Милиони работници не достигат в Германия, до 2035 г. ще липсват до 7 млн.

Особено драматичен е недостигът на инженери, 67% от компаниите търсят кадри
24 ное 2022 21:00, Анисия Иванова
110
Милиони работници не достигат в Германия, до 2035 г. ще липсват до 7 млн.
Снимка: БГНЕС

Недостигът на работна ръка в Германия е все по-отчетлив. В следващите години ситуацията вероятно ще се влоши допълнително. По данни на Института за изследване на заетостта в Нюрнберг, ако не бъдат приложени спешни мерки, до 2035 година още седем милиона работни места могат да останат незаети.

Учители, строителни работници, електротехници, фаянсаджии, болногледачи - Германия изпитва остър недостиг на квалифицирани кадри. Има стотици хиляди незаети работни места.

Една седма от трудовия пазар в Германия е застрашен

"До 2035 година заради демографските процеси Германия ще изгуби седем милиона работници или една седма от трудовия си пазар", казва Енцо Вебер, който е един от авторите на изследването.

"Но спадът може да бъде спрян, ако се задействат всички лостове за запазване на работните места на по-възрастните хора, за засилване на професионалното развитие на жените, за привличане и интегриране на имигрантите, за по-нататъшно намаляване на безработицата и за увеличаване на раждаемостта", подчертава Вебер, цитиран от Дойче веле.

Най-голям потенциал носят жените имигрантки

Според експертите равнището на заетост на мъжете в средните възрастови групи надхвърля 90 процента. Това означава, че в тази посока има само "ограничени възможности за подобрение". Според експертите процентът на заетост на германските жени в тази възрастова група е 85-90, което означава, че той все още може да се увеличи до някаква степен.

От друга страна, заетостта на жените с негерманско гражданство понастоящем е с до 20 процентни пункта по-ниска. "По-висока заетост изглежда напълно постижима при тях", се казва в проучването на института. По-възрастните мъже също могат да работят повече - в момента заетостта при тези на възраст между 60 и 64 години е до 20 процентни пункта по-ниска, отколкото при мъжете между 55 и 59-годишна възраст.

Недостигът при инженерите е особено остър

Особено драматичен е недостигът на инженери. Отворени позиции има в 67 процента от компаниите в бранша. Причините за недостига на инженери се крият, от една страна, в демографското развитие, но също така и в конкуренцията с други сектори. След спада по време на коронакризата делът на инженерите вече почти е достигнал рекордното ниво от 2019 г. Понастоящем в сектора работят повече от 180 000 инженери.

"Тезите за деиндустриализацията на Германия са празни приказки", казва Хартмут Рауен от съсловната организация VDMA. В дългосрочен план проблемът с наследниците е предизвикателство номер едно пред машинните инженери. Браншът се опитва да привлече специалисти на ранен етап чрез стажове и практически семестри, програми за дуално обучение и посещения на компании по време на следването.

Според проучване на VDMA само 14 процента от компаниите досега са приложили конкретни мерки за увеличаване на дела на жените сред служителите. Понастоящем делът на жените сред инженерите в областта на машиностроенето е 11,3 на сто. Това е с два процентни пункта повече, отколкото през 2019 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
1
 
! Отговори
Ь преди 1 година
СЛОЖЕТЕ ИНЖЕНЕРСТВО В УЧИЛИЩЕ. ИМА ГОЛЯМ ОБЕМ В ЮТЮБ И ПО САЙТОВЕТЕ НА КОРПОРАЦИИТЕ.
88
0
 
0
 
! Отговори
Германия преди 1 година
Ще ви кажа думите на един мой приятел босненец - Германия е хубаво, когато си стар.
87
0
 
2
 
! Отговори
No mercy преди 1 година
ДО БОГАТИТЕ ЗАПАДНО-ЕВРОПЕЙСКИ СТРАНИ И ПО ТОЧНО ДО ГЕРМАНИЯ: ИГРАЕТЕ ПО ГАЙДАТА НА АМЕРИКА ДОКАТО ТЯ ИЗТОЧВА ЦЕННИ КАДРИ ПОД НОСА ВИ И КОМПАНИИ И ВСЯКАКВИ ДРУГИ...УНИЩОЖАВАЙКИ ЕВРОПЕЙСКАТА ИКОНОМИКА И ЗА ЖАЛОСТ СТРАДАТ НАЙ БЕДНИТЕ СТРАНИ...КАКВА ИРОНИЯ...ПОКАНИХА НИ ДА СМЕ ЧАСТ ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯТ ОКЕАН,А ТО СЕ ОКАЗА ГЪМЖАЩО ОТ ПИРАНИ И АКУЛИ...ГОСПОДИ СМИЛИ СЕ НАД БЪЛГАРСКИЯ НАРОД И НАКАЖИ ЯРОСТНО ГРЕШНИЦИТЕ ДОВЕЛИ ЕВРОПА ДО ТОЗИ ХАОС
86
0
 
