Гърция отбелязва най-силния си туристически сезон

Страната планира да удължи сезона до 15 ноември
30 юли 2022 16:52, Анисия Иванова
34
Гърция отбелязва най-силния си туристически сезон
Снимка: БГНЕС

Туризмът на Гърция е на път да подобри рекорда на най-добрата година - 2019. По данни на Атинската търговска камара, приходите в бранша вече надминават 20 милиарда евро. Някои от островите на южната ни съседка като Крит и голяма част от тези в Егейско море са запълнени на 100%.

Южната ни съседка отбелязва най-силния си туристически сезон. Островите изпреварват по туристи континентална Гърция като голяма част от хотелите там са пълни до края на август. Привлекателни за туристите са круизите по гръцките острови.

„Преди година круизите бяха един, два, три, сега са 62. С тях туристите обикалят по островите, стигат до северна Африка, Крит и Кипър, и се връщат. Това е несравнимо повишение. Със сигурност през уикендите тук в Солун не се намират места за престой. Заради нуждите вече се строят и нови хотели.", каза Параскеви Патулиду, заместник-областен управител на Солун.

Най-посещаваните острови са Санторини, Миконос, Крит и Родос. Традиционно българските туристи избират северната част на страната. Освен красивите плажове, българският турист е доволен от обслужването на съседите ни.

„Обслужването е на много високо ниво, хората са изключително любезни, усмихнати, персоналът се държи така, както трябва. Обучен е в сферата на обслужването.", казва Кремена Йорданова - туристка.

По наблюдения на екскурзовода Кириакос Хаджистефану, този сезон туристическият пъзел на посетителите на Гърция е изненадващ.

„Тази година руснаци и украинци бяха заменени от американци, германци и евреи. Те компенсираха отлива на воюващите страни. Те са платежоспособни. Резултатите в икономиката ни вече са налице.", разказва екскурзоводът Кириакос Хаджистефану.

Но въпреки големия интерес, и в Гърция проблеми не липсват. Хотелиерите отбелязват, че освен от войната, сега са потърпевши и от авиокризата в Европа.

„Транспортният хаос и забавянията по летищата на Европа - това повярвайте ми се отразява върху туризма по цялото Средиземноморие. След почти катастрофалните изминали 2 години на пандемия, сега и войната в Украйна усили кризата. Зареждаме складовете, защото не знаем колко ще скочат цените. Заради цените на бензина като че ли гръцките туристи изчезнаха. Като цяло на балканите сме с по-нисък бюджет. До септември в моя хотел съм пълен с резервации.", казва Сократис Кирциос - собственик на хотел.

Заради рекордно високите нива в туризма, Гърция планира да удължи сезона до 15 ноември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: туризъмГърцияприходи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
5
 
0
 
! Отговори
Ивета преди 1 година
На нас ни харесва много повече в България отколкото в Гърция.Съотношението цена към качество на туристическата услуга в България превъзхожда Гърция многократно.
28
0
 
4
 
! Отговори
Илияна преди 1 година
Ние също почиваме само в Гърция. Върнахме се преди седмица,чистота, спокойствие,вкусна храна, невероятно обслужване. Четвърта поредна година ходим само там и се чудя,как сме почивали изобщо в България.
27
6
 
0
 
! Отговори
Борил преди 1 година
То и на остров Мадейра е много хубаво, но това не значи, че трябва да ходим там. Съотношението цена качество в Гърция е лошо, защото гърците се опитват да се измъкнат от дълговата криза в която те сами са се набутали чрез продажба на туристически услуги. С български туристи няма стане. Престанете да досаждате на българите с интригите си.
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нашто море е с по-хубав пясък и по-малко камъни по плажа и не ти щипе на очите като влизаш във водата без очила. С тези изключения всичко останало при тях е много по-хубаво.
25
12
 
1
 
! Отговори
Ники преди 1 година
Колкото и да триете коментарите това не променя истината, че Гърция е една фалирала държава, която по погрешка беше пусната във валутния съюз на Европа и сега панически се опитва да се избави от стотиците си милиарди евро дългове. Без реални изгледи за успех.
24
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако Гърция беше фалирана както пише кърлежа в предния коментар и чакала от българските туристи да взима пари тогава наистина няма спасение
23
19
 
4
 
! Отговори
Фън Кун Хан преди 1 година
Гърция е една вече фалирала държава, която се опитва панически да взима пари от български туристи. Лева е конвертируем. С тези дългове от двеста или четиристотин милиарда евро знаете ли още колко стотици години ще трябва да се опитвате да си пробутвате скапаното море на туристите от България?
22
3
 
21
 
! Отговори
Впечатления преди 1 година
Отиваш на плаж в Нея Парамос и всички паркинги на баровете на плажа са безплатни и покрити да не ти пече колата. Има пет мъжки и пет женски чисти тоалетни и още толкова съблекални също безплатни. Водата е кристално чиста, а плажовете са със ситен пясък, също като при нас. Шезлонгите и чадърите са безплатни. Ако си поръчаш фрапе за 4-5 евро ти носят безплатно и вода. Ще ме прощавате, ама повече на нашия бетон, няма да стъпя.
21
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая година бях в Гърция и май, скоро няма да ходя на нашето море.
20
14
 
2
 
! Отговори
Койо преди 1 година
Елинът е *** като тиква и ще яде бой от турчина.
19
6
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
гърка е по-лукав и от евреина..Ще спечели от всяка ситуация..А може би не опира до лукавост,а до акъл,съобразителност и практичност?
18
29
 
7
 
! Отговори
Ъфяф преди 1 година
Българите отново избраха българското море пред курортите на гръцките мошеници.
17
35
 
11
 
! Отговори
Фяфъ преди 1 година
Аз почивам в момента в Несебър и всичко супер. Баламите да бият път до каменоморието по гръцко
16
28
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С тез камънаци като плаж дето го имат гърците и италианците, надали ще впечатлят изнежените гларуси като нас, свикнали на мекия пясък по нашето Черноморие :)))
15
3
 
56
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 1 година
А нашите мутрохотелиерчета блеят като гладни телета по баира... Ама с палачинка 8лв,шепа шопска салата 10лв,шезлонг и чадър 20лв,хамбургер 16лв така става!!!Отделно като резервираш за бетономорието лъжат,че има осигурен паркинг,а после той бил зает и паркираш на 5км от хотела в няква нива на слънце да я пече колата за по 15лв дневна такса.Последно бях в несебър 2008ма,ако нямах къща в Бс отдавна да съм избрал Гърция.По-близко,по-евтино и по-качествено.
14
4
 
41
 
! Отговори
Бяло море преди 1 година
А мутроландия, най-слабия.
13
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
SMS от жената на плажа в Халкидики:- Прибери детето от улицата, измий го, нахрани го и го слагай в леглото.Отговор на съпруга:- Четири измих, докато намеря нашето...
12
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имат много острови елините, това си е атракция за туристите :)
11
6
 
15
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 година
И ние сме така. Заслуга на кака Корни.
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе не съм много дебел-74-75кг, обаче на връщане е тегаво ,но не бързам защо не! Смятам да поплувам и обратно, айде.