали ветото.Вървим против себе си ... и то упорито.
271
2
 
2
 
! Отговори
ВЕТО преди 1 година
ТОЗИ ИСКА ДА СЕ ЛЕЕ ОЩЕ БРАТСКА КРЪВ ПО УЛИЦИТЕ НЕ МУ СТИГА РУСИЯ И УКРАИНА .КОГАТО ВПИШАТ БЪЛГАРИТЕ В КОНСТИТУЦИЯТА СИ ТОГАВА ЩЕ ГИ ПУСНЕМ ТОВА ДА ТИ Е ЯСНО
270
4
 
6
 
! Отговори
това е ултиматум преди 1 година
Ако това или някое следващо правителство се поддаде на натиска,то трябва да падне!Не може да не се изпълняват решения на НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ!Или да се насрочи референдум за излизане от ЕС-НИЩО ДОБРО НЕ СЕ Е СЛУЧИЛО ОТКАКТО СМЕ в съюза!
269
1
 
6
 
! Отговори
Шенген преди 1 година
А защо България не поиска сваляне на ветото за България за шенген???
268
7
 
2
 
! Отговори
София преди 1 година
България клекна. Сваля Ветото.
267
1
 
7
 
! Отговори
Не се налагай! преди 1 година
Има ли някой в тая страна да не ни назидава, наставлява, заплашва,шантажира и манипулира? Миналия месец, един чужд министър в София се държа гаменски. После от Северна Македония, друг. Сега този господин. Отделно нашите управници, които ни наричат "пета колона", "агенти", бутачи на правителство, незрели и недостойни? Как си позволяват?
266
1
 
5
 
! Отговори
ира преди 1 година
Ние настояваме за Европейски пенсии и заплати. Защо, апропо, не са такива? Да говорим за това!
265
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой се опитва да трупа точки на гърба на България...ако имахме политици сега някой трябваше да е обяснил на целия ЕС защо не се пуска РСМ да започне членство. Удобно се прокарва и заплахата Русия, че да мине номера... България си има интересите и е крайно време да почне да си ги защитава. Ония крещят, че са онеправданите в случая само дето онеправданите сме всички ние, които все още си спомняме какво е история на България, а и световна такава. Предатели през годините дал Господ да видим сега.
264
1
 
16
 
! Отговори
къв си ти бе преди 1 година
.....та ще командариш и ще се бъркаш в живота ни? Миризлив старец, слугуващ на САЩ, за който никой не е гласувал
263
2
 
6
 
! Отговори
Може преди 1 година
Крайно време е да си признаят,"северно" ..........с българско население 70%.
262
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха ха, скопските селяни не са много нагли! Хич! Я пълен игнор и елате пак след 10 години!
261
1
 
5
 
! Отговори
Да го попитаме преди 1 година
Дали пък не е взел да се мисли за Путин !?
260
1
 
14
 
! Отговори
Я глей ти преди 1 година
Тоя май се опитва ултиматуми да ни дава !
259
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какво ще направи Борел, като не ги пуснем през Юни? Най-много да му се заклещвт и възпалят мороидите и да отиде някой да му ги намести! Франсетата винаги работили за Сърбия, включая и по Вардарско! Аре у лево!
258
1
 
20
 
! Отговори
АК-47 преди 1 година
К'ъв си ти бе, деде, да казваш какво трябва да прави суверенна държава. Е, освен ако нашите ПростоКировци не ни предадат. Ама тогава, май ще счупят рекорда по бързо бягане за Канада и САЩ.
257
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И ние бяхме изпълнили всичко но не сме в Шенген, защото Холандия ни спря. Защо не се разпоредихте на Холандия? Защо не нареждахте на Гърция какво да прави със СРМ, а ги чакахте 30 години да се разберат? Сега разчитате на Лъжлив Киро да пусне СРМ. Не познахте! Ако не му е мил живота на простото Кире да даде съгласие.
256
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България е суверенна държава! А не васална. Когато ни пуснете в шенген и започнем да пътуваме до САЩ без визи ще си помислим за това което искате...
255
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нямаме българин със смелоста на Путин, че да им направи на макетата една денацификация, та стой само и гледай сеир.