2
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 година
Скоро ще има даже излишък. Като вземат да фалират или да се изнасят фирмите. С германското благоденствие е свършено.
85
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като се научат да плащат на гастарбайтерите като на германци, може и да си запълнят липсата
84
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До юбералес - Безработцата не е такъв проблем, ако имаш хубава социална система. Проблемът идва, когато имаш ПРЕКАЕЛНО хубава социална система. Знам хора и преди да кажете нещо - етнически българи, дето са на помощи от 2017-а! Помощи за ВСИЧКО. Счупване на крак, операция на бъбреци, ТЕЛК за нещо, дето ак мине комисия в чужбина, ще го осъдят, ама нали сме "демократични" ..., после има помощи за безарботица, за депресия, за ТЕЛК на децата (пак фалшив) - Лапка по 8000 лева. Ще работи ли, тоя?
83
0
 
1
 
! Отговори
юбералес преди 1 година
Мислех че безработицата е проблемът на дадено общество. Дай боже техните проблеми.
82
0
 
5
 
! Отговори
Пепи преди 1 година
и на мене ми трябват работници - около 12 милиона . Да им плащам по 2000 лева на месец и да продават продукцията им за 5000 лева на месец . И пазар ми трябва също .
81
0
 
1
 
! Отговори
до коментар 88 преди 1 година
то вече е дошло.---щом "експерти" препоръчват 55 годишни да се преквалифицират....работодателите още живеят в собствен свят...и се надяват на млади
80
3
 
3
 
! Отговори
а тъй преди 1 година
Злобейте, kleti balgari! То ти тук има демографска криза и тук ще стане същото, само дето никой не ви говори за това и не планира как да я разреши. Така че вашите малки ***...пардон, скъпоценни дечица, ще живеят на същия хал, сред изобилие от ***. Ама вие не го мислете това, злобейте си на германците.
79
0
 
8
 
! Отговори
меркел 2013 преди 1 година
как беше казала комсомолката идвайте - ще се справим
78
0
 
16
 
! Отговори
777 преди 1 година
Ама защо така! Нали си вкараха работливи инжинери от Африка и медицински персонал от изтока?
77
0
 
12
 
! Отговори
Кути преди 1 година
Майната им, да се оправят. Сами са си виновни.
76
0
 
17
 
! Отговори
Али преди 1 година
За съжаление ние може да им изпратим към милион ... и сме дотам. Толкова останаха работещите в България.
75
1
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Съвсем не всички млади искат веднага да са милионери. Аз познавам немалко и повечето казват - защо да се трепя да уча, като освен отговорност почти нищо друго, работи се за единия хляб и наем, е, да гледам разни тарикати, дето дори ще ми се подиграват, че ги издържам.......
74
0
 
22
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Да живееш като скот, няма излизане, няма почивки, няма празници. А в същото време в България си освободил място, на което се пъхнал връзкар некъдърник.Ти си бачкай. Ония всяка седмица по хижи и почивки, зимата банкети, пиршества, фотосесии.Свърши тая, вече никой не се лъже за трохи да ходи да си съсипва живота.
73
0
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Причините са само две - доживотните помощи, почти равни на мин. заплати и смъкването на десет кожи на работещите, които вече и едно малко жилище не могат да си купят или е с такъв зор, че няма къде повече. Другите причини са или незначителни, или измислени от бюрократите.
72
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Германците търсят абдали да им робуватНа германеца плащат винаги по висока заплата от колкото на легалните трудови мигранти. Плащат им колкото да се хранят и да си платят сметките.А балъците още налитат за германските кланици и за черната работа В чужбина е чиста загуба на най-хубавите младежки години.То ако ще е само за едното съществуване и тука може даже и без да работиш.Проблемът е че младите искат с един"удар"да станат милионери.И поголовно"газят" закона а прокуратурата се прави на сляпа.
71
0
 
13
 
! Отговори
Albi преди 1 година
И не само там. За какво да ходят хората?Наем,сметки, данъци, такси и накрая само един стаж за пенсия ти остава. Да се любуваш на прекрасното време ли?
70
0
 
12
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 1 година
ГЕРМАНЕЦА ОБЪРНА РЕЗБАТА ИЛИ ПИЕ БИРА, МИГРАНТА ЧАКА НА ПОМУЩИ А СЕГА ТЪРСИМ И РАБОТНИЦИ. И ОТ КИТАЙ НЯМА ДА ИДАТ ЩОТО СЕ ИЗУЧИХА. А СЕГА Я ВТАСАХ МЕ